Oldalak

2024. augusztus 20., kedd

Archív műsor Szent Istvánról: „Együtt kell nekilátnunk, hogy eltakarítsuk a keserű múlt romjait”

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 20.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Hűség örökségéhez, ez alapozza meg országa jövőjét” – archív műsor Szent Istvánról
Katolikus, protestáns és zsidó vallási vezetőt kérdezett Szent István király örökségéről a Szabad Európa Rádió 1992. augusztus 20-án. A véleményekben több gondolat közös volt, mint ahogyan a tanulság is: „Együtt kell nekilátnunk, hogy eltakarítsuk a keserű múlt romjait.”

„Ez egy teszt lenne, hogy mit akar Gorbacsov” – a Páneurópai Piknik határőr ezredes parancsnokának visszaemlékezése
1989. augusztus 19-én a határon tartott osztrák–magyar szabadságpárti ünnepségen több száz keletnémet átrohant Ausztriába. A magyar kormány pár hét múlva döntött minden menekült kiengedéséről, hamarosan ledőlt a berlini fal. Mindehhez kellett az is, hogy Bella Árpád határőrparancsnokként nem lépett fel erővel az Ausztriába áttörő németekkel szemben.

A „könyörtelen” Szinvárban találta meg Irán az emberét a Hamász vezetésére
Meglepetésszerűen Jahja esz-Szinvárt, az Izrael elleni, október 7-i halálos támadás állítólagos értelmi szerzőjét nevezte ki új vezetőjévé az Egyesült Államok és az EU által terrorcsoportnak minősített Hamász. Szinvár köztudottan szoros kapcsolatot ápol Iránnal.

Oroszország és Magyarország nyomán – hogyan fogadta el Bulgária az LMBTQ-emberek elleni „gyűlölettörvényt”
Augusztus 8-án Bulgária megváltozott helyzetre ébredt. Amikor tükörbe néz, maga helyett Oroszországot és Magyarországot látja – olyan országokat, amelyek az antidemokratikus rezsimek példaképei lettek.

Ő Dmitrij Patrusev, az orosz „új nemesi osztály” sztárja és Putyin lehetséges utódja
Az orosz elnök lehetséges utódjának tartják Dmitrij Patrusevet, Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi bizalmasának 46 éves fiát. A Szabad Európa orosz oknyomozó csapata megvizsgálta egyes ügyleteit – köztük egy befektetését az Európába tartó drogszállítások központjának tartott egyik országban.

„Eláraszt a nyomor” – a tálibok aratási adója kifacsarja az elszegényedett afgán gazdákat
Az afgán gazdák, akiket már így is megviseltek az elmúlt hónapokban az országot sújtó természeti katasztrófák, bírálták a tálibokat, amiért usrt, egy iszlám adót vetnek ki a termésükre.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése