Oldalak

2024. szeptember 7., szombat

A HATALOM ÉS A TÁJÉKOZTATÁS ÖSSZEOLVADÁSA

Folytatódik a magyar szerkesztőségek politikai „betörése”


A VRTV székháza (Fotó: BETAPHOTO/Dragan Gojić)

A Vajdasági Rádió-Televízió Közszolgálati Médiaház (RTV/VRTV) 102 újságírója, szerkesztője, munkatársa döntött úgy, hogy „az úgynevezett szociális program” keretében végkielégítéssel, augusztus 31-vel távozik vagy idő előtt nyugdíjba megy.
Az utolsó munkanapon a televízió székházában ünnepséget tartottak számukra.
– A Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségében dolgozók közül ezúttal senki sem élt a szociális program kínálta lehetőséggel, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségéből azonban négyen is távoztak, név szerint: Grajlah Emma, Krnács Erika, Gusztony András és Tajkman Sándor – írja a VRTV közösségi oldalán[1].

– A szociális programot a VRTV a Pénzügyminisztériummal együttműködve valósította meg, amely (erre a célra – B.A.) 350 millió dinárt biztosított – nyilatkozta Goran Karadžić vezérigazgató a Szerbiai Újságírók Egyesületének (UNS)[2].
A VRTV vezérigazgatója bejelentette azt is, hogy „a mostani első kör után maradt fel pénz, ezért lesz még egy pályázati kör, amelynek keretében november közepéig még mintegy 15 kolléga élhet a távozás lehetőségével”[3]. Ez azt jelenti, hogy a VRTV-ben 117-el kevesebben lesznek (majd, talán).
A VRTV „úgynevezett szociális programja” középárfolyamon kis híján 3 millió euróba került (eddig) az adófizetőknek, akik viszont nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy idő előtt nyugdíjba vonuljanak, illetve végkielégítést kapjanak.

Annak ellenére, hogy hivatásos újságírókról van szó, a VRTV magyar nyelvű híréből nem lehet megtudni, hogy a médiaháznak mennyi dolgozója van összesen, hogy a 102 búcsúztatott dolgozója közül valójában mennyien mentek nyugdíjba, mennyien kaptak végkielégítést és milyen összegben, de azt sem, hogy mennyien vállalták a munkanélküliséget, az új munkahely keresésével járó kockázatot.
A Fonet híréből is csak azt lehet megérteni, hogy „egyes szerkesztők, újságírók, felvételezők, műsorszervezők és hangmesterek mentek el nyugdíjba, közülük egyesek a nyugdíjfeltételek teljesülését várják, de az újságírók és médiamunkások egy része új munkát keres”[4].
Ezt általában nem teljes körű tájékoztatásnak, fontos információk elhallgatásának szokták nevezni. Talán  mégis jogunk lenne tudni, hogy mire is költik a pénzünket!

Karadžić az UNS-nak elmondta, hogy a műszaki fejlődés, a VRTV új épülete és felszerelése új standardokat követelnek, amikor a foglalkoztatottak számáról van szó. – A legésszerűbben kellett eljárnunk a kádercserével és a munkavégzéssel kapcsolatban, de új embereket mégis kell alkalmaznunk – mondta a vezérigazgató[5].
Oda kell figyelni, hogy a végeredmény ne az legyen, hogy „100 kolléga elment, 100 újat vettek fel”[6] (a hatalmi pártok tagjai közül).

Az Újvidéki Rádió négy munkatársa, Grajlah Emma, Verebes Krnács Erika, Gusztony András és Tajkman Sándor döntött úgy, hogy él „az úgynevezett szociális program” lehetőséggel[7].
A hatályos nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény[8] szerint ún. idő előtti öregségi nyugdíjba „2023-tól azok a férfiak mehetnek, akinek 40 munkaévük van és betöltötték a 60. életévüket, a nők pedig 40 munkaév és az 59. életév betöltése után” (19v cikk 9. pont).
Az Ünnepséggel búcsúztatták a VRTV 102 dolgozóját c. írás[9] szerint Verebes Krnács Erika „1988. december 15-én” kezdett el dolgozni az Újvidéki Rádióban. Ez azt jelenti, hogy 2024. december 15-én lenne 36 munkaéve – amennyiben állandóan munkaviszonyban volt, vagyis csak 4 év és 3 hónap múlva mehetett volna nyugdíjba. A nyugdíjbiztosítónak (PIOR) kifizették a hiányzó munkaévek utáni nyugdíjbiztosítási járulékot, szeptember 1-től nyugdíjjogosult lett és még végkielégítést is kapott?
Grajlah Emma „1980-ban került a rádióba”. Ebből az derül ki, hogy 44 munkaéve van, ha időközben nem szakadt meg a munkaviszonya. Vagyis már négy éve nyugdíjba vonulhatott volna. Ilyen esetben is alkalmazzák, és hogyan „az úgynevezett szociális programot”?
Gusztony (másutt Guszton[10]) András (1962, Temerin[11]) esetében – aki mostanáig az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője volt – „néhány nap múlva lett volna 38 éve, hogy először belépett a rádió kapuján”, vagyis csak két év múlva vonulhatott volna nyugdíjba.
Gusztony távozásával viszont megoldódott az érdekütközés, mivel a Vajdasági Magyar Szövetség listáján került a Magyar Nemzeti Tanácsba (MNT) a 2022. évi testületi választásokon[12], ami miatt számos bírálat érte. A politikai szerepvállalás ugyanis ellentétben áll az újságírás szakmai követelményeivel. Gusztonyt azonban ez nem zavarta, mint ahogy előtte Ternovácz István ugyancsak rádiós kollégáját sem. Sőt, a VMÚE az Év Újságírója 2024. évi díját az elektronikus média kategóriába nevű újságírói díjában is részesült[13].
Tajkman Sándorról az idézet írásban semmilyen adatot nem közöltek.
A VRTV dolgozói „az úgynevezett szociális programmal” – kiváltságokban részesültek a többi dolgozóval szemben, akik ilyen programról többnyire csak álmodhatnak!

Goran Karadžić az életrajzi adatai szerint „az észak-macedóniai Strumicán született 1964-ben, de már középiskolai és egyetemi tanulmányait is Újvidéken végezte, több helyi sajtótermék munkatársaként is dolgozott. Korábban a szerbiai elektronikus médiát szabályzó testület [most REM[14]] tagja és elnöke is volt”[15].
Újvidéken 2019 végén Teljesen más mese [Sasvim druga priča] név alatt polgári csoportot alakított. A 2020. júniusi választásokon a listája azonban mindössze 3323 szavazatot kapott (2,33 százalék) és a cenzus alatt maradt[16].
Nem kétséges, hogy Goran Karadžić Vučić szerb nacionalista elnök önkényuralmi rendszerének megfelelő kádereként és kiszolgálójaként került 2023. október 20-án az VRTV vezérigazgatói székébe.

Köztudott, hogy a VRTV-nek már huzamosabb ideje problémája van nem csak a műsorok minőségével, a foglalkoztatottak nagy számával, de a műsorok nézettségével is.
Veljko Krstonošić, a Demokrata Párt (DS) újvidéki Városi Bizottsága elnöke által a 2023. március 31-én közölt adatok szerint „a vajdasági közszolgálati televízió (VRTV – B.A.) első programjának nézettsége a tartományban, a március 19-e és 26-a közötti héten, 0,67 százalék, a második programé pedig mindössze 0,04 százalék volt”[17].
Néhány ellenzéki párt újvidéki bizottsága szerint „a VRTV nem tesz eleget a közszolgálati funkciójának” – közölte akkor a 021.rs [18]. A helyzet bizonyára azóta sem változott, hacsak nem rosszabbodott.

Goran Karadžić vezérigazgatói kinevezésekor feltehetően azt a feladatot kapta, hogy tegyen rendet a VRTV-ben, ahol figyelmeztető sztrájkokat is tartottak. A VRTV munkásai és a szakszervezetei is követelték, „hogy szüntessék meg a foglalkoztatási tilalmat, rendezzék az ideiglenes szerződéssel dolgozók helyzetét, válasszák meg a médiaház vezetőségét és oldják meg a vállalat gazdasági problémáit”[19].
Hogy a haladó-szocialista-véemeszes hatalom számára mennyire fontos a VRTV mutatja az is, hogy a vezető tisztségviselői szinte egymásnak adják a kilincset. Dejan Ristić tájékoztatási és távközlési és miniszter május 15-én[20], Maja Gojković tartományi kormányfő június 25-én[21], majd szeptember 6-án ismét Dejan Ristić látogatott a médiaházba[22].
A miniszterrel való találkozó után „Karadžić kiemelte a támogatás és a segítség jelentőségét, amit a médiaház a minisztériumtól és a tartománytól kap. Hozzátette, hogy a VRTV helyes módon, a munkájával igazolja mindazt a segítséget és pénzt, amit kap”[23]. Vagyis, hogy gátlástalanul kiszolgálja a hatalmat!
Mi ez, ha nem a hatalom és a tájékoztatás összeolvadása? Ellentétben van ez a média szakmaiságával, a VRTV közszolgálatúságával, a köztájékoztatásról és médiáról szóló törvény rendelkezéseivel[24], de a Szerbia iránti uniós csatlakozási elvárokkal[25] is.

Ha Karadžić nem élvezné a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetőinek teljes bizalmát, bizonyára nem kapott volna 350 millió dinárt „az úgynevezett szociális programra”. Ennek keretében annyi foglalkoztatott távozott most a médiaházból, amennyi tagja a TV magyar szerkesztőségnek 1990 októberében volt. Ennek a szerkesztőségnek akkor még „csaknem 100 foglalkoztatottja és mintegy 20 külső munkatársa”[26] volt.
A magyar szerkesztőség leépítse azóta is folyamatos, már 30 körüli létszámra fogyott (kb. ugyanennyien dolgoznak az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében is), ami magával vonta a műsorok minőségének csökkenését is.

Karadžić július 12-én Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ – Vajdasági Magyar Szolgapárt) székházába látogatott, ahol Pásztor Bálint, a párt elnöke fogadta, amikor „a magyar közösséget érintő műsorok sugárzását, a magyar nyelvű közvetítések színvonalát és annak fejlesztési lehetőségeit” vitatták meg”[27](??).
Lehetséges, hogy ennek a „csúcstalálkozónak” az eredménye, hogy augusztus 1-jétől a nézők előtt, de a közéletben is teljesen ismeretlen Juhász Andrea „a Vajdasági Rádió és Televízió igazgatójának írásos javaslatára”[28] látja el a VRTV 2-es csatornájának főszerkesztői teendőit.
A közösségi hálón Juhász Andreáról csak azt az adatot lehet találni, hogy az Újvidéki Rádió Faluműsor című mezőgazdasági riportműsorát szerkesztette[29]. Még csak fotót sem látni róla. Mivel érdemelte ki vajon a főszerkesztői posztot? Nem a legtapasztaltabb és legrátermettebb szakembert kellett volna vezetővé tenni?!

Goran Karadžić és Pásztor Bálint pártelnök „őszinte partneri viszonya”[30] alapján arra lehet következtetni, hogy „12 év után a magyar szerkesztőség politikai betörése”, a VMSZ befolyása alá rendelése is megvalósulni látszik. Hogy a tartományi rádió- és tévéműsorok a pártelnök és az MNT elnökének (Fremond Árpád) „politikai beállítottságának szájíze”[31] szerint tájékoztasson, „hogy a jó még jobb legyen”[32].
Lehet még lejjebb süllyedni a vajdasági magyar közélet irányításában?! Hisz a demagóg beszéd, a kisajátítás, az arrogancia és a folyamatos háttérmanipuláció által megrontott közállapotok miatt már így is 70 ezer vajdasági magyar hagyta itt nem könnyű szívvel, kényszeredetten a szülőföldjét. Nem volt elég?!

BOZÓKI Antal
__________
[1] (RTV) Ünnepséggel búcsúztatták a VRTV 102 dolgozóját. https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/%C3%BCnneps%C3%A9ggel-b%C3%BAcs%C3%BAztatt%C3%A1k-a-vrtv-102-dolgoz%C3%B3j%C3%A1t_1565135.html, 2024. augusztus 30. 20.58
[2] (Fonet) Radio-televiziju Vojvodine uz otpremnine napustilo 102 novinara [A VRTV-t 102 újságíró hagyta el végkielégítéssel]. https://www.danas.rs/vesti/drustvo/radio-televiziju-vojvodine-uz-otpremnine-napustilo-102-novinara/, 2024. augusztus 31. 14:12
[3] Lásd az 1-es alatti írást.
[4] Fonet, a 2-es jegyzetben.
[5] Uo.
[6] Uo.
[7]Újvidéki Rádió. https://www.facebook.com/ujvideki.radio/, 2024. augusztus 31. 14:23
[8] (Parafgraf Lex) ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU [Törvény a nyugdíj- és rokkantbiztosításról]. "Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014, 73/2018, 46/2019 - odluka US, 86/2019, 62/2021, 125/2022, 138/2022 i 76/2023
[9] Lásd az 1-es alatt.
[10] Az MNT oldalán Guszton Andrásként szerepel. https://www.mnt.org.rs/tagjaink/guszton-andras
[11] Uo.
[12] 2022-es magyar nemzeti tanácsi választás. „Magyar Összefogás” lista. https://hu.wikipedia.org/wiki/2022-es_magyar_nemzeti_tan%C3%A1csi_v%C3%A1laszt%C3%A1s
[13] VMÚE az Év Újságírója 2024. évi díját az elektronikus média kategóriában Gusztony Andrást kapta. A Magyar Szót és Vidács Hajnalkát is díjazzák. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305893/A-Magyar-Szot-es-Vidacs-Hajnalkat-is-dijazzak, 2024. március 21. 7:55
[14] Regulatorno telo za elektronske medije [Elektronikus Médiát Szabályzó Testület]. https://www.rem.rs/sr-lat#gsc.tab=0
[15] Goran Karadžić lett a Vajdasági RTV vezérigazgatója. https://szmsz.press/2023/10/20/goran-karadzic-lett-a-vajdasagi-rtv-vezerigazgatoja/, 2023. október 20. 18:11
[16] (Istinomer/N1/Medija centar Beograd) Novinar, zamenik Porfirija, političar: Ko je Goran Karadžić, novi v.d. direktora RTV? [Újságíró, Porfirije helyettese, politikus: Kicsoda Goran Karadžić, a VRTV új megbízott igazgatója?] https://mc.rs/novinar-zamenik-porfirija-politicar-ko-je-goran-karadzic-novi-vd-direktora-rtv/za-medije/detaljno/5696, 2023. szeptember 5.
[17] NS opozicija o RTV-u: Minorna gledanost, Mirovićeva i Vučevića struja u borbi za direktora.
[Az újvidéki ellenzék a VRTV-ről: Minor nézettség, Mirović és Vučević hívei az igazgatóságért folyó küzdelemben]. https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/336367/NS-opozicija-o-RTV-u-Minorna-gledanost-Miroviceva-i-Vucevica-struja-u-borbi-za-direktora.html, 2023. március 31. 14:34 > 14:40
[18] Uo.
[19] Figyelmeztető tiltakozás a Vajdasági RTV-ben. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.15528/Figyelmezteto-tiltakozas-a-Vajdasagi-RTV-ben, 2023. április 27. 15:33
[20] Nada Zelić: Novi ministar informisanja posetio Radio-televiziju Vojvodine [Az új tájékoztatási miniszter a Vajdasági Rádió és Televízióba látogatott]. https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/novi-ministar-informisanja-posetio-radio-televiziju-vojvodine_1540208.html, 2024. május 15. 15.48
[21] A Vajdasági RTV székházába látogatott a tartományi kormányfő. https://www.magyarszo.rs/galleria/a.310743/A-Vajdasagi-RTV-szekhazaba-latogatott-a-tartomanyi-kormanyfo-GALERIA, 2024. június 25. 18:55
[22] Sanja Radivojević: Ministar Ristić posetio Radio-televiziju Vojvodine. https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/ministar-ristic-posetio-radio-televiziju-vojvodine-(audio)_1566708.html, 2024. szeptember 6. 14.21
[23] Uo.
[24] Narodna skupština Republike Srbije [A Szerb Köztársaság Népképviselőháza]. Doneti zakoni [Elfogadott törvények]. Zakon o javnom informisanju i medijima [Törvény a köztájékoztatásról és médiáról]. Zakon o elektronskim medijima [Törvény az elektronikus médiáról]
http://www.parlament.gov.rs/akti/doneti-zakoni/doneti-zakoni.1033.html, 2023. október 26.
Lásd még az ÚJ SAJTÓTÖRVÉNYEK c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15923, november 9.
[25] Lásd Az Európai Parlament 2023. május 10-i állásfoglalását a Bizottság Szerbiáról szóló, 2022. évi jelentéséről (2022/2204(INI)). https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023-0192_HU.html
[26] Bővebben lásd A magyar közösség Szerbiában c. könyvemben. Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta 2013), 156.
[27] hem: Frissülnek a Vajdasági Rádió és Televízió műsorai. Magyar Szó, 2024. július 13. 1., 5. Bővebben lásd A tájékoztatás és a nézők megalázása! c. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16460, 2024. július 14., és az Állítsuk meg Pásztor Bálintot! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16569, 2024. szeptember 2.
[28] Új főszerkesztő a magyar adásért is felelős csatorna élén. https://szmsz.press/2024/08/10/uj-foszerkeszto-a-magyar-adasert-is-felelos-csatorna-elen/, | 2024. augusztus 10. 10:31, és Juhász Andrea a VRT kettes csatornájának fő- és felelős szerkesztője. https://www.vajma.info/cikk/media/3766/Juhasz-Andrea-a-VRT-kettes-csatornajanak-fo-es-felelos-szerkesztoje.html, 2024. augusztus 10. 22:27
[29] Faluműsor – mezőgazdasági riportműsor, https://www.rtv.rs/hu/falumusor
[30] „Hogy a jó még jobb legyen”. https://szmsz.press/2024/07/12/hogy-a-jo-meg-jobb-legyen/, 2024. július 12. 18:10
[31] Bővebben lásd az Úgy rossz, ahogy van! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15867, 2023. október 16. Lásd még a Pártalapú „eligazítás” c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16353, 2024. május 22.;
[32] Lásd a 30-as alatti írást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése