Oldalak

2024. szeptember 9., hétfő

Az utóbbi években a kormány jelentősen erősítette Magyarország orosz energiafüggőségét

 A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 9.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Az EU-tól kapott türelmi időt az orosz kőolajfüggés drasztikus növelésére használta a kormány
Az Európai Bizottságtól származó információink szerint még a Mol is cáfolja Szijjártó Péter állítását, amely szerint az ukrán szankciók miatt nem jön a kőolaj a Barátság vezetéken. Brüsszelben arra is rámutatnak, hogy az orosz kőolaj részaránya 2021 és 2023 között 58 százalékról 77 százalékra nőtt a teljes magyar olajimportban, ami példa nélküli az EU-ban.

Kriminológus: Hogy lehet felfüggesztettet adni annak, aki tíz éven át súlyosan bántalmazza a gyerekét?
A legtöbb gyermeket még mindig a saját családjában éri erőszak – legyen az testi vagy szexuális bántalmazás. Sokszor az elkövető megússza egy felfüggesztettel, míg a bántalmazott gyermeket kiemelik a családjából, és gyermekotthonba zárják. Solt Ágnes kriminológus több mint ezer olyan esetet tanulmányozott át, amelyben saját családjuktól szenvedtek el súlyos bántalmazást a gyermekek – sokszor éveken át. Aztán jött a jelzőrendszer, a rendőrség, az ügyészség és a bíróság, akik az esetek többségében nem büntették meg a bűnösöket, az áldozatokat pedig magukra hagyták.

Prőhle Gergely a német AfD sikereiről: „Nagyon nehéz nem történelmi összefüggéseket látni”
A II. világháború óta először győzött Németországban szélsőjobboldali párt tartományi választáson: az AfD nyerte a türingiai tartományi voksolást múlt vasárnap, Szászországban pedig második lett a CDU mögött. Az Atlasz vendége Prőhle Gergely egykori berlini nagykövet volt.

Prievara Tibor: A figyelemgazdaság áll szemben az oktatás érdekeivel
A Tanárblog szerzője szerint két véglet ütközik a mobilkérdésben. A tanárok már eddig sem engedték a mértéktelen használatot, de a teljes tiltással a dohányzás után a mobilozás helyszíne is az iskolai vécé lesz. Pedig a mobilok bevonása az oktatásba nem olyan, mintha hamutartót tennénk a folyosóra.

A lassú magyar bürokráciát szidta Orbán Kötcsén, és elismerte, hogy Magyar Péter miatt stratégiát kell váltania 2026-ra
Rendelkezésre áll tizenkétmilliárd euró uniós pénz, de a magyar bürokrácia lassúsága miatt nem tudtuk még lehívni – ezt mondta Orbán Viktor Kötcsén a Szabad Európa információi szerint. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyar Péter fellépése után már nem elég „a régi ellenzékre” mutogatni, a Fidesznek szakpolitikai vitákat kell nyernie, ha sikeresen akar szerepelni a 2026-os választásokon.

Bírálta az illegális migráció elősegítéséről szóló magyar törvényt az Európa Tanács emberi jogi biztosa
Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Michael O’Flaherty beadványt nyújtott be a Magyar Helsinki Bizottság kontra Magyarország ügyhöz, amely az Emberi Jogok Európai Bíróságán zajlik a Büntető törvénykönyv 353/A. cikkének 2018. júniusi bevezetésével kapcsolatban.

Új energia vagy rutinjellegű személycsere? Minden, amit tudni kell az ukrán kormányátalakításról
A háború kezdete óta a legnagyobb kormányátalakítás zajlik Ukrajnában. Áttekintettük a Volodimir Zelenszkij elnök szerint új energiát hozó, a bírálók szerint viszont nem sok változással járó intézkedések céljait, időzítését és lehetséges hatásait.

Rajok háborúja: a mesterséges intelligencia által vezérelt drónok bizonytalan térnyerése Ukrajnában
Mindkét fél mesterséges intelligencia által irányított gyilkos drónokat tesztel az ukrajnai csatatéren. A fejlesztők remélik, hogy sikerül hatékony megoldást találniuk a zavaró technológiák ellen, de egyelőre a megbízható automatikus célzás sem megoldott.
 
Amit még tudni érdemes
Mintegy ezer milliárd forintot szórt el 2020 óta az Orbán-kormány az autó- és akkugyárak támogatására, az eredmény kétséges (Népszava)
A kabinet bőkezűen osztogat.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése