Oldalak

2024. augusztus 31., szombat

„A jelenben is a múltban élünk. Mindig siratjuk a múltat.”

A VMSZ, az MNT és Vickó Ferenc, a párt államtitkára vajon megszólal-e a csantavéri polgárok petíciója kapcsán?

Ilyen sötét világban nem tudok nyugodtan aludni.
U ovakvom mračnom svijetu ne mogu mirno spavati.
Rade Šerbedžija színész 

Fotó: Vicko Ferenc/Facebook
https://www.facebook.com/vicko.ferenc, 2022. január 27
.

Szabó Angéla (1962, Csantavér[1]) neves csantavéri, a vajdasági magyar rezsimhű sajtó által indokolatlanul mellőzött, 1986 és 1988 között a (megszűnt) Dolgozók hetilap (a Családi Kör elődlapja), 1988 és 2002 között a Képes Ifjúság újságírója, most „szabadúszó” újságírónő több könyv szerzője is az 1990-es évek délszláv fegyveres konfliktusaiban elhunyt vajdasági magyarokról[2].
Augusztus 26-án Tényleg nincsen, aki ezt megállítsa? címmel közölt egy nagyobb lélegzetű írást a jelenlegi csantavéri állapotokról, problémákról, amelyek „túlmutatnak ezen a poros helységen”. (A teljes írást itt lehet olvasni:
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16554).

A közel hétezer lakosú Csantavér „népességét többségében magyarok alkotják, lakosságának nemzetiségi arányait nézve az egyik leghomogénebb magyar település az egész Délvidéken”[3].
– A faluban a közbiztonság katasztrofális. Egymást érik a betörések, a lopások. Újabban már meg sem várják a sötétedést, az éjszakát, világos nappal törik fel a házakat. Mialatt a lakóik dolgoznak, a templomban vagy a piacon vannak. Gátlástalanul garázdálkodnak, szinte minden bűntettet megúsznak. […]
Az emberek bizalmatlanok, félelemben élnek, bezárkóznak, elszigetelődnek. Eluralkodott a gonoszság, feneketlen az erkölcsi lezüllés, mélységesen mély a szellemi nyomor és óriási a lelki sötétség. Amit eddig elvetettünk, helytelenítettünk, most az lett az irányadó, az a követendő minta – írja Szabó Angéla.
– Egy olyan – évtizedeken át a perifériára szorított, szándékosan mellőzött, a fejlesztési tervekből rendszerint kihagyott és olyan mértékben elhanyagolt, többségében eddig még magyar lakosságú (!) – faluban, mint amilyen Csantavér, az itt élők órákig tudnának erről mesélni. Hogy mennyi minden(ük) volt, aminek mára legfeljebb csak az emléke maradt. […]
A jelenben is a múltban élünk. Mindig siratjuk a múltat. Nem temetjük, hanem visszasírjuk. Kétségkívül: még szerencse, hogy van mit felemlegetni, van mire jó érzéssel, hálával visszagondolni. Mert ennek a falunak legfeljebb csak múltja van. A jelene lehangoló, siralmas. A jövője meg kétséges – állapítja meg írásában lehangolóan a szerző.

A cikk írója külön kitér a faluban uralkodó egészségügyi állapotokra is.
– Legutóbb az egészségügyben harangoztak be egy olyan szerkezeti leépítést, amely fájdalmasan érinti a Szabadka város peremén élőket – a csantavérieket, a bajmokiakat, a dusanovóiakat, a visnyeváciakat és az új-zsednikieket. E hónap elsejétől egyetlen tollvonással megszüntették a két nagyobb egészségházban az éjszakai és hétvégi ügyeletet. Ez azt jelenti, hogy munkanapokon este 8 órakor, szombaton pedig 14 órakor bezárják az egészségházat, és onnantól a faluban se orvos, se nővér, se mentőautó nem áll a betegek rendelkezésére – olvasható az idézett írásban.
A külvárosi egészségházak fokozatos leépítése ellen most a lakosok tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek, de a Csantavéren, Új-Žedniken, Dusanovóban és Visnyevácon összegyűlt 1584 aláírást tartalmazó íveket „nem volt kinek átadni, nem volt, aki átvegye és továbbítsa, eljuttassa az illetékesekhez. Ugyanis a falu vezetősége úgy határozott, hogy szíves-örömest kimarad ebből a gubancos történetből, jobb, ha nem foglal állást ebben az ügyben. Nemhogy nem áll az élére ennek a tiltakozó megmozdulásnak, ennek az elkeseredett harcnak, de még meg se szólal, véleményt se mond. Úgy hallgat, mint a sült hal” – állapítja meg Szabó Angéla.
Az aláírásokat „így aztán postán kellett elküldeni Szabadka első emberének, a Községi Képviselő-testület elnökének és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) frakcióvezetőjének”. A szerző zárójelben jegyzi meg, hogy „a mi magyar érdekvédelmi szervezetünknek mindeddig egyetlen szava, semmi hozzáfűznivalója nem volt a falusi egészségházak hatáskörének a megnyirbálásához. Ami fölfoghatatlan és fölháborító. Pedig feszt csak a javunkat akarják, nem is győzik elégszer hangoztatni. Ezúton is köszönjük nekik – ez most nagyon betalált” – írja.

A figyelemfelkeltő írás szerzője nem nevezi ugyan meg, de aki a közügyeket kíséri, tudja, hogy a VMSZ-nek Vicko (a saját honlapján, másutt Vickó) Ferenc személyében vajdmagy egészségügyi államtitkára van a szerb kormányban, „akiről az a hír járja, hogy nagy ívben kerüli a közügyekben való megnyilvánulást, akinek a nevével csak elvétve találkozunk a vajdmagy sajtóban”.
Az államtitkár úrnak „ideje lenne álruhát ölteni, mint tette azt egykoron Mátyás király a mesében, és feltérképezni, milyen áldatlan állapotok uralkodnak az egészségügyi intézményeinkben. Legalább azokról a helységekről kaphassunk hiteles képet, amelyekben a magyar lakosság zöme él. Zónázzon egy kicsit! Járja körül a kórházakat, az egészségházakat, csekkolja le, hogy mekkora a tömeg, hány méter hosszú a sor és mennyi a várakozási idő a rendelők/vizsgálók/kezelők előtt, és persze azt is fülelje ki, hogy miről pusmognak a páciensek a várótermekben. A kórházak osztályain ne csak a korszerű beléptetési rendszert, a kártyás és kódzáras bejárati ajtókat csodálja meg, hanem lépje is át a Rubicont. Időzzön el egy cseppet a kórtermekben, vegye szemügyre a tisztaságot, a berendezést, álljon meg a betegek ágya mellett, vessen rájuk egy gyógypillantást, hajoljon egy kicsit közel hozzájuk, hogy megsúghassák a panaszaikat. Továbbmenve kukkantson be az apró, félreeső helyiségekbe – a mosdókba, a zuhanyzókba, és okvetlenül szagoljon be az illemhelyekre is – szólítja fel Vickó Ferencet a szerző.

Prof. dr. Vickó (a saját honlapján Vicko) Ferenc (1959)[4], a VMSZ egyik államtitkára (a nyolc közül), „onkológus, az utóbbi tíz évben (!!?? – B.A.) az Egészségügyi Minisztériumban volt államtitkár. A 65 éves szakpolitikus kinevezése előtt a Vajdasági Onkológiai Intézetet vezette, emellett pedig évek óta sebészetet tanít az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán”[5]. Lehetséges, hogy még egyéb jövedelemforrásai is vannak.
A doktor úr „hobbija a búvárkodás, az ejtőernyőzés, a lovaglás, az orchideák, a zene és a régiségek”[6]. Tagja a Vajdasági Magyar Vadászok Társasága (VMVT) elnökségének (másutt igazgatóbizottságának) is[7], de – a fotó alapján – az utazásokat is kedveli. Ez mind szép és jó, csak az ilyen luxust a vajdasági magyarok közül kevesen engedhetik meg maguknak. Ennyi elfoglaltság mellett kinek jutna még ideje, lenne kedve az egészségügyi közigazgatási munkára is?


Fotó: Vicko Ferenc/Facebook
https://www.facebook.com/vicko.ferenc, 2016. július 20.

Vickó Ferenc államtitkár a közéletben alig ismert. A sajtóban is csak elvétve szerepelt, ha valamelyik egészségháznak kellett átadni valamilyen adományból származó felszerelést, műszert.
Először 2021. február 10-én került fókuszba, amikor a szerb Egészségügyi Minisztérium „egy egészségügyi reformtervezet mutatott be”[8], amit „egészségügyi mestertervnek” neveztek. Ennek a célja az volt, hogy „átszervezzék a jelenlegi egészségügyi rendszert”, amelynek keretében „a Zentai Közkórház átminősítését és osztályok megszüntetését, jobban mondva kiszervezését, Nagykikindával való összeolvadását tervezte az illetékes minisztérium”[9].
Ada, Zenta és Magyarkanizsa lakosainak a kálváriája nem újkeletű. Visszavezethető egészen 1992-ig, amikor a szerb kormány rendeletet hozott a közigazgatási körzetekről, illetve „a minisztériumok és a különálló szervezetek feladatainak a székhelyükön kívüli ellátásáról”, amellyel e három magyar többségű községet a Nagykikindai körzethez csatolták.[10]

„Vickó Ferenc a VMSZ egészségügyi államtitkára teljes mértékben részt vett és kiállt a szerb kormány egészségügyi reformja mellett, propagálta & védte a szerb kormány famózus reformtervezetét”[11].
– Az intézmény integrációnak nem lesz negatív hatása az egészségügyi személyzetre, sem pedig az egészségügyi ellátás elérhetőségére az Észak-bánáti körzet polgárai számára. Az egészségügyi intézmények konszolidációja várhatóan fokozatosan csökkenti majd az adminisztráció, a fenntartás költségeit, miközben növeli az összes szervezeti egység (egészségházak és közkórházak) kapacitásának kihasználtságát az Egészségügyi Központon belül – mutatott rá akkor dr. Vickó[12].
Dr. Vickónak nem az lett volna a kötelessége, hogy egy tervezetet megvitasson az érintett egészségügyi szervezetek vezetőivel? Nem kellett volna a közösség iránti elfogadhatatlan viszonyulása, problémái iránti érzéketlensége miatt, már akkor lemondania és távozni a közéletből!

A sajtó 2021 decemberében számolt be államtitkárunk vitás felszólalásáról a második Nemzeti Onkológiai Fórumon, amelyiknek az volt a célja, hogy „felhívja a figyelmet a daganatos megbetegedések időben való felfedezésének fontosságára”. Az akciót Nincs várakozás címmel szervezték meg[13].
– A koronavírus csak rontott az egyébként sem rózsás helyzeten az egészségügyünkben. Azok az emberek pedig, akik esetleg hajlamosak a rákos megbetegedésekre, halogatták a vizsgálatokat, mert féltek a koronavírustól, és harmaduk már csak végstádiumban fordult orvoshoz. Esetükben már nem segítettek a terápiák – mondta Marko Milanović, a Szerbiai Páciensek Fórumának elnöke.
Dr. Vickó Ferenc, Véemeszes államtitkár a fórumon mindezek kapcsán ezt a szakmaiatlan és „szégyenletes nyilatkozatot”[14] adta: „A másik fontos dolog, és ez lehet, hogy ez nem fog tetszeni az embereknek, de ki kell mondani, hogy a daganatos megbetegedések nem sürgős esetek”[15].
Predrag Slijepčević, a Leuka Egyesület képviselője, aki maga is leukémiából gyógyult, vitába szállt dr. Vickóval, és hozzátette, a rákos megbetegedések esetében kulcsfontosságú a betegség korai fázisban való felismerése[16].
Mindez a nemzeti közösségi és a közigazgatási ügyek, de a szakma iránti érzéketlenségére és járatlanságára is utal, ami alkalmatlanná teszi az általa betöltött posztra!

Dr. Vickó Ferencet mindezek ellenére 2024. május 16-án újból kinevezték egészségügyi államtitkárnak. Miért kellett egy 65 éves, nyugdíjjogosultságot szerzett személyt fontos közigazgatási tisztségre újfent kinevez(tet)ni? Annyira nélkülözhetetlen? Nem szedte meg már magát eléggé? A VMSZ-nek nincsen másik embere erre a tisztségre? Államtitkárunkat mennyire érdekelheti egyáltalán az egészségügy helyzete? Mit lehet elvárni egy fikusz államtitkártól? Nem kinevezni, hanem kizárni a kellett volna a VMSZ-ből, ha az nem a szófogadók és szolgalelkűek pártja lenne, mert aki Pásztor Bálinttal „szembe jön a párton belülről, azt elüti a vonat – természetesen képletesen mondva”[17].

Az Újvidéki Rádiónak van egy egészségügyi műsora minden csütörtökön délelőtt, Egészségügyi mozaik a címe. A műsornak nem csak arról kellene szólni, „hogyan őrizzük meg egészségünket az életvitel, a helyes táplálkozás és a pozitív gondolkodás segítségével”[18], hanem arról is, hogy milyen a helyzet az egészségügyben, a kórházakban, a falusi egészségházakban, milyen a gyógyszerellátás, stb. Meghívhatnák doktorunkat egy élő adásba, amelybe a hallgatók is bekapcsolódhatnának a kérdéseikkel, hozzászólásaikkal. Téma lenne bőven... Vagy az már többletmunkát igényelne?

A Szabó Angéla tömör, nemzeti közösségi tanulmánynak is beillő, egy magyar faluközösség életéről szóló tényszerű írásában bemutatott helyzet szinte minden vajdasági település állapotát tükrözi, de erről és a VMSZ vezetőinek visszás tevékenységéről sem a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács által „alapított” rezsimhű,  a közszolgálatú, de a független médiában se lehet olvasni, hallani. Miért? Ide is egy Magyar Péter (a Tisza Párt elnöke) kellene, hogy körbejárja a kórházakat!
– Kíváncsian várjuk, lesz-e foganatja a csantavéri tiltakozásnak, várjuk, hogy kiderüljön, 10 ezer ember kérése mennyit ér, mekkora súlya van – írja és kérdezi Szabó Angéla az említett írásában. A VMSZ és Vickó Ferenc, a (szégyen)párt államtitkára vajon megszólal-e a csantavéri polgárok petíciója kapcsán? Mit szól mindehhez a Magyar Nemzeti Tanács? Hallgat ez úttal is, mint általában?
Tényleg nincsen, aki ezt (a hanyatlást – B.A.) megállítsa?”

BOZÓKI Antal

__________
[1] Szabó Angéla. https://www.vamadia.rs/profil/szabo-angela
[2] Nagy Margit: Holt-szezon. https://m.vajma.info/cikk/tukor/6113/Holt-szezon.html
[3] Csantavér. Népesség. https://hu.wikipedia.org/wiki/Csantav%C3%A9r
[4] Vicko Ferenc. https://www.facebook.com/vicko.ferenc
[5] A szerbiai kormány kinevezte a VMSZ nyolc államtitkárát. https://m.vajma.info/cikk/vajdasag/29609/A-szerbiai-kormany-kinevezte-a-VMSZ-nyolc-allamtitkarat.html, 2024. május 16. 16:58
[6] Vickó Ferenc. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/vicko-ferenc
[7] Kazinczy Paszterkó Diana: A délvidéki vadászat múltja a budapesti vadászati világkiállításon. https://www.magyarszo.rs/mellekletek/hetvege/a.39208/A-delvideki-vadaszat-multja-a-budapesti-vadaszati-vilagkiallitason, 2021. szeptember 26. 18:12, és L. J.: Vadászok a gyermekekért. https://www.magyarszo.rs/vajdasag/kishegyes/a.308861/Vadaszok-a-gyermekekert, 2024. május 21. 16:00
[8] (RTV) Novi Masterplan za novi zdravstveni sistem do 2035 [Új mesterterv az új egészségügyi rendszerért].
https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/novi-masterplan-za-novi-zdravstveni-sistem-do-2035._1207658.html,
2021. február 10. 14.40 14.42
Bővebben lásd a (Meg)marad, vagy nem? 1-4 c. írásaim.
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13386, 2021. március 7.; https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13390, 2021. március 8.;
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13392, 2021. március 8., és
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13395, 2021. március 9.
[9] A zentai kórház leépítését tervezik – Bánátba költöztetnék az osztályokat. https://delhir.info/2021/02/22/a-zentai-korhaz-leepiteset-tervezik-banatba-koltoztetnek-az-osztalyokat/
[10] Diósi Árpád: Új alkotmány helyett politikai akarat. Magyar Szó, 2010. április 29. 5. A rendelet címe: Uredba o načinu vršenja poslova ministarstava i posebnih organizacija van njihovog sedišta. Službeni glasnik RS [az SZK Hivatalos Közlönye], 1992. 3. sz.; 1992. 36. sz.; 1992. 52. sz.
A szerb kormány ezt a jogszabályt utóbb a közigazgatási körzetekről szóló rendelettel váltotta fel, amely a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének 2006. február 27-i, 15. számában jelent meg: Uredba o upravnim okruzima [Rendelet a közigazgatási körzetekről]. Službeni glasnik RS [az SZK Hivatalos Lapja], 2006. február 27. 15. sz.
A témáról bővebben A délvidéki/vajdasági magyarok helyzete és jogai c. könyvemben írtam. (Árnyék)jelentés 2017. Az Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület külön kiadványa, Újvidék, 2017. 3.3. Területi szerveződés, 64-68.
[11] Csonka Áron. https://www.facebook.com/csonkaaron, 2021. február 27. 16:46
[12] Miklós Hajnalka: Nem a leépítés, a színvonalas ellátás a cél. Magyar Szó, 2021. március 2. 5., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/4552/kozelet/237208/, 2021. március 2. 08:13 >> 2021. március 2. 20:36
[13] Dr. Vickó Ferenc: A rákos megbetegedés nem sürgős eset.
https://szmsz.press/2021/12/16/dr-vicko-ferenc-a-rakos-megbetegedes-nem-surgos-eset/, 2021. december 16. 18:21
[14] Selena Ribić: Maligne bolesti nisu hitna stvar: Sramna izjava sekretara Ministarstva zdravlja [A rossz indulatú megbetegedések nem sürgősek: Az Egészségügyi Minisztérium tikárának szégyenletes nyilatkozata]. https://nova.rs/vesti/drustvo/maligne-bolesti-nisu-hitna-stvar-sramna-izjava-sekretara-ministarstva-zdravlja/, 2021. december 16. 17:29 > 17. – 2021. december 17. 09:09
[15] Lásd a 12-es és a 13-as alatti írást.
[16] Uo.
[17] Pesevszki Evelyn: Kitaposott út, új elnök, saját arcél. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305246/Kitaposott-ut-uj-elnok-sajat-arcel, 2024. március 9. 8:30
[18] Egészségügyi mozaik. https://www.rtv.rs/hu/mozaik. A műsorokat itt lehet meghallgatni: media.rtv.rs/egeszsegugyi-mozaik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése