Oldalak

2024. október 17., csütörtök

A vértanúk beárnyékolt emléknapja

Magyar-magyar megkülönböztetés

Kiss Ernő egykori szobrának fejrészéről készített 
másolat az eleméri templomkertben (Fotó: Kecskés István)

Október 6. az Aradi Vértanúk Emléknapja, az 1848-as forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapja.
Vajdaság magyarsága a bánsági Eleméren, Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál – a Szent Ágoston-templomban – gyászmisével és koszorúzással rója le kegyeletét. Az idei annyiban különbözött az elmúlt két évben megtartott megemlékezésektől, hogy a templomkertben visszakerült a talapzatra Kiss Ernő egykori életnagyságú szobrának fejrészéről készített másolat.
A szabadságharc idején, „a város körüli harcokat, annak védelmét irányító”[1] Kiss Ernőnek 1906. május 27-én egész alakos szobrot állítottak Nagybecskerek főterén.[2]1918 őszén, miután Nagybecskerek a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz került, a városba bevonuló szerb csapatok ledöntötték és eltávolították a honvédtábornok emlékművét. Helyére I. Péter szerb/jugoszláv király lovasszobrát állították. „Kiss Ernő torzója azóta is a nagybecskereki Városi Népmúzeum pincéjében van, és a magyarság számára gyakorlatilag hozzáférhetetlen”[3].
 
– Mivel nem volt lehetőség arra, hogy Kiss Ernőnek köztéri szobrot emeljenek, így az eleméri templom kertjében kapott emlékhelyet. A főtéren álló egykori szobor megmaradt fejrészéről készített másolatot 2016-ban szentelték fel az eleméri templom kertjében.
Aztán 2022-ben a nagybecskereki püspökség október 6-a előtt értesítette a szervezőket, hogy a templomban felújítási munkálatokat végeznek, így nem lehet a megszokott módon megtartani a megemlékezést. Emiatt a Szent Ágoston-templomban elmaradt a szentmise és nem helyezték el a kegyelet virágait Kiss Ernő honvédtábornoknak a templom szentélye alatti nyugvóhelyén. De nem volt koszorúzás a templom kertjében álló szobornál sem. Ugyanis az már nem volt a helyén, vagyis csak a talapzat maradt meg, a torzót levették. A megemlékezés a templom előtt volt – írja Kecskés István a megemlékezésről szóló írásában[4].

Pásztor Bálint a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke megköszönte msgr. Mirko Štefković nagybecskereki megyéspüspöknek, hogy közbenjárására visszaállították Kiss Ernő aradi vértanú szobrát – írja a közösségi hálón[5].
A bejegyzéshez kapcsolódik Német László újonnan kinevezett belgrádi bíboros (az előző nagybecskereki püspök) írása, ami részben tisztázza, hogy két évvel ezelőtt valójában mi is történt.
– Igen, és közben kivágtak ezer (!!!) facsemetét. Ez az ára ennek az emlékműnek, amit pár évvel ezelőtt csináltattam, majd a néhai VMSZ elnök (Pásztor István – B.A.) barátságtalan politizálása miatt le is szereltettem és a templomba helyeztettem. Örülök, hogy a mostani VMSZ vezetés visszaállíttatta. Ami viszont nem indokolja a mostani nagybecskereki (vagy nem oda valósi) személy (vajon ki lehet ez?? – B.  A.) azon döntését, hogy annyi kis facsemetét kiirtottak, amelyet 100 fiatal ültetett – írta október 6-án a bíboros[6]. (A jegyzet időközben, valamilyen oknál fogva eltűnt a Nagybecskereki Egyházmegye Facebook oldaláról!)
 
Kiss Ernő honvédtábornok szobrának hányatott sorsa jól mutatja a vajdasági magyar közösség történelmének alakulását és jelenlegi helyzetét is. Az eleméri megemlékezést több más esemény is beárnyékolta.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) október 7-én  közleményben tiltakozott amiatt, hogy a koszorúzáson „a szervezők részéről minden résztvevő fel lett konferálva, még a legapróbb VMSZ alapszervezet és VMSZ által irányított civil szervezet képviselője is. Egyedül a VMDK küldöttsége maradozott ki a sorból”[7].
– A VMDK számára egyértelművé vált, hogy a szervezők részéről nem létezik szándék a VMDK küldötteinek egyenrangú kezelésére, felkonferálására. Helyette a VMDK jelenlétének elhallgatását, megaláztatását látták elő. Természetesen ebből nem lett semmi, mert a megemlékezés virágait elhelyeztük saját feltételeink mellett, kimutatva kellő tiszteletünket Kiss Ernő és az aradi vértanúk emléke iránt – írja a párt közleményében[8].

Eleméren azonban nem csak a VMDK, hanem a Miskolcról – Borsod vármegyéből érkezett két szervezet, a Vitézi Rend Borsod Vármegye Törzskapitánysága és a Mi Hazánk Mozgalom Borsod Vármegye szervezetének koszorúzását is elhallgatták.
– Sajnos az történt, hogy valaki ezt a két szervezetet egyszerűen áthúzta a listán és nem olvasták be úgy, ahogy azt tették a többi megemlékező és koszorúzó esetében. A protokollt vezető Jenovai Lajos, a (nagybecskereki – B. A.) Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke nem merte megnevezni, ki húzta ki a listáról az említett két szervezetet. A magam nevében Magyar József nagykövet úrtól elnézést kértem, amiért ez megtörtént, de nem rajtam múlott, hanem a szervezőkön – írta Korenchy László, a vitézi rend tagja október 7-én a Szabad Magyar Szó portálon[9].
– Ki veszi magának a bátorságot, hogy nemzeti emléknapunkon meghatározza, ki koszorúzhat és ki nem, és ez milyen alapon történhet meg? Azzal a mondattal pedig nem lehet egy ilyen esetet lezárni, hogy az esemény végén bejelentjük, aki akarja az odateheti a koszorúját – utólag, tette hozzá Korenchy László[10]. A kérdésre azonban a mai napig nem érkezett válasz. A nagykövet úrtól sem.


A VMDK október 6-án egy fotót is közzétett a Facebookon (fent), amelyen az látható, hogy Elemér település (ahol aradi vértanúk emlékére tartott központi megemlékezést tartották) helységtábláján – a nagy szerb-magyar/magyar szerb barátság ellenére – a magyar (és a szerb nyelvű, de latin betűs) feliratot átfirkálták.
A bejegyzésben írják: „Sajnos október 6-án is gyalázat ért bennünket Eleméren. Ismeretlen tettesek lefirkálták a magyar feliratot.”[11]
 
Fotó: gradsubotica.co.rs

A szabadkai Kertváros helyi közösségben az emléknapot megelőző napon „ismét megrongálták azt a táblát, amely több nyelven írja ki a városrész nevét”[12].
– Az előző rongálási eset nagy médiavisszhangot váltott ki, és ez nem az első alkalom, hogy megrongálják a feliratot, amely a Kertváros nevét szerb, magyar és részben angol nyelven vegyítve jeleníti meg.
Az „I♥KEPTBÁROШ” feliratot tavaly ősszel helyezték ki személyes kezdeményezés részeként.
Röviddel a kihelyezése után már megrongálták, és akkor is – ahogy most is – ismeretlen elkövetők tönkretették a magyar „Á” betűt a feliratban – közölte a Délhír portál[13].
– Az elmúlt hónapokban a polgárok leginkább megbékéltek a felirattal, elfogadták vagy megszerették. Nem mindenki. […] Tényleg nehéz megérteni, hogy valaki, vagy valakik ezzel mit akarnak elérni, mi baj pont csak az Á betűvel, amikor a kertváros eleve egy magyar szó, összetett szó. Akármilyen betűkkel is, Á-val vagy anélkül, ott mégiscsak azt írja, hogy Kertváros – kommentálta L. M. a Magyar Szóban.[14].

Eleméren október 6-án, Magyarország belgrádi nagykövete és a Magyar Nemzeti Tanács elnökének jelenlétében „hatalmas gyalázat történt”[15].
Az emlékezést szervezők politikai kizárólagosságukkal különbséget tettek a koszorúzó magyar szervezetek között. Minden részvevőt megemlítettek, a VMDK-t és két magyarországi szervezetet kivéve.
Ismét megtörtént a magyarok egymás közti megkülönböztetése, annak alapján, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Pásztorok téves politikáját támogatók köréhez tartoznak-e vagy sem. 
Még ez a nap sem múlhatott el az ellentétek gerjesztése, az ellenségkép terjesztése nélkül!
BOZÓKI Antal
__________
[1] Göröntsér Vera: Kiss Ernő egykori szobra. https://www.kozterkep.hu/13848/kiss-erno-egykori-szobra, 2011. február 9. 16:07
[2] Uo.
[3] K. I.: Újra talapzaton Kiss Ernő torzója. Magyar Szó, 2024. október 5. 6., és vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/nagybecskerek/a.315834/Ujra-talapzaton-Kiss-Erno-torzoja, 2024 . október 6. 18:08
[4] Uo. Lásd még K. I: Gyászmise és szoboravatás Eleméren. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.140463/Gyaszmise-es-szoboravatas-Elemeren, 2016. október 7. 9:08, és Az eleméri központi megemlékezés – kicsit másként. https://m.vajma.info/cikk/vajdasag/27927/Az-elemeri-kozponti-megemlekezes-kicsit-maskent.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0m2q3_ZBKeeCTxflPKniHZrX7RYG0S8T_bOA3e5z61lYh7zot63Cy2l0Q_aem_GLHQ0SNMfdMgKs0Qlz9JJA, 2022. október 6. 17:26
[5] Dr. Pásztor Bálint. https://m.facebook.com/drpasztorbalint/
[6] Nagybecskereki Egyházmegye. https://www.facebook.com/search/top?q=nagybecskereki%20egyh%C3%A1zmegye%20zrenjaninska%20biskupija, 2024. október 6. 23:01[7] Gyalázat október 6-án . VMDK KÖZLEMÉNY. Óbecse, 2024.október 7. office@vmdk.org.rs
[8] Uo.
[9] Nemzeti emléknapunkon ki határozza meg, ki koszorúzhat és ki nem? https://szmsz.press/2024/10/07/ki-veszi-maganak-a-batorsagot-hogy-nemzeti-emleknapunkon-meghatarozza-ki-koszoruzhat-es-ki-nem/, 2024. október 7. 13:29
[10] Uo.
[11] Vmdk Delvidek. https://www.facebook.com/profile.php?id=100086547755962, 2024. október 6. 16:43, és Átfirkálták Elemér településen a magyar feliratot.https://szmsz.press/2024/10/06/atfirkaltak-elemer-telepulesen-a-magyar-feliratot/, 2024. okt. 6. 17:34
[12] D.J.: Szabadka: Ismét megrongálták az „I ♥ KEPTBÁROШ” magyar betűjét.
https://delhir.info/2024/10/06/szabadka-ismet-megrongaltak-az-i-%e2%99%a5-keptbaro%d1%88-felirat-betuit-a-felirat-magyar-betujet/. Lásd még: Újra megrongálták az I ♥ KEPTBÁROШ feliratot.
https://pannonrtv.com/rovatok/onkormanyzatok/ujra-megrongaltak-az-i-keptbarosh-feliratot, 2024. október 5. 12:02, és L. M.: Ismét megrongálták a feliratot. Magyar Szó, 2024. október 7. 5., és vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/kekfeny/a.315773/Ujra-megrongaltak-a-kertvarosi-feliratot-Szabadkan
[13] Uo.
[14] L. M.: Ismét megrongálták a feliratot. Magyar Szó, 2024. október 7. 5.
[15] Lásd a 7-es alatti VMDK közleményt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése