Oldalak

2015. október 26., hétfő

VMSZ-es pártrendezvénnyé válnak a BGA által támogatott programok?

Az anyaországi nemzetpolitika régi és súlyos hibája, hogy mindig az aktuális kormányhoz legközelebbi, illetve leglojálisabb határon túli pártok, civil szervezetek és intézmények  fölözik le az anyaországi adófizetők pénzéből származó támogatási pénzeket. 
 
Nincs ez másképp a Délvidék esetében sem. Ugyanis, ha jobban átnézzük a legnagyobb határon túli forráselosztó, a Bethlen Gábor Alap délvidéki támogatottjait, akkor csakhamar szembetűnik, hogy a győztes szervezetek között egyértelműen dominálnak a VMSZ-hez köthető egyesületek.
 
A Vajdasági Magyar Szövetség számos elnökségi tagja, és egyéb vezető funkcionáriusának nevéhez köthető civil szervezet jutott támogatási pénzekhez, amelyeknek a kifizetésével a BGA helyben a Concordia Minoritatis Hungaricae szervezetet bízta meg, melynek vezetője Bús Ottó, aki maga is a VMSZ elnökségének tagja. 
 
A Bethlen Gábor Alap a forrásokat eredetileg a magyar közösség céljait szolgáló rendezvények támogatására juttatja el a kérelmező szervezeteknek, azonban a délvidéki magyar közösség sok esetben csak mint pártrendezvényeket tartja számon az ezen forrásokból megvalósuló programokat, ahol kizárólag a VMSZ-hez, a párt MNT képviselőihez vagy Fidesz-KDNP-hez köthető politikusok szólalnak fel. 
Erre számos példát találunk az idén megvalósításra került pályázati programok közül is. Ilyen volt például a Klaszter Fókusz családi gazdálkodók egyesülete által szervezett muzslyai aratóverseny, amelyet 150 ezer forinttal támogatott az alap. A nyertes szervezet elnöke Madarász Gyula vállalkozó, akit nemrégiben neveztek ki az MNT legmagasabb szintű szervének, a Végrehajtó Bizottságnak a tagjává, miután párton belüli feszültségek miatt többen is lemondtak a VB tisztségről. Madarász az ellenzéki képviselők szerint csak a bólogató János szerepét tölti be a VB-ben, azonban a stabil párt lojalitáson alapuló pozíció a jelenleg elterjedt délvidéki politikai szokásjog szerint sosem marad meghálálatlanul. 
 
Madarász Gyula cége a Császárkert kft. neve egyébként szerepel azon az Alfahír portál által megszellőztetett, csak “VMSZ-es mutyilistaként” elhíresült táblázatban, amelyet Pásztor István adott át Orbán Viktor miniszterelnöknek, mint támogatandó cégnévsort. A lista szerint a cégnek mintegy 350 ezer eurós támogatást javasoltak.
 
Ezek után talán nem tűnik meglepőnek, ha a BGA által támogatott muzslyai aratóversenyt Pásztor István személyesen tisztelte meg jelenlétével és -a rendezvény szervezőivel ellentétben- még a megjelent (MNT alapítású) médiumnak is nyilatkozott a helyszínen. 
  
Szintén hagyományosan pártszínezetű rendezvénynek számít Délvidéken az aracsi pusztatemplomnál megtartott emlékünnepség, amelyet 100 ezer forinttal támogatott a BGA. A rendezvényt szervező Aracs Hagyományápoló Társaság elnöke Vajda János, a VMSZ korábbi köztársasági képviselőjelöltje. 
A rendezvény olyannyira pártjellegű, hogy a helyszinre VMSZ külön buszt indít az aktivistáinak. A Délvidék egyik legszakrálisabb helyszínén a aracsi pusztatemplom belsejében kialakított ülőhelyek első soraiba kizárólag a VMSZ és az MNT vezetői, a párt képviselői, és legmagasabb prominensei foglalhatnak helyet, a rendezvényen a szentmise és a kulturális programpontok mellett rendszerint hangzanak el politikai beszédek. 
 
 
Az idei rendezvény sorrendben a 17. aracsi pusztatemplom emléknap volt, amelynek kezdetén megkondult a helyszínen felállított, a VMSZ pártlogójával ellátott emlékharang is. 
 
 
Hasonló, kulturális rendezvénybe csomagolt, ám mégis pártrendezvényként funkcionáló esemény a 300 ezer forinttal támogatott XXII. Vajdasági Ünnepi Játékok. Az eseményről a VMSZ pártszékházával azonos épületben működő Pannon RTV a következőképpen számolt be: "Az ünnepi műsoron tartományi és köztársasági parlamenti képviselők, az MNT és a VMSZ tisztségviselői, népművészek, intézmények és az egyház képviselői is részt vettek."
 
A rendezvényt a VMSZ választási listájáról MNT elnöki székhez jutó Hajnal Jenő nyitotta meg Palicson, őt Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjének felszólalása követte, aki a kormánypárti Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár nevében is üdvözölte a jelenlévőket. A rendezvényt egyébként az a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség rendezi, melynek elnöke Dudás Károly, a VMSZ alapítója és elnökségi tagja. 
 
A Bethlen Gábor Alap idén mintegy 400 délvidéki pályázatot támogatott, melyek között hemzsegnek még a hasonló, erősen pártfinanszírozásnak tűnő kifizetések, amelyek közül portálunk a jövőben többet is bemutat majd. 
 
Az azonban kijelenthető, hogy a támogatottak listáját és a nyertes szervezetek vezetőinek névsorát áttekintve egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy a magyar kormány a határon túl nem értékeket, annál inkább érdekeket támogat és pénzzel. 
 
Közzétette: Szerkesztő 2015. október 25. [19:07]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése