Oldalak

2024. szeptember 29., vasárnap

ELVÁNDORLÁST ÖSZTÖNZŐ, MEGALKUVÓ POLITIKA

 Pásztorék nem fognak a sorkatonaság bevezetése ellen szavazni

A múlt nem merül feledésbe, épp ezért nem is múlt.
William Faulkner, Nobel-díjas amerikai író

Úgy játszadoznak az emberekkel, mint valami sakkfigurákkal… (Fotó: SZMSZ)

„A Vajdasági Magyar Szövetség ellenzi a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését”[1] – nyilatkozta Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió szeptember 24-i műsorában.  

Mint mondta, a VMSZ elnöksége és tanácsa szeptember 16-ai ülésén tárgyalt erről a kérdésről és arra jutottak, hogy „a következő hónapokat arra fogják kihasználni, hogy olyan engedményeket próbáljanak elérni, amelyek magyar szempontból örvendetesek lehetnek. A döntést megakadályozni nem tudják, lévén, hogy a köztársasági parlamentben a VMSZ képviselői nélkül is megvan a többség a javaslat elfogadásához, hangsúlyozta a pártelnök”[2].
Azt, hogy a VMSZ nem támogatja a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését, Pásztor Bálint állítólag „Miloš Vučević kormányfővel is közölte legutóbbi egyeztetésük alkalmával”[3].

Vannak vélemények, miszerint ez a VMSZ elnökének „végre egy normális megnyilvánulása”[4]. Ennek azonban legalább két buktatója is van.
Az egyik, hogy nem elég a párt álláspontját „közölni a kormányfővel”, hanem, amikor a sorkatonai szolgálatról szóló jogszabály a parlamentbe kerül, ellene is kell szavazni! Az sem magyarázat, hogy a SZHP-nek „a VMSZ nélkül is megvan a többsége a javaslat elfogadásához”. Akkor meg minek a VMSZ a koalícióban?

II. Pásztor megpróbálta a javaslatot burkoltan még támogatni is, mondván, hogy „az elmúlt 14 évben hatalmasat változott a világ, több európai ország ismét bevezette a sorkatonai szolgálatot”. Mivel „Magyarországon nincsen sorkatonaság”, a jogszabály a kettős állampolgárokat is érinti[5]. Szükségesnek tartotta azt is „aláhúzni”, hogy „a híresztelések ellenére elképzelhetetlen, hogy Szerbia területén háborúra kerüljön sor”. A kispásztornak bizonyára látnoki képességei is vannak.

A pártelnök nyilatkozatának másik buktatója, hogy a VMSZ képviselői majd „olyan engedményeket próbálnak elérni, amelyek magyar szempontból örvendetesek lehetnek”.
(A Magyar Szóban ez így jelent meg: „Mindazonáltal a hatalmi jelenlétünk révén megpróbáljuk magyar és egyéb szempontból egyaránt örvendetes engedmények elfogadását elérni”[6].)
A junior Pásztor ezzel mintha azt akarta volna mondani, hogy „a hatalmi jelenlétünk révén” befolyásolni tudja a döntéshozatalt. Ez azonban egyszerűen képtelenség, mivel a hatalmat befolyásolni nem képesek, a törvény pedig mindenkire egyaránt vonatkozik. Nem tesz különbséget „magyar és egyéb” (?? – B.A.), a többséghez és a kisebbséghez tartozók, vagy az egyik kisebbséghez és a másikhoz tartozók között.
Vajdaságban „26 nemzeti közösség él”[7], nem lehetséges az, hogy a magyarok a sorkatonaság de egyéb más tekintetében „engedményben” részesüljenek, a többiek pedig nem. Lehet ugyan ilyen törvényeket is hozni, de a történelemből tudjuk, hogy azoknak milyen tragikus lett a következménye, a végeredménye.

– Értjük, hogy a szerb elnök miért javasolja a sorkatonaság visszaállítását, de a VMSZ azért nem örül ennek, mert az hozzájárulhat a helyi magyarság elvándorlásához – mutatott rá a műsorban Pásztor Bálint[8].
Lehet, hogy a VMSZ elnöke érti a javaslatot, de a közösség többsége nem érti és nem is akarja érteni, elfogadni. A fiatalok, akik elmentek, már jelzik, hogy „nagy ívben el fogják kerülni Szerbiát”, amíg a 30. életévüket be nem töltik. Akik pedig még itt vannak, azok pedig bizony az elvándorlást fontolgatják.
Az utóbbi tizenöt évben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) becslése szerint mintegy félmillió polgár hagyta el Szerbiát. A Belgrádi Egyetem Földrajzi Kara hallgatóinak nemrég lebonyolított közvélemény-kutatása alapján, amely Nagybecskerek, Zaječar, Leskovac és Užice községeket ölelte fel, csak minden harmadik szerbiai polgár biztos benne, hogy Szerbiában akar maradni[9].
A szerbiai állapotokkal való elégedetlenséget mutatja, hogy a megkérdezett polgárok mindössze 32 százaléka nem mérlegeli az elvándorlás lehetőségét, 16 százalék erre csak kis esélyt lát, de nem zárja ki teljesen az elköltözést, 27 százalék játszik a gondolattal, a többiek pedig biztosak benne, hogy elhagyják a szülőföldjüket – közölte a DélHír[10].

A VMSZ – ismereteim szerint – soha nem végzett közvélemény-kutatást, nem kérte ki a magyar közösség véleményét a sorskérdésekkel vagy valamilyen törvényjavaslattal kapcsolatosan. Pedig az ma már villámgyorsan elvégezhető akár a Facebookon keresztül is. Vagy azért ódzkodnak, hogy milyen lenne az eredmény?
A Szabad Magyar Szó (SZMP) viszont Legutóbbi körkérdésében arra volt kíváncsi, „vajon az olvasók mennyire támogatják a kötelező sorkatonaság bevezetését”[11].
A körkérdésre „összesen 401 válasz érkezett, ami az eddigi legnagyobb részvételnek számít”. A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását/bevezetését „a szavazóik 84 százaléka ellenezi, igennel szavazott 12 százalék”[12].
Jól mutatja ez a független internetes portál olvasóinak a véleményét nem csak Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök szeptember 14-én bejelentéséről, hogy „főparancsnokként és elnökként aláírta hozzájárulását a 75 napos rendes katonai szolgálat újbóli bevezetéséhez”[13], de a VMSZ képmutatónak és megtévesztőnek mondható állásfoglalásáról is.

Tavaszra, amikor a köztársasági parlament elé kerül a sorkatonaság visszaállításáról szóló jogszabály, Pásztor és képviselőtársai nem fognak ellene szavazni. Miért? Mert az a két párt koalíciójának és a VMSZ-nek is a végét is jelentené. Csak ezt a kutyaszorítóban levő Pásztor Bálint nem meri kimondani.


BOZÓKI Antal

__________

[1] Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ ellenzi a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését. https://m.vajma.info/cikk/vajdasag/29948/Dr_-Pasztor-Balint-A-VMSZ-ellenzi-a-kotelezo-sorkatonai-szolgalat-ujboli-bevezeteset.html, 2024. szeptember 24. 9:37; Pásztor: A VMSZ ellenzi a sorkatonaság bevezetését. https://szmsz.press/2024/09/24/pasztor-a-vmsz-ellenzi-a-sorkatonasag-bevezeteset/, 2024. szept. 24. 8:32, és P.E.: A VSZ nem támogatja a sorkatonai szolgálatot. Magyar Szó, 2024. szeptember 25. 1., 4.
Lásd még D.J.: A szerb vezérkari főnök ismertette a sorkatonai szolgálat menetét. https://delhir.info/2024/09/25/a-szerb-vezerkari-fonok-ismertette-a-sorkatonai-szolgalat-menetet/, 2024.szept.25/16:46

[2] Uo.

[3] Uo.

[4] F. F.: Végre egy normális megnyilvánulás: A VMSZ ellenzi a sorkatonaság újbóli bevezetését. https://delhir.info/2024/09/24/vegre-egy-normalis-megnyilvanulas-a-vmsz-ellenzi-a-sorkatonasag-ujboli-bevezeteset/, 2024.szept.24/15:09

[5] Ki mennyi időre vonul majd be katonának? https://szmsz.press/2024/09/26/ki-mennyi-idore-vonul-majd-be-katonanak/, 2024. szeptember 26. 10:13

[6] P.E., az 1-es jegyzetben.

[7] v-ár: Példaértékű jogszabályozás. Magyar Szó, 2024. szeptember 24. 4.

[8] Lásd az 1-es alatti írásokat.

[9] F. F.: Csak minden harmadik szerbiai polgár biztos benne, hogy itt akar maradni?
https://delhir.info/2024/09/25/elvandorlas-csak-minden-harmadik-szerbiai-polgar-biztos-benne-hogy-itt-akar-maradni/, 2024.szept.25/16:01

[10] Uo.

[11] Olvasóink véleménye a sorkötelezettség visszaállításáról. https://szmsz.press/2024/09/23/olvasoink-velemenye-a-sorkotelezettseg-visszaallitasarol/, 2024. szeptember 23. 17:19

[12] Uo.

[13] Aleksandar Vučić hozzájárulását adta a sorkatonaság újbóli bevezetéséhez. https://pannonrtv.com/rovatok/politika/aleksandar-vucic-hozzajarulasat-adta-sorkatonasag-ujboli-bevezetesehez, 2024.09.14 12:31 > 16:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése