Oldalak

2024. október 8., kedd

VMSZ-es diktatúra ez a javából!

Emberi és nemzeti kisebbségjogi napló (312.)

Tudd meg: szabad csak az, akit
Szó nem butít, fény nem vakít,
Se rang, se kincs nem veszteget meg.
Az, aki nyíltan gyűlölhet, szerethet,
A látszatot lenézi, meg nem óvja,
Nincs letagadni, titkolni valója.
Heltai Jenő

Szeptember 16.
„Erős tartományi csapat”?
 

Fotó: Juhász Bálint Facebook-oldala

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Tanácsa 10 tartományi tisztségviselő személyéről határozott. Az „egyhangú döntést” Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke tette közzé a közösségi hálón. Az „arcképcsarnok” közlése (fent) mellett leírta a leendő segédtitkárok, altitkárok nevét és megbízatási területeit is[1].

A VMSZ-nek 9 képviselője van a Tartományi Képviselőházban[2], akik közül Juhász Bálint házelnök lett.
A tartományi kormányban összesen 12 tisztséget sikerült kialkudni a Szerb Haladó Párttól (SNS) a hatalomban való együttműködés keretében, pontosabban a szerb nacionalista párt kiszolgálásáért cserében. Ezek között van Ótott Róbert, aki tartományi kormányalelnök és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár lett, és Tóth Zoltán, a tartományi Mezőgazdasági- Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese is. A többi 10 harmad- és negyedrendű tisztséget kapott[3].

Érdekes mód Juhász Bálint még mindig a VMSZ Intézőbizottságának az elnöke, miközben a Tartományi Képviselőházi elnöki tisztsége megkövetelné, hogy távol tartsa magát minden pártalapú megjelenéstől. Ennek ellenére többet szerepel a párt képviseletében, mint házelnökként. Ebben is a „mentorát”, a megboldogult Pásztor Istvánt utánozza. Furcsa, hogy a Tartományi Képviselőházban még nem tették fel a kérdést, hogy akkor most ő mivel is foglalkozik? A tartományi ügyek intézésével, vagy VMSZ-propagandával?

A Tartományi Képviselőház – a statútum szerint – „Vajdaság AT legfőbb szerve, amely normatív és egyéb funkciókat tölt be az Alkotmánnyal, törvénnyel és a Statútummal összhangban”[4] (30. szakasz). (Jobb időkben a képviselőház törvényhozási illetékességgel is rendelkezett.)
A helyzet abszurditása, hogy a házelnök részt vett a tartományi segédtitkárok és altitkárok kiválasztásában, akik a kormányapparátusba kerülnek, amelyik a Képviselőház „végrehajtó szerve”[5] (a statútum 44/1 szakasza).
Leegyszerűsítve: a VMSZ – többségükben a közvélemény számára ismeretlen – 10 pártkatonáját emelték funkcióra, akik majd részt vesznek a Képviselőház által hozott „rendeletek, rezolúciók, nyilatkozatok, ajánlások, határozatok és más aktusok”[6] (31. szakasz, 2. fordulat) közigazgatási végrehajtásában.
Hol van itt a képviselőház „normatív és egyéb funkcióinak” elválasztása a végrehajtási hatáskörtől? Azok fogják végrehajtani a képviselőházi döntéseket, akiknek a kinevezésében a házelnök személyesen is részt vett!? Választott magának tisztségviselőket!?

Amikor a jogállam még működött, a közigazgatásban való munkavégzés szakmának, hivatásnak számított. Most már még az alacsonyabb beosztású tisztviselőket is pártalapon nevezik ki, nem hozzáértés szerint.
Arról nem közöltek információt, hogy a VMSZ képviselőházi és kormányhivatali káderei mennyire ismerik a tartományi közigazgatást, képesek-e ellátni az ott rájuk váró munkát? Vagy csak az a fontos, hogy a párt a látszat kedvéért részt vegyen a hatalomban, hogy a tagjai díszpintyként „ott üljenek, ahol a döntéseket hozzák”?
Addig nem fog ez a társadalom az ötről a hatra jutni, amíg a kinevezések párthovatartozás és nem a szakértelem alapján történnek.


Szeptember 19.
VMSZ-es diktatúra ez a javából!
 

Fotó: VMSZ

A Szegedi Tudományegyetemen tanuló vajdasági magyar fiatalok itthoni érvényesülésének lehetőségeiről tárgyalt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke dr. Zakar Péter rektorhelyettessel és dr. Bene Tamás nemzetközi igazgatóval (a fotón).
– A reális megoldást keressük! – írta a találkozó kapcsán közzétett Facebook-bejegyzésében Pásztor Bálint, aki kitért arra is, hogy dr. Zakar Péterrel és dr. Bene Tamással arról tárgyaltak, hogyan tudják a jövőben közös erővel segíteni a vajdasági magyar fiatalokat abban, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folytatott tanulmányaik után itthon helyezkedjenek el, vagyis legyen értelme hazajönniük, itthon kamatoztatniuk a tudásukat, és honosítható diplomájuk legyen – közli a Magyar Szó[7].

Pásztor Bálint mindenben utánozza az elhunyt apját a „kitaposott úton”[8]. Abban is, hogy a magyar közösség teljhatalmú igazgatójának szerepében tetszelegve mindbe belekontárkodik, „minden lében kanál”.
A VMSZ szabadkai pártházában a Szegedi Tudományegyetemről érkezett vendégekkel” olyan témákról „tárgyalt”, amelyekben nem illetékes, mint például a Szegeden szerzett „oklevelek elismerése Szerbiában, a szakmai gyakorlat teljesítésének lehetősége az országban és Szerbiában honosított diplomák megszerzése kihelyezett és közös képzések által”[9] (??!!).
A néhai Pásztor István ugyanis pártelnökként – önálló vajdasági magyar felsőoktatási intézmény és kutatóintézet létrehozása helyett – önkényes döntéssel holmi kihelyezett tagozatokkal intézte el a problémát, elvágta a felsőoktatás itthoni fejlődésének útját (ehelyett a VM4K nevű, azóta törölt központot hozta létre élettársa, Lovas Ildikó számára), s most megvan a probléma, hogy a külföldön diplomált vajdasági fiatalok vajon hogyan térhetnének haza...

Ezeknek a témáknak a megvitatási helye a Magyar Nemzeti Tanácsban, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságban lett volna, nem pedig a pártszékházban. Ezt a szegedi vendégeknek is illett volna tudni!
Egyébként, az említett titkárságot is a párt no name kádere (a már említett Ótott Róbert) vezeti, akit annyira semmibe vesz a kispásztor, hogy még csak meg se hívták a beszélgetésre, mint, ahogy Fremond Árpádot, az MNT (báb)elnökét se.
Hogy az abszurditás még nagyobb legyen, mellette a „tárgyaláson” Juhász Bálint vett részt, aki még mindig a VMSZ Intézőbizottságának az elnöke, aki főállásban a Tartományi Képviselőház elnöke. Nem a munkáját végzi, hanem munkaidőben pártügyekben vesz részt, úgy követi a „mentora” (a néhai Pásztor István) fiát, mintha legalábbis sziámi ikrek lennének.

II. Pásztor tevékenységéből látszik, hogy a magyar közösséggel kapcsolatos minden területet, minden témát egyedül akar intézni. Azt demonstrálja, hogy minden üggyel hozzá kell fordulni, mindenben ő az illetékes, ugyanis csak így válnak zsarolhatóvá személyek és intézmények.
VMSZ-es pártdiktatúra ez a javából! Az intézmények élére kinevezett pártkáderek csak II. Pásztor megalázott kiszolgálói.
Folytatódik a „pásztorvilág” építése, a közösség meg egyre fogyatkozik.

BOZÓKI Antal

__________
[1] v-ár: Erős tartományi csapat. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.314803/Eros-tartomanyi-csapat
és/vagy Magyar Szó, 2024. szeptember 18. 1.
[2] Tartományi képviselők. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/kepviselok-es-tisztsegviselok
[3] Uo. Tartományi tisztségviselők.
[4] Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma.
https://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=statut
[5] Uo.
[6] Uo.
[7] L.M.: A reális megoldást keresik. https://www.magyarszo.rs/kozelet/oktatas/a.314969/A-realis-megoldast-keresik, 2024. szeptember 20. 8:50, és/vagy Magyar Szó, 2024. szeptember 20. 7.
[8] Pesevszki Evelyn: Kitaposott út, új elnök, saját arcél.
https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305246/Kitaposott-ut-uj-elnok-sajat-arcel, 2024. március 9. 8:30
[9] Lásd a 7-es alatti írást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése