Oldalak

2024. július 25., csütörtök

Küzdelem a parancsuralmi hatalom túlkapásai ellen

Két nemzetközi fesztivál betiltásának margójára


A Szolidaritási nyilatkozat a Danasban (részlet)

Harminchat vajdasági magyar író nyilatkozatban[1] ítélte el a Belgrádban június 27-29-re meghirdetett Mirëdita, dobar Dan [Jónapot] című rangos, szerbiai albán–szerb nemzetközi rövidpróza-fesztivál, és a június 28-29-re tervezett Kikinda Short[2] irodalmi est betiltását.
– A belgrádi polgármester ahelyett, hogy megvédte volna a szélsőségesek fenyegetésétől, inkább betiltotta a 2014 óta létező Mirdita – Dobar Dan [Jónapot] elnevezésű albán–szerb kulturális fesztivált. Ugyanazon a helyszínen zajlott volna a Kikinda Short záróeseménye is, ám a betiltás miatt erre sem kerülhetett sor – írja a július 2-i szolidaritási nyilatkozatban[3].
– A Kikinda short többek között a magyar kultúra iránt is nyitott, indulásától fiatal magyar prózaírókat is vendégül lát. Mi, alulírott vajdasági magyar írók és irodalmárok támogatjuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek a párbeszéd elmélyítését tűzik ki célul. Minden dialógust gátló, az együttműködést ellehetetlenítő törekvést elítélünk – áll a dokumentumban[4].

A vajdasági magyar írók szolidaritási nyilatkozatát – ismereteim szerint – a Vajdaság Ma Délvidéki hírportál[5], az Autonomija portál[6], a belgrádi Danas napilap[7] és a budapesti prae.hu művészeti portál[8] párhuzamosan közölte magyar és szerb nyelven. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapította” és a közszolgálatú magyar nyelvű média viszont valamilyen okból kifolyólag agyonhallgatta! Miért?

A Mirëdita, dobar dan! fesztivált Belgrádban 2014. óta minden évben megtartották, amelyen koszovói és szerbiai művészek, az emberi jogi aktivisták és közéleti személyiségek találkoztak, váltakozva Koszovón és Szerbiában. A fesztivál hozzájárult a térségi együttműködéshez és a béke építéséhez. Azon kívül, hogy bemutatta a kortárs művészet legjobbjait, teret adott a nyilvános vitának is, miáltal a szerb-albán kapcsolatok egyedülálló eseményévé vált[9].
– A fesztivál betiltásával az állam a huligánok oldalára állt, közölték a szervezők. A rendezvény még el sem kezdődött, amikor a tér előtt, amelyen 27-én megtartották volna, szélsőséges jobboldali csoportok blokkolták a bejáratot. A rendőrség „a biztonság veszélyeztetése miatt” gyorsan elrendelte a fesztivál „megszakítását”. A fesztivál korábban is a jobboldaliak célpontja volt, de a rendőrség biztosította a részvevőket – közölte a RSE [Szabad Európa[10]].

A belgrádi fesztivál betiltásának körülményeiről Marko Vidojković, a Danas rovatvezetője A Kikinda Short igazolta az elvárásokat [Kikinda Short opravdao očekivanja[11]] c. írásában meghívottként, Szerbhorváth György az El nem képzelt riport egy szerbiai irodalmi fesztiválról[12] című cikkében pedig részvevőként számolt be. 
A belgrádi fesztivál szervezői szerint a Kikinda Short (belgrádi) betiltása a Mirëdita, dobar dan! rendőri betiltásának mellékes következménye volt, mivel ugyanabban a (Dorćol Platz művészeti kommuna[13] – B.A.) helységben kellett volna megtartani – írja Marko Vidojković[14]. – Ez az első lépés az ilyen tilalmak formalizálása, valamint a másként gondolkozóknak a bűnügyi üldözése, megfelelő, totalitárius törvények meghozatala felé a 2023 decemberében választott képviselőházban – tette hozzá[15].

Nagykikinda városának polgármestere is betiltotta a fesztivált, arra hivatkozva, hogy azon „rendszerkritikus szerzők is részt vesznek”[16].
Szerbhorváth György írása szerint Nikola Lukač „polgármester két órával a kezdés előtt betiltotta a fesztivált. A biztonsági embereivel, verőlegényeivel jelent meg ott, és azzal indokolta döntését, hogy ezek az írók szerbellenesek – ami így teljesen értelmezhetetlen vád. És hogy államellenesek vagyunk – ami viszont alapjáraton bűncselekmény lenne. És nem tiszteljük a köztársasági elnököt, Aleksandar Vučićot, Orbán Viktor kebelbarátját. Valamint nem tiszteljük őt, a polgármestert sem”[17].
– Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a rezsim nem bukik meg. A kikindai alak vagy túlkompenzál, túlbuzgó, s bizonyítani akarja lojalitását, vagy ukázt kapott felülről – a szervezők korábban elküldték neki a fellépők listáját, számítva a reakciókra, de arra nem reagált. És aligha hiszem, hogy egy sort is olvasott volna az „államellenes”, „szerbellenes” szerzőktől, pláne nem tőlem.
A belgrádi betiltás viszont beleillik a kormányzat Koszovóval kapcsolatos politikájába. Így a minap Észak-Koszovóban plakátok jelentek meg a szerb elnök képével, mögötte egy szakasz szerb katonával, s egy felirattal: „Várunk, főparancsnok.”
Hogy ebből mi lesz még, nem tudni, talán könyvégetés? Volt már olyan. Bár ennyire borúlátó nem akarok lenni – írja Szerbhorváth György[18].

A belgrádi és a nagykikindai Mirëdita, dobar dan! betiltásának fontos vonatkozása, hogy hosszú idő után a vajdasági magyar értelmiségiek egy jelentős része művelődési kérdésben nyilvánosan állást foglal.
A nyilatkozatot aláírók „szolidaritást vállaltak mindkét fesztivál szervezőivel, szerzőivel és közönségével. Elítélték a szellemi élet és a vélemény szabadsága ellen irányuló hatalmi túlkapást”[19]. Az eljárás kísértetiesen emlékeztet a Tanyaszínház Kazimír és Karolina című előadásának 2021. évi betiltására a Magyar Nemzeti Tanácsa akkori elnöke, Hajnal Jenő által.
Fontos lenne, ha a vajdasági magyar értelmiségiek más ügyekben is mielőbb állást foglalnának, különösen a vajdasági magyar kultúra, a könyv- és folyóiratkiadás évek óta halmozódó, megoldatlan kérdéseivel kapcsolatosan!
BOZÓKI Antal
__________
[1] Mirdita – Dobar Dan [Jónapot]: Szolidaritási nyilatkozat. https://m.vajma.info/cikk/kozlemenyek/4670/Mirdita-Dobar-Dan-Jonapot-Szolidaritasi-nyilatkozat.html, 2024. július 3. 23:33
[2] Kikinda Short. https://kikindashort.org.rs/en/kikinda-17-3

[3] Uo.

[4] Uo.

[5] Lásd az 1-es alatti írást.

[6] Vojvođanski mađarski pisci osudili zabranu festivala „Kikinda short“ i „Mirdita, dobar dan!“ [A vajdasági magyar írók elítélték a Kikinda Short és a Mirdita, jónapot fesztivál betiltását.
https://autonomija.info/vojvodjanski-madjarski-pisci-osudili-zabranu-festivala-kikinda-short-i-mirdita-dobar-dan/2024. július 4.

[7] Prekomerna reakcija vlasti protiv slobode mišljenja [A hatalom túlméretezett reagálása a véleményszabadság ellen]. Danas, 2024. július 4. 12.

[8] Szolidaritási nyilatkozat szerbiai irodalmi fesztiválokkal. https://www.prae.hu/news/45047-szolidaritasi-nyilatkozat/, 2024. július 6.

[9] O festivalu [A fesztiválról]. https://mireditadobardan.com/sr/pocetna/

[10] (RSE) Policija zabranila festival 'Mirëdita, dobar dan' u Beogradu [A rendőrség betiltotta a Mirëdita, dobar dan' belgrádi fesztivált]. https://www.slobodnaevropa.org/a/zabrana-festivala-miredite-dobar-dan-u-beogradu/33012460.html, 2024. június 27.

[11] Marko Vidojković: Kikinda Short opravdao očekivanja [A Kikinda Short igazolta az elvárásokat].
https://www.danas.rs/kolumna/marko-vidojkovic/kikinda-short-opravdao-ocekivanja/, 2024. július 1. 19:00

[12] Szerbhorváth György: El nem képzelt riport egy szerbiai irodalmi fesztiválról.
https://www.es.hu/cikk/2024-07-12/szerbhorvath-gyorgy/el-nem-kepzelt-riport.html, 2024. július 12. és https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16455, 2024. július 12.

[13] Дорћол Platz. https://www.dorcolplatz.rs/

[14] Vidojković, a 11-es jegyzetben.

[15] Uo.

[16] Mirdita – az 1-es jegyzetben.

[17] Szerbhorváth György: El nem képzelt riport egy szerbiai irodalmi fesztiválról.
https://www.es.hu/cikk/2024-07-12/szerbhorvath-gyorgy/el-nem-kepzelt-riport.html, 2024. július 12.

[18] Uo.

[19] Lásd a Szolidaritási nyilatkozatot az 1-es jegyzetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése