Oldalak

2024. július 5., péntek

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

 A junior Pásztor is kisajátította a magyar közösséggel kapcsolatos döntéshozatalt!

Fotó: Facebook

 

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/Vajdasági Magyar Szolgapárt) dinasztiás elnöke június 24-én Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel találkozott Belgrádban (a fotón), majd június 26-án Miloš Vučević miniszterelnökkel tartott megbeszélést Szabadkán, a pártja székházában.

 

A Vučić szerb nacionalista elnökkel tartott találkozóról Pásztor Bálint a Facebook bejegyzésében adott hírt.

– Megerősítettük a szövetséget, az együttműködés eredményes volt, folytatjuk! Erről állapodtunk meg ma Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel Belgrádban. Hatékony, nyílt, baráti beszélgetés volt ez Szerbia stratégiai kérdéseiről, a szerb-magyar kapcsolatok tovább építéséről, a szülőföldön boldogulás feltételeinek biztosításáról fontos infrastrukturális beruházások megvalósításával! Elnök úr megköszönte Szerbia stabilitásáért és fejlődéséért kifejtett nagymértékű hozzájárulásomat és további sikereket kívánva munkánkhoz, gratulált a Vajdasági Magyar Szövetség fennállásának 30. évfordulója alkalmából – írta Pásztor a bejegyzésében[1].

 

A Miloš Vučevićtyel – aki a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke is – való találkozóról (is) alig néhány soros hírt közölt a VMSZ szócsöve, a Magyar Szó.
– A közvetlen, baráti hangulatú beszélgetés keretében könnyen szót értettek a felek, ugyanis a cél közös: hatékonyság, eredményesség az elkövetkező időszakban is. A koalíciós együttműködés további lépéseit tekintették át mindhárom hatalmi szintre vonatkozóan –írta a lap[2].
– Folytatjuk a vajdasági magyar közösség és az egész ország lakosságának javát szolgáló, valamint a szerb-magyar kapcsolatokat stratégiai partnerségre emelő egy évtizedes közös munkát – olvasható az ugyancsak nacionalista a Vučevićtyel tartott találkozóról a VMSZ elnökének közösségi oldalán[3].

 

Az ország két legfelelősebb vezetőjével való találkozó – a sajtójelentések alapján – csupán formális, protokolláris jellegű volt.

Mindkét újsághír általános, valójában a szokásos (párt)diplomáciai, általános, semmitmondó megfogalmazásokat tartalmazza, miszerint a tárgyaló felek „a szövetséget megerősítették”, „az együttműködésük eredményes volt, folytatják” azt.

A hírekből azt lehet(ne) megállapítani, hogy a VMSZ és a SNS vezetői között minden tekintetben teljes az egyetértés, „közvetlen, baráti” a viszony! De azt is, hogy a magyar közösség helyzete javításának kérdései említésre sem kerültek! A Magyar Szó a belgrádi találkozóról szóló hír alcímében mégis azt emelte ki, hogy Vučić és Pásztor „az itthon boldogulást segítő projektumokról is egyeztetett”. Ugyan melyek azok a „projektumok”? Ki fog azok miatt itthon maradni?

 

Jellemző, hogy Pásztor Belgrádba ezúttal sem vitte el a párt(elnökség) egyetlen tagját se, és a szabadkai találkozón sem volt a VMSZ-ből senki más jelen. Így a hírekből az sem érdemel hitelt, hogy valójában miről is beszéltek.

Vučić – a találkozóról készült fotó szerint – pólóban fogadta a szolgapárt elnökét, ami jól mutatja, milyen jelentőséget tulajdonít Pásztornak, aki – a protokollt megkerülve, vagy nem is ismerve – ingben jelent meg az elnöki kabinetben. Vagy ezzel azt akarták mutatni, hogy milyen közeli, informális kapcsolatban vannak?

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, aki senkit nem tűrt meg maga mellett. Pásztor Bálint is kisajátította a magyar közösséggel kapcsolatos döntéshozatalt! Erről semmilyen intézményes, társadalmi vagy szakmai párbeszédet nem folytat! Ezt nem szabad elfogadni!

 

A két találkozó kapcsán meg lehet állapítani, hogy az apja elnöki székébe ült, politikusként tehetségtelen, irányváltásra képtelen II. Pásztor (Bálint) folytatja a Szerb Haladó Párttal tíz évvel ezelőtt a magyar közösség érdekei ellenére kötött természetellenes szövetséget[4], ami által a VMSZ beágyazódott a hatalomba, néhány jól fizetett állami tisztséget kikupeckodott ugyan, de a közösség helyzete, nem hogy javult volna, hanem folyamatosan rosszabbodott.

Vučićnak a magyar szolgapártra csak az ugyancsak önkényúr Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való „stratégiai partnersége” miatt és azért van szüksége, hogy a külföld felé mutogassa, milyen „demokratikus nemzeti kisebbségpolitikát” folytat, miközben az országban (és körülötte) folytatódik a „szerb világ” építése, ami összeegyeztethetetlen a nemzetiségek megtűrésével és a multikulturalizmussal. [Lásd például a belgrádi Mirdita – Dobar Dan (Jónapot) elnevezésű albán–szerb kulturális fesztivál június 27-ei és a Kikinda Short záróeseménye június 28-i betiltását. Nagykikindán, mert a részvevők „nem tisztelik az államot és az elnököt”[5]].

A nemzeti és politikai jogok védelméről, valamint a szerb nép közös jövőjéről szóló nyilatkozat[6] rövidesen Szerbia Képviselőháza elé kerül. (A Danas belgrádi napilap értesülései szerint a boszniai Szerb Köztársaság Képviselőháza a dokumentumot július 2-án vitatta meg[7].) Ehhez is asszisztál a VMSZ!?

BOZÓKI Antal

__________ 
[1] Pásztor: Eredményes volt az együttműködés, folytatjuk!
https://szmsz.press/2024/06/24/pasztor-eredmenyes-volt-az-egyuttmukodes-folytatjuk/2024. június 24. 12:30
Lásd még v-ár: Baráti hangvételű egyeztetés. Magyar Szó, 2024. június 25. 1.
[2] Tárgyalás a miniszterelnökkel. Magyar Szó, 2024. június 28. 4.
[3] Uo.
[4] (Tanjug, RTV) Potpisan koalicioni sporazum SNS-a i SVM-a [Aláírták a SZHP és a VMSZ koalíciós szerződését]. https://rtv.rs/sr_lat/politika/potpisan-koalicioni-sporazum-sns-a-i-svm-a_481418.html, 2014. április 27. 00.10 → 17.47
[5] A vajdasági magyar írók elítélték a Mirdita – Dobar Dan [Jónapot] és a Kikinda Short betiltását. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Kult%C3%BAra, 2024. július 3. 16:41
Lásd még Gradonačelnik Kikinde zabranio književni festival jer učesnici “ne poštuju državu i predsednika” [Nagykikinda polgármestere betiltotta a fesztivált, mert a részvevők „nem tisztelik az államot és az elnököt”]. https://direktno.rs/vesti/srbija/536491/kikinda-aleksandar-vucic-.html, 2024. június 6. 10:17 [6] Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda
[Nyilatkozat a nemzeti és politikai jogok védelméről, valamint a szerb nép közös jövőjéről].
Ovo je kompletan tekst Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru [Ez az össz-szerb száboron elfogadott deklaráció teljes szövege]. https://www.blic.rs/vesti/politika/svesrpski-sabor-ovo-je-kompletan-tekst-deklaracije-usvojene-danas-u-beogradu/1c21t5b, 2024. június 8. 14:59
[7] Mirjana R- Milenković: Opozicija najavljuje da će glasati protiv „Vućićevog pamfleta” [Az ellenzék bejelentete, hogy „Vućić pamfletja” ellen szavaz]. Danas, július 3. 5.

Sokan bírálják az EU-ban, hogy Kijev után Moszkvába is ellátogathat pénteken Orbán Viktor

 A Szabad Európa honlapja

2024. július 5.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Pénteken Moszkvába utazhat Orbán Viktor, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon
Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor pénteken Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez lesz a második hivatalos útja, amióta a héten Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét, miután kedden a háború kitörése után először Kijevbe is ellátogatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztessen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő uniós felhatalmazás nélkül tárgyal az orosz fővárosban. Kiemelte: „Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül”.

Paradox helyzetet teremtett a magyar miniszterelnök tervezett EP-frakciója
Ha túl nagyra nő, több támadást kaphat, de érdekérvényesítő ereje is nagyobb lehet – mondta brüsszeli tudósítónk podcastsorozatunk legfrissebb részében a Patrióták Európáért pártszövetségről. A francia választások is befolyásolhatják a kezdeményezés jövőjét. Matek és Monopoly a mandátumokkal – ezzel telnek most az EP-frakciók napjai.

A milliárdos profit ellenére a Mol hulladékos cége kompenzációt kért az államtól
Több mint ötmilliárd forintos nyereséget könyvelt el a MOHU MOL már a hulladékkoncesszió első fél évében. A milliárdos profit mellett kompenzációt is kért a magyar államtól; hogy mire hivatkozva, az titok. A Transparency International eközben bejelentést tett a hatóságoknál, mert nem a közbeszerzési pályázat szerint működik a hazai koncessziós rendszer.

Újabb vasúti beruházásokat találtunk, amiket nem szabályosan vehetett át és fizethetett ki az állam Mészáros Lőrinc cégének
Úgy vette át az állam 2022 nyarán a Százhalombatta–Ercsi vasútvonal felújítását az SZ-E Konzorciumtól, hogy a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok alapján még hónapokkal később sem fizette ki több alvállalkozóját a konzorcium Mészáros Lőrinc tulajdonában álló tagja. Vannak olyan cégek, melyeknek még 2024 májusában is tartoztak, ami azt eredményezi, hogy egyelőre az ő alvállalkozóik is várhatnak a pénzükre.

Elismerte a tankerület, hogy a túlórák ügyében indult perek miatt rúgták ki a Vasvári igazgatóját
A Székesfehérvári Tankerületi Központ elismerte, hogy főleg az iskola tanárai által a kifizetetlen túlórák ügyében indított perek miatt nem támogatták Horváth József igazgató pályázatát. A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium jelenlegi és volt diákjai, illetve a város fideszes polgármestere és országgyűlési képviselője is kifogásolta a döntést.

Az Európai Unió átmeneti büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra
A már péntektől hatályos határozat értelmében 17,4–37,6 százalékra emelte fel az EU az egyes gyártók járműveire vonatkozó vámok mértékét a versenytorzító kínai állami támogatások miatt. Az intézkedést egyelőre csak ideiglenesen, négy hónapra rendelték el, ez idő alatt is folytatódhatnak a tárgyalások az ügyben a felek között.

A Munkáspárt nagy győzelemre készül a brit választásokon
A csütörtöki brit választásokon minden előrejelzés szerint elsöprő győzelmet arathat a baloldali párt, így Keir Starmer válthatja a miniszterelnöki poszton Rishi Sunakot, az immár tizennégy éve kormányzó Konzervatív Párt jelenlegi vezetőjét.

Miért bojkottálja a NATO-csúcstalálkozót Bulgária oroszpárti elnöke?
Rumen Radev bolgár államfőnek részt kellett volna vennie a jövő heti washingtoni NATO-csúcson, de hirtelen visszalépett. Hogy miért? Ennek egy olyan dokumentumhoz van köze, amely megerősíti hazája Ukrajnának nyújtott támogatását.
 
Amit még tudni érdemes
A börtönben 189 milliót keresett Schadl György, miközben 200 millióra büntetné az ügyészség (24.hu)
Az ügyészség a szabadságvesztés mellett 200 millió forint pénzbírság kiszabását is indítványozta Schadl Györggyel szemben, aki ezt az összeget már csaknem meg is kereste a rács mögött az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodákkal.

Rekordalacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek (G7)
2022 nyara óta szinte folyamatosan csökken a havi alapú születésszám és a termékenységi ráta is. A májusi születésszám történelmi mélypont közelébe került: havi alapon csak 2022 januárjában és idén áprilisban született ennél kevesebb gyerek.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

2024. július 4., csütörtök

Elemző: Magyarország a nyugat-európai árszínvonalat utolérte, de a bérek ezt nem követték

 A Szabad Európa honlapja

2024. július 4.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Elemző: Hiába emelkednek a bérek, a háborús plakátok miatt sem nő a fogyasztás
Románia mára utolérte Magyarországot az egy főre jutó GDP tekintetében. A szakértő szerint valóban lemaradt Magyarország, tényleg lassult a felzárkózásunk a többi kelet-közép-európai országhoz képest. Mi a baj a magyar gazdasággal? Üres az államkassza, de vajon lesznek-e megszorítások? Mások mellett ezekről is beszélgettünk Virovácz Péterrel, az ING vezető elemzőjével.

Ha kérnek, adniuk is kell valamit: a kormány szájkosarat tesz a bírókra a kiéheztetésükkel
Noha tavaly az EU-pénzek miatt meghátrálni kényszerült, a kormány továbbra is nyomás alatt tartja a bírákat. Leginkább azzal, hogy nem hajlandó megemelni a három éve változatlan fizetésüket. Egy friss felmérés azt mutatja, hogy az üzenet célba ér: a bírák fele szerint erőteljesen érvényesül a dermesztő hatás a körükben, magyarán befogják a szájukat. Közben az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága újból elővette a magyar kormányt, amiért az nem teljesítette a Baka-ügyben meghozott strasbourgi ítéletet, egyebek mellett a bírói véleménynyilvánítás szabadságának biztosítása terén.

Eldöntötték, nem csatlakoznak Orbán Viktor pártszövetségéhez a lengyelek
Marad az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) az új összetételű Európai Parlamentben is. A volt lengyel kormánypárt egyik képviselőjét választották meg a Giorgia Meloni olasz kormányfő vezette konzervatív frakció alelnökének.

Rogánhoz került a lakcímnyilvántartás és az útlevelek kiadása a miniszteri hatáskörök módosításával
A belügytől a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához került immáron a személyiadat- és lakcímnyilvántartás és az útlevélkiadás is. Szijjártó Pétertől elvették az űrkutatást, a vendégmunkások szabályozását és a debreceni repülőteret. Lázár János pedig az energetikai tanúsítványok feladatát adja át Lantos Csabának.

A francia miniszterelnök szerint elkerülhető a szélsőjobboldali többség
Gabriel Attal úgy vélekedett, hogy sikerre vezethet a többi párt visszaléptetési stratégiája, amelynek célja a Nemzeti Tömörülés (RN) távol tartása a hatalomtól. Számos párt több mint kétszáz jelöltje lépett vissza a választás második fordulójától azért, hogy ezáltal elejét vegyék a szavazatok megoszlásának a szélsőjobboldallal szemben.

Az EU-tagállamok bizonytalankodnak a kínai elektromos autókra kivetni tervezett vámok ügyében
Több európai uniós tagállam a kereskedelmi konfliktus eszkalációjától tartva egyelőre mérlegeli, hogy támogassák-e a kelet-ázsiai országból érkező elektromos járművekre vonatkozó vámok emelését.

Az Egyesült Államok újabb 2,3 milliárd dollárnyi katonai támogatást küld Ukrajnának
Az amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint a csomag többek között légvédelmi eszközöket és páncéltörő rakétákat is tartalmazni fog. Arra is kitért, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy „hidat építhessenek” a kelet-európai ország tagsága felé.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán Viktor arra utasította három miniszterét, hogy vizsgálják meg a Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépés lehetőségét (24.hu)
Két nappal azután, hogy az ICC főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnökre, Orbán Viktor feladatba adta három miniszterének, hogy vizsgálják meg: mi történne, ha Magyarország egyedüli EU-tagként kilépne a büntetőbíróság kötelékéből? – tudta meg a lap.

Nem viccelt Lázár János, valóban Debrecenbe, a BMW-gyár melletti szántóföldre vinnék a Közlekedési Múzeumot (Népszava)
Augusztus elején már építészeti ötletpályázatot is hirdetnének a laphoz eljutott dokumentáció alapján. A kijelölt helyszín a BMW-gyár melletti szántóföld.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

2024. július 3., szerda

A vajdasági magyar írók elítélték a Mirdita – Dobar Dan [Jónapot] és a Kikinda Short betiltását

 Szolidaritási nyilatkozat
 
A tizennyolcadik alkalommal meghirdetett, rangos, szerbiai nemzetközi rövidpróza-fesztivált, a Kikinda shortot durva hatalmi beavatkozás érte. Kikinda városának polgármestere betiltotta a fesztivált, arra hivatkozva, hogy azon rendszerkritikus szerzők is részt vesznek.

A fesztivál belgrádi záróeseménye is ellehetetlenült. A belgrádi polgármester ahelyett, hogy megvédte volna a szélsőségesek fenyegetésétől, inkább betiltotta a 2014 óta létező Mirdita – Dobar Dan [Jónapot] elnevezésű albán–szerb kulturális fesztivált. Ugyanazon a helyszínen zajlott volna a Kikinda Short záróeseménye is, ám a betiltás miatt erre sem kerülhetett sor.

Szolidaritást vállalunk mindkét fesztivál szervezőivel, szerzőivel és közönségével. Elítéljük a szellemi élet és a vélemény szabadsága ellen irányuló hatalmi túlkapást. 

A Kikinda short többek között a magyar kultúra iránt is nyitott, indulásától fiatal magyar prózaírókat is vendégül lát. Mi, alulírott vajdasági magyar írók és irodalmárok támogatjuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek a párbeszéd elmélyítését tűzik ki célul. Minden dialógust gátló, az együttműködést ellehetetlenítő törekvést elítélünk.

Szolidaritást vállalunk mindkét fesztivál szervezőivel, szerzőivel és közönségével. Elítéljük a kultúra elleni pártpolitikai erőszakot, és támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely az uszításokkal szemben a párbeszéd jegyében jön létre.


Vojvođanski mađarski pisci osudili zabranu festivala „Kikinda short“ i „Mirdita, dobar dan!“
  03. јул 2024.

"Podržavamo svaku inicijativu sa ciljem produbljenja dijaloga, a osuđujemo svako onemogućavanje dijaloga i saradnje"
 

Mađarski pisci i književnici iz Vojvodine osudili su danas zabranu održavanja festivala „Kikinda short“ u javnom prostoru Narodne biblioteke „Jovan Popović“ u Kikindi, i festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu.

Kako je u saopštenju navelo četrdesetak potpisnika, oni su na ovaj način izrazili podršku festivalima koji su, kako su naveli, brutalno napadnuti od strane gradonačelnika.

„Osuđujemo prekomernu reakciju vlasti protiv slobode duhovnog života i mišljenja. Kikinda short je među ostalim otvoren i na mađarsku kulturu, na festivalu od početka gostuju i mladi mađarski pisci“, dodaje se.

Dodaju da podržavaju svaku inicijativu sa ciljem produbljenja dijaloga, a osuđuju svako onemogućavanje dijaloga i saradnje.

Potpisnici:

Bakos Petra – Petra Bakoš
Balázs Attila – Atila Balaž
Bence Erika – Erika Bence
Bencsik Orsolya – Oršolja Benčik
Beszédes István – Ištvan Besedeš
Bicskei Gabriella – Gabrijela Bičkei
Bíró Tímea – Timea Biro
Celler Kiss Tamás – Tamaš Kiš Celer
Csányi Erzsébet – Eržebet Čanji
Fehér Miklós – Mikloš Feher
Fekete J. József – Jožef J. Fekete
Jódal Kálmán – Kalman Jodal
Jódal Rózsa – Roža Jodal
Kollár Árpád – Arpad Kolar
Kontra Ferenc – Ferenc Kontra
Kormányos Ákos – Akoš Kormanjoš
Ladányi István – Ištvan Ladanji
Ladik Katalin – Katalin Ladik
Mirnics Gyula – Ɖula Mirnič
Nagy Abonyi Árpád – Arpad Abonji Nađ
Oláh K. Tamás – Tamaš K. Olah
Orcsik Roland – Roland Orčik
Orovec Kriszta – Krista Orovec
Pataki Angéla – Angela Pataki
Pressburger Csaba – Čaba Presburger
Rajsli Emese – Emeše Rajšli
Sirbik Attila – Atila Širbik
Szabó Palócz Attila – Atila Paloc Sabo
Szerbhorváth György – Ɖerđ Serbhorvat
Szombathy Bálint – Balint Sombati
Szögi Csaba – Čaba Segi
Toldi Éva – Eva Toldi
Tolnai Ottó – Oto Tolnai
Tóbiás Krisztián – Kristian Tobijaš
Vasagyi Mária – Marija Vašađi
Virág Gábor – Gabor Virag

https://autonomija.info/vojvodjanski-madjarski-pisci-osudili-zabranu-festivala-kikinda-short-i-mirdita-dobar-dan/

A hatalmat nem tudjuk legyőzni, amíg nem váltóztatjuk meg az intézményeket, az intézményeket nem tudjuk helyreállítani, amíg nem változtatjuk meg a hatalmat.
Vlast ne možemo pobediti dok ne promenimo institucije, a institucije ne možemo uspostaviti dok ne smenimo vlast. 

A hatalmi képviselőink narratívájáról ítélve, Szerbia hadiállapotban van.
Sudeći prema narativu predstavniku naše vlasti, Srbija se nalazi u ratnom stanju.


A Hitre azok térnek át, akik a Reményt keresik. De most mi köze van ehhez a Szerelemnek?
Na Veru prelaze oni, koji traže Nadu. A šta sad Ljubav ima s tim?

Az ugrás a jövőbe O.K., azzal a feltétellel, hogy nem lépünk be.
Skok u budućnost je OK, pod uslovom da ne napravimo prestup.

Jobb a proletárdiktatúra, mint a narkó kartell diktatúrája.
Bolje diktatura proletarijata nego diktatura narko-kartela.

Szerbia megelőzte Európát. Először fordult jobbra.
Srbija pretekla Evropu. Prva je skrenula udesno.

Vučić elnök viszonya az EU iránt a régi viccre hasonlít az emberről, aki munkát keres, de arra kéri az Istent, hogy ne találjon.
Odnos predsednika Vučića prema EU liči na stari vic o čoveku koji traži posao, a moli boga da ga ne nađe.

Nikola Božilović

Orbán elutasított kérőből kezdeményező lett az egyesek szerint „Moszkvából szervezett” új EP-frakci

A Szabad Európa honlapja

2024. július 3.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Orbán Viktor patriótái Marine Le Pent hozhatják lépéskényszerbe
„Ha Orbán nem megy az Identitás és Demokráciához, majd az ID megy Orbánhoz.” Több brüsszeli megfigyelő szerint a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali képviselőcsoportra lehet a legnagyobb hatással a magyar miniszterelnök által szervezett új radikális jobboldali frakció, amelynek méretétől is függhet, hogy elkerülheti-e az vesztegzárat az EP-ben.

A magyar miniszterelnök tűzszünetet javasolt a béketárgyalások érdekében Kijevben
Egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőséget adna a béketárgyalásokra – mondta Orbán Viktor azon a rövid sajtótájékoztatón, amelyet az ukrán elnökkel közösen tartott Kijevben. Megköszönte Volodimir Zelenszkijnek az őszinte válaszokat, bár az nem derült ki, hogy miket. A tájékoztató rövid volt, és a sajtó nem is kérdezhetett.

Volt ENSZ-szakértő: Orbán Trumphoz hasonlóan úgy bánik a kormánnyal, mintha a saját cége lenne
„Orbán számára az jelenti a szuverenitást, ha az állam azt tehet, amit akar” – összegezte David Kaye, az ENSZ korábbi szólásszabadság-jelentéstevője a magyarországi helyzetet. A jogász a Transparency International Magyarország (TI), a Washington College of Law, az Amerikai Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Központja, a CEU Demokrácia Intézete és a Magyar Helsinki Bizottság budapesti konferenciáján vett részt és adott interjút a Szabad Európának.

Helsinki Bizottság: Könyörtelen és jogsértő az ukrán menekültek ellátását szigorító kormányrendelet
Augusztus 21-től már csupán a háborús műveletek által sújtott ukrán területekről érkező menedékesek kaphatnak állami elszállásolást a kormány új rendelete szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy a már itt lévő kárpátaljai menekülteknek és másoknak is megszűnik a szállásuk, de a szigorítás sok más szempontból is aggályos a Magyar Helsinki Bizottság szerint.

Gyermekvédelmi szakemberek: A pedofilok kiszűrésére alkalmatlan az átvilágítás és egyben jogsértő is
A gyermekvédelemben dolgozó szakemberek „átvilágítása” a kormány által kezdeményezett módon indokolatlan, alkalmatlan, értelmezhetetlen, rendszeridegen, valamint súlyosan sérti az érintettek és a velük élő hozzátartozóik jogait a Gyermekjogi Civil Koalíció szerint. A szakszervezet jogi lépésekre is kész.

Franciaországban sorra lépnek vissza a jelöltek, hogy meggátolják a szélsőjobb hatalomra jutását
Franciaországban a Nemzeti Tömörülés (RN) ellenfelei újabb lépést tettek annak érdekében, hogy távol tartsák a hatalomtól a szélsőjobboldali pártot. Több jelölt is bejelentette, hogy visszalép a választások hétvégi, második fordulójától, hogy elejét vegye az RN-ellenes szavazatok megoszlásának.

Kik a közelgő választás főbb szereplői az Egyesült Királyságban?
Az Egyesült Királyságban szavazópolgárok milliói járulnak az urnákhoz csütörtökön, hogy új alsóházat és kormányt válasszanak. Rishi Sunak kormányfő konzervatívjai várhatóan vereséget szenvednek a fő ellenzéki párttól, a balközép Munkáspárttól, miután tizennégy évig voltak hatalmon.

Tusk szerint az Európa-párti erőknek foglalkozniuk kell azokkal a témákkal, amelyeknek a szélsőjobb köszönheti a sikerét
Az Európa-párti politikusoknak határozottan kell fellépniük a választókat foglalkoztató kérdésekben, így például az illegális migráció kezelésében, hogy szembeszállhassanak az erősödő nacionalizmussal – mondta Donald Tusk a szélsőjobboldal franciaországi és európai uniós sikerei kapcsán.
 
Amit még tudni érdemes
Titkolja a kormány, találtak-e pedofil intézményvezetőt a gyermekvédelmi átvilágításon (Népszava)
Összesen 273 szakember pszichológiai alkalmasságát vizsgálták, azonban a belügyminisztérium azt sem árulja el, hogy derült-e fény szexuális visszaélésekre vagy más eltussolt problémákra.

Orbán egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy szakítson az oroszpolitikájával (Telex)
A június 9-i EP-választás óta már három olyan esemény történt, amely felveti a kérdést, hogy az Orbán-kormány vajon enged-e a NATO és az Egyesült Államok irányából érkező nyomásnak.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org