Oldalak

2024. augusztus 5., hétfő

Elemző: Orbán Viktor továbbra is igyekszik távol tartani magát a belpolitikai problémáktól

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 5.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Elemző: Orbán nem fogja megnyerni a belpolitikai küzdelmet a globális térből
A politikában szavakkal lehet valóságot teremteni, de hallgatással is – értékelte Lakner Zoltán politológus, hogy a tusványosi beszédből hiányoztak a hazai gondok. Szerinte ritka, hogy semmi sem szivárgott ki a Magyar–Karácsony-találkozóról, és kockázatos a sajtót bűnbaknak kikiáltó hozzáállás.

Ifjúságkutató: nem hat jelentősen a fiatalokra a kormányzati kommunikáció
Szabó Andrea szerint a kegyelmi botrány szíven ütötte a fiatalokat. Nem reális, hogy Orbán Viktor megpróbálja felosztani őket latte-avokádós és trombitaszóra előbújó harcosokra. Az egyetemisták úgy érzik: a társadalom nem becsüli meg őket, és –az iskolán kívül– már nem félnek nyíltan politizálni.

Abszurditásig fokozható az atomerőmű-építés – Kína sem kivétel
Az atomerőmű-beruházások szinte soha nem érnek célba tíz évnél rövidebb idő alatt; gyakori, hogy a tényleges startvonalig sem sikerül eljutni az előzetes menetrend szerint. Paks II. miatt is érdemes tisztán látni, hogy milyen sorsszerűen jelentkező problémákkal és kihívásokkal szembesülnek azok az beruházások, amelyekben az erőművek már valóban épülnek.

A CDU alapítványának volt vezetője a Szabad Európának: Folyamatos a kommunikáció a Fidesszel
Ha nem is formális, pártközi szinten, de informális csatornákon máig fennmaradt a kapcsolat, a kommunikáció a Fidesz és a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), valamint az Európai Néppárt között, egy új konzervatív német kormánnyal pedig a német–magyar államközi kapcsolatok is javulhatnak jövőre – mondta a Szabad Európának a CDU pártalapítványa, a Konrad-Adenauer-Stiftung egykori magyarországi képviselet-vezetője.

A magyarországi diáklányok egy része több napot mulaszt az iskolából a menstruációs szegénység miatt – Szelfi Váradi Mariann-nal
Higiéniai termékek, váltás fehérnemű, szappan vagy az otthonon belül folyó víz – ezek a dolgok részben vagy teljesen hiányozhatnak az iskolába járó lányok hozzávetőleg tíz százalékánál a Magyar Vöröskereszt korábbi felmérése szerint. A hiány különösen a havi menstruáció napjait nehezíti meg, sokszor olyannyira, hogy az érintett lányok iskolába sem tudnak menni ilyenkor. Ennek a problémának, a menstruációs szegénységnek a leküzdésére indította – brit mintára – az egyik speciális projektjét, a #lánybólnővé-t a Magyar Vöröskereszt. A Szelfi vendége ezúttal a szervezet szakmai vezetője, Váradi Mariann volt.

Még az újszülötteket is meszesgödörbe dobták – a roma holokauszt áldozataira emlékezünk
Nyolcvan évvel a holokauszt után csak becslések vannak arról, hány roma esett áldozatul az üldöztetésnek. Különböző kutatások szerint a kétmilliós európai cigányság tíz–harminc százalékát irtották ki, köztük több ezer magyart.

Hogyan exportálja Oroszország a sajátjaként az ukrán gabonát?
Orosz vállalatok több tízezer tonna búzát és borsót szállítottak tavaly Ukrajna megszállt területeiről Spanyolországba, Törökországba és Azerbajdzsánba – derült ki a Szabad Európa ukrán szolgálatának és partnereinek oknyomozásából.
 
Amit még tudni érdemes
Jobban álltunk újrahasznosításban tíz évvel ezelőtt, és ezen egyelőre a MOHU sem tudott segíteni (Telex)
Kicsit több mint egy éve, 2023 júliusában indult el a Mol leányvállalataként jegyzett MOHU rendszere. A vállalat szerint az első év egy próbaidőszak volt, de még mindig úgy tűnik, hogy van mit tanulnia a Molnak az iparágról.

Dobogóra áll Mészáros, Tiborcz és Szíjj: együtt 250 milliárdos bevásárlást bonyolítottak május óta (HVG)
Három hónap alatt tucatnyi vállalat került a kormányhoz közel álló vállalkozók, köztük Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Tiborcz István birtokába. Van, aki piaci konszolidációról beszél, van, aki a piac gátlástalan leuralásáról.

Csak azóta veszekszik az ukránokkal az olajon a magyar kormány, hogy Szijjártó találkozott Lavrovval (Válasz Online)
Az ukránok azt állítják, hogy nem zártak el egy csepp olajat sem a százhalombattai és a pozsonyi finomítók elől. A magyar és a szlovák kormány szerint viszont igen, és válaszul szankciókkal fenyegetik Kijevet. A vita jóval az ukrán döntést követően, viszont éppen azután robbant, hogy a magyar és az orosz külügyminiszter New Yorkban tárgyaltak. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése