Oldalak

2015. október 21., szerda

MTTK: Közlemény Kontra Ferenc leváltása kapcsán


Képtalálat a következőre: „Tanítóképző Kar Szabadka”


            A vajdasági magyar intézményes felsőoktatási szféra nevében tiltakozásunkat fejezzük ki Kontra Ferenc írónak a Magyar Szó Kilátó c. irodalmi melléklete szerkesztői posztjáról való méltatlan leváltása kapcsán. Kontra Ferenc Márai Sándor- és József Attila-díjas írót Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője indoklás nélkül leváltotta.
            Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Kilátó az elmúlt évtizedben határozott szerkesztési koncepcióval volt jelen a vajdasági magyar tudományos és művészeti utánpótlásban, ami a felsőoktatás szempontjából mindannyiunkat érintetté tesz.
            Nemcsak a Magyar Tanszék és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárai, de hallgatói is rendszeres publikációs lehetőséghez jutottak a Kilátóban.
            A Magyar Tanszék hallgatóinak 2013 óta Címkefelhő címmel, önálló fejléccel állandó rovata van a Kilátóban, ahol kritikákat és esszéket publikálnak, továbbá a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Tanszék közös Egyetemista esszépályázatának díjazott munkái is itt láttak napvilágot.
            A Kilátó az elmúlt évtizedben következetesen támogatta a fiatal vajdasági egyetemi hallgatók, bölcsészek és művészek autentikus folyóiratait, éveken át segítette a DNS posztalfabetikus kulturális folyó-irat (2004), a Sikoly irodalmi és kulturális folyóirat, a Jelfolyam (2008) on-line művészeti folyóirat alkotóinak kibontakozását, külön oldalakat biztosítva a saját szerkesztésű közös megjelenésekre, ill. teret adva az egyéni szerzői közléseknek is.  
            A vajdasági magyar egyetemi hallgatók több nemzedékének írásai a Kilátóban jelentek meg legelőször nyomtatott formában.
            A melléklet ezt a kultúraformáló tevékenységét a Kilátó-díjjal is nyomatékosította. Magyar szakos egyetemi hallgatókként nyerték el a Kilátó-díjat: Samu János Vilmos, Beke Ottó, Vanger László, Csík Mónika, Jelfolyam folyóirat, Szollár Anna, Döme Szabolcs, Antalovics Péter.
            A fentiek tükrében határozott álláspontunk, hogy Varjú Márta súlyos szakmai és megbocsájthatatlan erkölcsi hibát vétett, ezért követeljük, hogy az illetékesek haladéktalanul bírálják felül Varjú Márta főszerkesztői tevékenységét.

                                                Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka
                                                                        Újvidéki Egyetem, BTK, Magyar Tanszék, Újvidék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése