Oldalak

2024. augusztus 16., péntek

Magyarországgal szemben indult a harmadik legtöbb csalás elleni vizsgálat tavaly az EU-ban

 A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az élmezőnyben volt EU-s szinten az OLAF által észlelt problémás magyar ügyek értéke
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tavaly a harmadik legtöbb vizsgálatot indította Magyarországgal kapcsolatban, ami előrelépés az egy évvel korábbihoz képest – igaz, tavaly nem is nagyon jöttek EU-s támogatások a jogállamisági vita miatt. Hazánk 2019 és 2023 között összesítve azonban a legszűkebb élmezőnyben szerepelt az OLAF által észlelt szabálytalanságok értékét nézve.

Nem látja indokoltnak a magyar költségvetési hiányt az Európai Bizottság
Ha talált volna kivételes, szokatlan eseményt, az Európai Bizottság eltekinthetett volna a deficiteljárás megindításától, de értékelésükben sem külső válság, sem belső indok nem magyarázza a megengedett érték több mint dupláját. A magyar a második legmagasabb államháztartásihiány-szám az EU-ban.

Új tulajdonos érkezett a Honvéd FC-hez, a magyar foci egyik különös szereplője tért vissza
A milliárdos Leisztinger Tamás vette át Honvéd FC-t a Szijjártó Péter köréhez sorolt Bozó Zoltán – Mendelényi Dániel duótól. Bozóék ötéves tevékenységük alatt jelentősen megnövekedett költségvetés mellett története egyik legsötétebb korszakába vezették a 115 éves focicsapatot. Leisztinger korábban már volt tulajdonos a diósgyőri focicsapatnál, igaz, nem biztos, hogy saját akaratából.

A kormány szerint nincs is joga olimpiai pályázatot beadni
Magyar Péter ostobaságokat beszél, a kormánynak nincs is joga olimpiai pályázatot beadni – közölte a Szabad Európával a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Tisza Párt elnöke szerdán arról beszélt, hogy a kormány már beadhatta a 2036-os olimpia megrendezésére a pályázatot, de nem adott tájékoztatást róla.

A Kommentár balatoni szomszédainak már elegük van a zajos bulikból, de a szervezet újabb állami milliárdokból építkezhet tovább
Hajnalig tartó, őrjöngésig fajuló bulikra és a környéket túlterhelő építési munkálatokra panaszkodik a Kommentár balatonszepezdi képzési központjának több szomszédja is. A kormányközeli ideológiai műhelyként ismert alapítvány adófizetői forintokból építkezik évek óta a tóparti pihenőövezetben. Az elmúlt öt évben összesen 28,4 milliárd forintos támogatást kapott a szervezet a balatonszepezdi ingatlankomplexumra, budapesti központjára és működésére.

A kormány „béremelésen dolgozik”, azonban nem módosít a gyermekvédelmisek hálószobájában kutakodó adatlapon
Megkeresésünkre a belügyminisztérium arról számolt be, hogy azon dolgozik, hogy folyamatos legyen a béremelés a gyermekvédelemben, de konkrétumokba már nem bocsátkoztak ezzel kapcsolatban, csak az elmúlt időszak eredményeit emlegették.

Átlépte a negyvenezret a halottak száma a Gázai övezetben
A Hamász terrorszervezet uralta palesztin enklávé egészségügyi hatóságai szerint mára legkevesebb negyvenezer halálos áldozatot követelt a tavaly október elején megindított izraeli katonai művelet.
 
Amit még tudni érdemes
A kormány legalább 40 százalékos felárral veszi meg a Tiborcz-kör irodatömbjeit (Válasz Online)
Nemzetközi összehasonlításban a magyar állam 70 százalékkal fizette túl „az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyijában” Tiborc Istvánékat  – de a legjóindulatóbb becslés szerint is minimum 40 százalékos a felár (értsd: az adófizetők kára). Úgy, hogy egyébként semmilyen nyilvános számítás nem támasztja alá az új kormánynegyed-koncepció jogosságát, értelmét és gazdaságosságát.

Trump-hívő wokebuster segíti az Alapjogokért Központot Orbán dicsőítésében és a „liberális mocsár lecsapolásában” (HVG)
Az Alapjogokért Központ konzervatív hadteste, a Wokebusters újabb szög az amerikai–magyar diplomáciai kapcsolatok koporsójában. Nagykövete, Gavin Wax több szálon is kapcsolódik szélsőséges csoportokhoz.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése