Oldalak

2024. augusztus 13., kedd

A kormány az elfogott külföldi embercsempészek kilencven százalékát szabadon engedte

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 13.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Magyarország több mint kétezer embercsempészt engedett szabadon egy év alatt
Az elfogott külföldi embercsempészek mintegy kilencven százalékát engedte szabadon a kormány egy év alatt, összesen 2290 elítéltet. A belügyminisztérium szerint a bűnözők elengedése hatékony, mivel így kevésbé zsúfoltak a magyar börtönök, és az állam sok pénzt spórol meg.

Nézze meg, milyen az ivóvíz a környékén!
Jelenleg sok sebből vérzik Magyarországon a víziközmű-szolgáltatás, azonban a legfőbb problémát egy politikai termék okozza. Arra számíthatunk, hogy sok helyen egyre nehezebben fog rendelkezésre állni az ivóvíz, amelynek minőségét évente ellenőrzi az állam. Cikkünkben többek között a magyar települési szintű adatokat ábrázoltuk járásonként.

„Esetleg hátrány éri őket, ha véleményt nyilvánítanak” – Boros Katalin, a Magyar Bírói Egyesület elnöke
A kormány a többi hatalmi ághoz képest mostohán kezeli a bírókat és a bírósági alkalmazottakat; lejárató kampányok bírókkal szemben; és milyen a „konstruktív párbeszéd” a kormánnyal – néhány téma a XX. század elején létrejött, majd 1990-ben újjáalakult bírói érdekvédelmi szervezet elnökének interjújából.

Bemutatjuk a hat Vas megyei kastélyt, amelyeket ingyen adnának magánkézbe Lázár Jánosék
Országszerte összesen 48 kastélyt adhatnak át ingyen piaci szereplőknek és magánszemélyeknek, akik vállalják, hogy „jó gazdaként” megakadályozzák az épületek állagának további romlását és megtartják a közfunkcióikat. Az új tulajdonosok a miniszter engedélyével akár meg is változtathatják az épület homlokzatát, alapozását és tartószerkezetét, sőt akár bontási munkálatokat is végezhetnek. A 48-ból hat Vas megyében található. A Nyugat.hu ezeket az épületeket mutatta be az olvasóknak.

Putyin szerint az oroszországi ukrán behatolás kísérlet a keleti offenzíva megállítására
Az orosz elnök azt mondta, hogy az ukrán hadsereg behatolása a Kurszki területre, ami miatt több mint százezer civil menekült el – és zavarba jött a Kreml –, Kijev kísérlete az oroszok megállítására a kelet-ukrajnai Donbászban, illetve alkupozíciója javítására a lehetséges béketárgyalásokon.

Párizs, London és Berlin szerint nem késhet tovább a tűzszünet Gázában
Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői aláhúzták, hogy „nem lehet tovább halogatni” a tárgyalásokat a gázai tűzszünetről, valamint óva intették a konfliktus további eszkalálásától Iránt és a szövetségeseit.
 
Amit még tudni érdemes
Kiperelt kérések: magánszemélyek bankszámláiról is kimutatásokat kért a Szuverenitásvédelmi Hivatal (Átlátszó)
Az Átlátszó által peres úton megszerzett dokumentumok szerint túlterjeszkedni látszanak a szervezet törvényi felhatalmazásán azok a kérések, amelyekkel a Szuverenitásvédelmi Hivatal fordult több állami intézményhez és köztestülethez.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése