Oldalak

2024. szeptember 11., szerda

Felmérés: Megbukott az elnök lítium-kampánya


 
A szerb elnök mindent bevetett, hogy a lítiumot népszerűsítse,
még katonáknak is sütött palacsintát (Fotó: Beta)

2024. szeptember 11. 12:26

Aleksandar Vučić szerb elnök az egész nyarat a szerbiai lítiumbányászat melletti kampányolással töltötte. Az Új Szerb Politikai Gondolat közvéleménykutatása szerint azonban a nyár folyamán még erősebb lett a polgárok ellenállása.

„A kormány csak a nyugdíjasoktól és az alapfokú végzettséggel rendelkezőktől számíthat támogatásra” – írja a Vreme, amely a felmérés részletes eredményeit a csütörtökön megjelenő számában közli.

Mint kiderült, azt, hogy a Rio Tinto a Jadar-völgyben bányát nyisson, a szerb állampolgárok 59,4 százaléka ellenzi, és csak 24,8 százalékuk támogatja egyértelműen.

Az ellenállás a 40 év alattiak körében a legerősebb

A bánya létrehozását a 40 év alatti populáció 84,5 százaléka ellenzi. A lítiumbányászat támogatottsága a 60 év felettiek körében a legmagasabb (45,1 százalék), és a csak általános iskolát végzettek körében különösen magas (52,9 százalék).

A lítiummal szembeni ellenállás így még jobban megnőtt a legutóbbi, július eleji felméréshez képest.

Đorđe Vukadinović, az Új Szerb Politikai Gondolat főszerkesztője szerint ez azt jelenti, hogy Vučić nyári kampánya megbukott, mivel jelentős erőfeszítései ellenére is egyre növekszik a lítiumbányászatot ellenző polgárok aránya.

https://szmsz.press/2024/09/11/felmeres-megbukott-az-elnok-litium-kampanya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése