Oldalak

2024. szeptember 17., kedd

Ott újították fel a tetőt, ahol soha nem ázott be, most még nagyobb a baj a Petőfiben

Ott újították fel a tetőt, ahol soha nem ázott be, most még nagyobb a baj a Petőfiben (Fotók)

A kétségbeesés és a keserűség miatt már a nyilvánosság segítségét kéri a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vezetősége. Lenni vagy nem lenni… Ez itt a kérdés! – címmel írt sajtóközleményüket az alábbiakban közöljük:

A bácsgyulafalvi Kultúrotthon a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején épült a helyi járulékból, önkéntes adományokból, a lakosság önzetlen munkája segítségével. Először a Helyi Közösség nevére lett bejegyezve a telekkönyvben, majd később a törvények változásával az akkori Helyi Közösség Tanácsa úgy döntött, hogy a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület legyen tulajdonosként bejegyezve, mint társadalmi tulajdon. A cél az volt, hogy a tulajdonjog és a használati jog is továbbra is a településen élő emberek kezében maradjon. A művelődési egyesület jó gazda módján több hazai és magyarországi pályázaton is sikeresen részt vett és az épületet rendszeresen tatarozta, felújította.

Az előcsarnok mennyezete

Zombor Város a közelmúltban a kommunális törvényre hivatkozva kisajátította az ingatlant, amely döntés ellen a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Bácsgyulafalva fellebbezett és a mai napig nem jogerős Zombor Város részére a tulajdonjog bejegyzése. Ennek ellenére Zombor Város és a bácsgyulafalvi Helyi Közösség Tanácsa kizárólag sajátjaként kezeli és gazdálkodik vele.

Zombor Város minden évben pályázatot ír ki a participatív, azaz részvételi költségvetésből, melynek alapján idén a bácsgyulafalvi Kultúrotthon tetőjének felújítására is sor került. A kivitelezés során elvégezték a tető azon részének a felújítását, amely tapasztalataink során soha nem ázott be. A tető nagyobb részének további felújítása azonban továbbra is várat magára, annak ellenére, hogy ott rendszeres a beázás.

Így néz ki most a próbaterem mennyezete

A tervezés és a kivitelezés folyamán a befektető, Zombor Város és a kivitelező, a Construct Invest BCS kft, soha nem kereste a kapcsolatot az egyesületünkkel.

A kivitelező mulasztása eredményeként (nem fedte fóliával a kinyitott tetőrészt) az egyesület egyetlen próbaterme a nagy esőzés következtében nagyfokú beázást szenvedett. A helyiség mennyezete, padlózata beázott, megpenészedett, a parketta felvált. Azóta a helyiséget az egyesület nem tudja rendeltetésszerűen használni, mert esztétikailag is csúnya és az egyesület tagságának egészségére (főleg gyerekek) káros is. Ezidáig a téli időszakban csak ezt a termet tudtuk fűteni a próbák megtartása idejére. Az idő sürget bennünket, e terem hiányában az egyesület szakcsoportjai munkája kétségessé válik. Ezek a szakcsoportok nem ilyen körülményeket érdemelnek, hiszen évről évre kimagasló eredményeket mutatnak fel, mind a hazai, mind a külföldi szemléken, fesztiválokon, megmérettetéseken.

Tönkrement a parketta a próbateremben

Kértük a bácsgyulafalvi Helyi Közösség elnök asszonyát, járjon közbe a befektetőnél és a kivitelezőnél a károk mielőbbi kijavítására. Kérésünket írásban is eljuttattuk a Helyi Közösség Tanácsához, melyre a megadott időig, de mai napig sem érkezett válasz – olvasható a közleményben.

https://szmsz.press/2024/09/17/ott-ujitottak-fel-a-tetot-ahol-soha-nem-azott-be-most-meg-nagyobb-a-baj-a-petofiben-fotok/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése