Oldalak

2024. augusztus 2., péntek

LOVAS ILDIKÓ, A PÁRTÍRÓNŐ

A VMSZ és az MNT elszámoltatása

 Délhír (https://delhir.info/)

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a 2024. február 23-ai ülésén elfogadta a Szekeres László Alapítvány (SZLA) új Alapszabályát, amelynek értelmében megszűntek az alosztályok, az általános osztály és a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) is – közölte még aznap az Alapítvány[1].
Az MNT a VMSZ Elnökségének „döntései nyomán”, vagyis pártdirektívára fogadta el az ülésen a 2024–2029 közötti időszakra vonatkozó Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiát[2], ami már önmagában megalázó. A Magyar Nemzeti Tanács önálló szerv, nem lehet egy párt meghosszabbított keze, az Alapszabály pedig nem egy pártelnök játékszere.
Az MNT döntésére talán fel sem figyelt volna senki, ha a VM4K „koordinátora” nem Lovas Ildikó, a 2023. október 30-án elhunyt Pásztor István, a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) elnökének elhíresült élettársa lett volna.

Az MNT elfogadta, hogy egyszerűen és minden indoklás nélkül, a VMSZ-ből érkező parancsra az említett kulturális stratégiából 58 helyen töröljék a VM4K-t[3], amely Pásztor István elhunyt VMSZ pártelnök és párja, Lovas Ildikó nagyreményű tákolmánya volt, amit betonbiztosra beépítettek a rendszerbe, akárcsak Lovas koordinátori küldetését.
A Pásztor István halála után az apja elnöki székébe ült fia, Bálint, aki huszárvágásra szánta el magát, aminek célja Lovas Ildikó személyének a kiiktatása volt a szervezetből. Ezzel a vajdasági magyar kultúra, különösen az irodalom gazda („kultúrtanti”) nélkül maradt. Az esetet azonban azóta is süket csönd veszi körül.

A vajdasági magyar közvélemény azt várta, hogy a junior Pásztor végre fordulatot hoz a párt politikájában, de ennek épp az ellenkezője történt – apja önkényuralkodói módszereivel halad a „kitaposott úton”[4], Orbán Viktor autokrata és az ugyancsak önkényúr Aleksandar Vučić maradi, hátrahúzó és nacionalista politikáját követve. Még azt sem tartotta szükségesnek, hogy Lovas kiiktatásának okairól tájékoztassa a nyilvánosságot és az MNT-t. A VM4K koordinátorával kapcsolatban csak egy újságcikkben (Kitaposott út, új elnök, saját arcél c. „nagyinterjúban”[5]) sütött el egy viccesnek szánt magyarázatot a párt újdonsült elnökeként.

– Minden, ami a VM4K tevékenységében jó volt, az a SZLA rendszerében továbbra is működni fog, hiszen intézményeket és programokat nem szüntetünk meg. Mivel a VM4K nem rendelkezett jogi személyiséggel, az összes szerződést a SZLA ügyvezetője írta alá, ebben a tekintetben sem változik semmi. Ugyanakkor igen, voltak olyan pillanatok és ügyek, amelyek vonatkozásában Lovas Ildikó az elmúlt években visszaélt az iránta való bizalommal. A VMSZ helyi vezetőinek, nagyjából 250 párttársamnak még december végén Pacséron (2023. december 28-án[6] – B.A.) elmondtam, hogy amennyiben a párt tagsága engem szeretne elnöknek, akkor nem lesznek informális hatalmak, és aki velem szembe jön a párton belülről, azt elüti a vonat – természetesen képletesen mondva – nyilatkozta a junior pártvezér[7].

Pásztor Bálint szavaiból azt lehet kiszűrni, hogy „Lovas Ildikó az elmúlt években visszaélt az iránta való bizalommal”[8]. Hogy ez valójában mit jelent, azt azonban már nem tartotta szükségesnek nyilvánosságra hozni. Talán valamiféle „informális hatalom” (háttéri döntéshozó) lehetett a VMSZ-ben? Lovas menesztése csak (a Pásztor) „családon belüli leszámolás” lenne? A VMSZ-csúcs így működik?
A VMSZ március 4-i zentai tisztújító közgyűlése után Lovas Ildikónak megszűnt minden funkciója a pártban, viszont az MNT művelődési bizottságának az élén még mindig az ő neve szerepel[9]. Úgy tűnik mégis, megszűnőben van a Magyar Szó mellékleteként havonta megjelenő, Lovas által is szerkesztett Előretolt Helyőrség, ami egy megideologizált, tájidegen, vajdasági kultúrára erőszakolt orgánum lett.

Az elmúlt másfél évtizedben (Pásztor István árnyékából) Lovas „élet és halál uraként” a háttérből irányította az egész vajdasági magyar művelődési életet. Ő „álmodott meg” mindent a kulturális élet terén, és a(z anyaországi) pénz is glédában állt, hogy az elképzeléseit megvalósítsa.
A VMSZ komisszárjaként lezüllesztett mindent, amihez hozzáért. Ügyei támogatásához kollaboránsok siserahadával vette magát körül, ezekre osztotta ki a szerepeket. (Lásd: Magyar Szó-igazgató, Forum Kiadó Intézet-igazgató, egyes színházigazgatók, folyóirat főszerkesztők, díjkiosztó bizottságok tagjai, stb.)

A pártelnök védőesernyője alatt Lovas kénye-kedve szerint „alkotott”, bátran költötte a közpénzt torz, monumentálisnak gondolt ötletei megvalósítására. Kiosztatta magának a régió összes irodalmi díját is (a Híd Irodalmi Díjat[10] két alkalommal, 2020-ban és 2022-ben[11]). 2021-ben éppen Pásztor Bálint kézbesítette neki a Pro Urbe-díjat a szabadkai városháza pompájával körülvéve[12].
Lovas tudta, hogy a kiskirályságnak nemsokára vége lesz, ezért kapkodott. Úgy képzelte, a Pro Urbe-, a Herceg János-, a Híd-díjakkal (amelyekhez nyaloncai a zsűri összetételét néha az ő rendeletére még módosították is), bevonul a történelembe, örökre bevési magát az irodalmi életbe. Valóban bevéste, de nem érdemeivel, hanem a vajdasági magyar szellemi élet botrányos lezüllesztésével.

A mesterkedés eredménye, ami Lovas keze nyomán megszületett, mindennek nevezhető, csak vajdasági magyar kulturális és irodalmi életnek nem. Itt maradt a felperzselt föld, pl. a Létünk folyóiratnak 2021 óta[13], a Híd folyóiratnak 2023 decemberétől még főszerkesztője sincs[14]! Az ilyen állapotok oka legfőképpen az, hogy a kultúrához szabad levegő kell, ami itt évek óta hiánycikk.
A szenior Pásztor a halálos ágyán, az egyik utolsó mondatában állítólag annyit kért még, hogy „az Ildit azért ne bántsátok”, ennek ellenére az Ildit mégis (a junior Pásztor szavai szerint) „elütötte a vonat” – „képletesen”[15].

A vajdasági magyar közvéleményt nem érdekli Pásztor Bálint és Lovas Ildikó viszonya. Joga van azonban arra, hogy megtudja, valójában mi is történt a VM4K-ban és körülötte? Joga van a közügyek átvilágítására, a közpénzekkel való elszámoltatásra!
Az MNT köteles a magyar közösségnek magyarázatot adni a szankció okáról. Nem tudni, mennyibe kerülhetett – elsősorban a magyarországi adófizetőknek – a VM4K 2017. november 20-ától 2024. február 23-ig tartó működtetése Lovas Ildikó irányításával[16].
Az MNT adós egy alapos elemzéssel, hogy milyen hatást fejtett ki Lovas Ildikó a vajdasági magyar művelődési és szellemi életre és annak milyen következményei lettek. Lovas Ildikó a vonatos „incidens”után is az MNT Kulturális Bizottságának az elnöke maradt[17]. Miért?


Lovas Ildikó kártékony közéleti tevékenységével kapcsolatosan számos kérdés megválaszolatlanul maradt, mint például:
– Mi lett a sorsa a vajdasági magyaroknak szánt anyaországi pénzeknek, amelyeket intézményépítésre (pl. Vajdasági Magyar Egyetemre) kellett volna költeni, de Pásztorék a VM4K nevű szörnyszülöttbe ölték, ami most kártyavárként omlott össze? Ki ezért a felelős? Tessék elszámolni, VMSZ! Tessék elszámolni, Szekeres László Alap!
– Ki fog azért felelni, hogy a Pásztor–Lovas önkényvonat mennyi embert „ütött el” a kultúrában, a médiában és máshol?
– Miattuk mennyien távoztak külföldre?
– Milyen felelőssége van azoknak, akik kiszolgálták őket?
– A VMSZ szerveiben kik a felelősek, akik engedélyezték mindezt? A tagságnak milyen szerepe volt ebben a döntéshozatalban?
– Mikor kapja vissza önállóságát és vagyonát a meghurcolt Tanyaszínház?
– Mikor kapnak kárpótlást a leigázott, vesszőtáncoltatott színházaink, megvezetett iskoláink, intézményeink?
– Lovast akkor „elütötte a vonat”, vagy mégsem? Esetleg visszatér az oldalajtón és tovább álmodja a vajdasági közügyeket?
Erről kellene, kellett volna már érdemi intézményes vitát kezdeményezni. Ez azonban szinte elképzelhetetlen, mivel az MNT elnökét éppen a néhai Pásztor István installálta tisztségébe, ami miatt a Pásztor család lekötelezettjének számít. 

A VMSZ dinasztiás vezetése nem képes leszámolni a múlttal, mivel részese volt a történéseknek. Pásztor Bálint is Lovasról „hallgat, mint a csuka”. És a VMSZ-ben sincs senki, aki hangosan feltenné a válaszra váró kérdéseket. Pedig szükség van erre a normalitás visszatérése érdekében! A közösség pénzét herdálták el, sok ember életét rontották el. A felelősségre vonás nem maradhat el!
A számonkérhetőség a néhai elnökön már nem gyakorolható, de a VMSZ-en, Lovas Ildikón (a VMSZ volt elnökségi tagján), a szolgaként asszisztáló MNT-n, a Szekeres László Alap vezetőin és sok-sok magyar VMSZ-es politikai szereplőn azonban nagyon is!
A VMSZ-nek és az MNT-nek kötelessége átláthatóvá és elszámoltathatóvá tenni a működését. Vonatos viccekkel ezt nem lehet elintézni! A felelősségre vonás nem maradhat el!

BOZÓKI Antal
__________
[1] Megszűnt a VM4K. https://szmsz.press/2024/02/23/megszunt-a-vm4k/?fbclid=IwAR0xjMQZr9YgOmsxLEe39cim2kcW-XGuSbBMHTrPS8fP2NcMFTgyV3iEez4, 2024. febr. 23. 15:57, és SZLA https://www.facebook.com/SZLAszabadka/posts/pfbid02EHTcwoFyCyh4MX9z1bQKUsf4Qre3ZNSkf34MKuvoa5M3dj8D1SM2j7uGPxH3gGLfl, 2024. február 23. 13:21
[2] Tómó Margaréta: VM4K – törölve. https://szmsz.press/2024/03/03/vm4k-torolve/, 2024. március 3. 18:38
[3] Uo.
[4] Pesevszki Evelyn: Kitaposott út, új elnök, saját arcél.
https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305246/Kitaposott-ut-uj-elnok-sajat-arcel, 2024. március 9. 8:30
[5] Uo.
[6] Az égvilágon semmi nem örök – pláne a kolduspénzből élő VMSZ! https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16046, 2023. december 30.
[7] Lásd a 3-as alatti írást.
[8] Uo.
[9] Kulturális Bizottság. https://www.mnt.org.rs/rolunk/kulturalis-bizottsag
[10] Vajdasági Magyar Digitális Adattár. A Híd irodalmi díja. http://adattar.vmmi.org/
[11] Híd Irodalmi Díj. https://forumliber.rs/about-us/awards, és 2021 után ismét Lovas Ildikó kapta a Híd díjat. https://szmsz.press/2023/11/16/2021-utan-ismet-lovas-ildiko-kapta-a-hid-dijat/, 2023. november 16. 7:47
[12] Ildiko Lovaš: Nikad nisam prestala da verujem u svoj grad [Lovas Ildikó: soha nem szűntem meg hinni a városomban]. 2021. szeptember 2. 14:00
[13] Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgató-főszerkesztője: A Forum Könyvkiadó Intézet 2024-es munkaterve. Újvidék, 2023. november 22-én. https://forumliber.rs/documents/other, 5.
[14] Uo.
[15] https://delhir.info/
[16] Bővebben lésd a „Rendtevés” vagy megúszni vágyás? c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16171, 2024. február 27.
[17] Kulturális Bizottság. https://www.mnt.org.rs/rolunk/kulturalis-bizottsag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése