2022. december 24., szombat

Újvidéki emlékmű-botrány:

 A listáról további nyolc személyről derült ki, hogy háborús bűnös

Újvidéki emlékmű-botrány: A listáról további nyolc személyről derült ki, hogy háborús bűnös

 2022-12-23 17:36

Az Október 23. Antifasiszta Front (AF23X) nevű civil szervezet pénteken közölte, hogy azon a listán, amely alapján az újvidéki városi hatóságok eldöntötték, hogy emlékmű épülhet az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékére, újabb nyolc személyről derült ki, hogy háborús bűnös.

Az antifasiszta szervezet rámutatott, hogy a listán egy péterváradi és egy kamenicai rendőrügynök neve is szerepel: Ante Bošnjakot a szerémi katonai körzet hadbírósága ítélte halálra Szávaszentdemeteren 1944-ben, Ivan Zebićet pedig háborús bűnök elkövetése miatt lőtték le Vajdaság 1944-ben történt felszabadulását követően.

– Mindkettőjük neve megtalálható a háborús bűnösök listáján is, amelyet az a bizottság állított össze, amely a Vajdaság megszállói és azok segítői által elkövetett háborús bűnöket vizsgálta ki – írja az Október 23. Antifasiszta Front.

A közleményben hozzáteszik, hogy rajtuk kívül a listán Stipe Alilović, Paje Đureković, Gašpar Vicković, Matija Vicković, Petar Vicković/Visković és Franje Vicković háborús bűnösök nevei is megtalálhatók.

https://szmsz.press/2022/12/23/ujvideki-emlekmu-botrany-a-listarol-tovabbi-nyolc-szemelyrol-derult-ki-hogy-haborus-bunos/



Kapcsolódó írás:
Újvidéki emlékműállítás: A listán szereplők közül újabb ötről derült ki, hogy háborús bűnös
https://szmsz.press/2022/12/19/ujvideki-emlekmuallitas-a-listan-szereplok-kozul-ujabb-otrol-derult-ki-hogy-haborus-bunos/ 2022-12-19 8:50

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése