Oldalak

2014. október 7., kedd

Október 7.



Amália napja.
Germán eredetű név, az Amal–kezdetű germán női nevek önállósult, német becéző rövidülése. Jelentése az Amálok, gót királyi család nevéből való, védelem.
1828 – Megszületett Falk Miksa, a Pester Lloyd alapítója, mely lapnak jelentősége többek közt az volt, hogy évtizedekig formálta a Magyarországról külföldön alkotott képet.
1849 – Meghalt Edgar Allan Poe író (Holló, A kút és az inga).
1801 – Megszületett Adolf Müller magyar származású osztrák zeneszerző, karmester.
1901
– Megszületett Szuvanna Phuma (Phouma Souvanna) laoszi politikus, miniszterelnök.
1911 – Megszületett ifj. Horváth János Kossuth-díjas filológus, egyetemi tanár.
1912 – Megszületett Charleszetta Waddles amerikai vallási vezető, írónő, aki az adományként kapott használt autók eladásából élelmet, gyógyszert, ruhákat és bútorokat vett a szegényeknek.
1916 – Megszületett Horváth György (K. Horváth) újságíró.
1931 – Megszületett Desmond Mpilo Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezető, Fokváros érseke, polgárjogi harcos.
1942 – Budapesten megszületett Halász Judit színművésznő.
1949 – Létrejött az NDK, vagyis a Német Demokratikus Köztársaság.

Október 7. – A tisztes munka világnapja
A tisztes munka koncepcióját a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben. Ez a legáltalánosabb értelmezés szerint olyan fejlődési pályát jelent a munka világában, amely ötvözi a versenyképességet és a társadalmi igazságosságot, azaz a gazdasági és szociális fejlődés kéz a kézben halad, így tudatosan elkerülhető az országokon belüli és országok közötti gazdasági és szociális egyenlőtlenségek további elmélyülése.
Ha sikerül erre a fejlődési pályára térni, az egyének számára azt eredményezi majd, hogy biztonságos munkakörülmények között lesz lehetőségük tisztes jövedelmet biztosító, hasznos munkavégzésre, és a szociális védelmi rendszerek is megfelelő biztonságot nyújtanak. Az ilyen munka esélyt ad a személyes fejlődésre és a társadalmi beilleszkedésre, valamint arra, hogy részt vehessenek a rájuk vonatkozó döntések meghozatalában, továbbá arra, hogy kifejezhessék véleményüket, és szabadon szerveződhessenek érdekeik kifejezésére és megvédésére.
A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel. A tisztességes munka hiányára utal például, ha egy országban magas a munkanélküliség, és a munkalehetőség hiánya miatt különösen nagy a szegénység, tömegesen és ismétlődően megsértik a munkavállalók jogait, hiányzik az alapvető jövedelembiztonság, a munkahelyeken bizonytalanság és félelem uralkodik, akadályokba ütközik a szakszervezeti vagy munkáltatói szervezkedés, a tisztségviselők félnek a retorzióktól.
A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére minden év október 7-én, idén már hetedik alkalommal rendezik meg a világnapot, és hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy a munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek, olykor embertelen körülmények között. Ezen napon Magyarországon is tartanak szakszervezeti rendezvényeket. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése