Oldalak

2024. május 9., csütörtök

Sebők: Gojkovićtyal a haladók Vajdaságban visszatértek a radikális gyökerekhez

 Sebők: Gojkovićtyal a haladók Vajdaságban visszatértek a radikális gyökerekhez

2024. máj. 8. 19:42

„A Szerb Haladó Párt ma, a tartományi parlament második rendes ülésén Vajdaságot minden hatalomtól megfosztotta. Itt már senkit sem kérdeznek, semmiről. Sem a parlamentet, sem a kormányt. Az összes Minden döntést egy helyen hoznak meg, a belgrádi Andrić körúton. Minden döntést Aleksandar Vučić hoz meg, aki minden vajdasági várost, községet és helyi közösséget maga irányít” – írta szerkesztőségünkhöz szerdán eljuttatott közleményében Sebők Róbert, a Szabadság és Igazság Párt (SSP) tartományi képviselője, frakcióvezetője.

Ilyen döntéssel küldték vissza Maja Gojkovićot is, hogy a tartományi kormány elnöke legyen, írja Sebők.

– Amikor elvették tőle a minisztériumot, mert még Szerbia legterjedelmesebb kormányában sem volt számára hely – pedig ennek a kormánynak annyi minisztere van, mint a német és a francia kormánynak együttvéve – ezért összecsomagolták, és ideküldték a vajdasági kormányba, ami az elfelejtettek otthona – fogalmaz a politikus.

Sebők Róbert hangsúlyozza:

Maja Gojković megválasztásával a haladók megmutatták, hogy nincs jobb emberük és visszatértek a múltba. A radikális gyökerekhez való visszatérés pedig az egyetlen lehetőség azok számára, akik Vajdaságot zsákmányként élik meg, polgárait pedig csak statisztikai adatként.

– Semmilyen édeskedő beszéddel nem tudják velünk elfeledtetni azt, amit a Mirovićok és Vučevićek tettek Vajdasággal, és azt sem amit Šešelj és Maja Gojković tett – emlékeztet az SSP tartományi frakcióvezetője.

Sebők rámutatott, hogy Vajdaságban minden lepusztulóban van, a fiatalok kétharmada egyetlen lehetőségként a külföldre való távozást látja.

Emlékeztette a haladókat, hogy azzal az ígérettel kerültek hatalomra, hogy leszámolnak a korrupcióval, miközben a korrupció mára soha nem látott mértékeket öltött, és utalt a palicsi Aquapark kiépítésére és a Zombort Nagykikindával összekötő gyorsforgalmi út kiépítésének költségeire.

– A békés, tisztességes és szorgalmas emberek, akik sok nehézséget őriznek emlékeikben, pontosan tudják, hogy mindig, amikor Vajdaságban radikálisok uralkodtak, akkor a nép sírt. Ma is sírunk, mert gyerekeink elvándorolnak, mivel földjeinket a hatalom másnak ajándékozza, és mert a többnemzetiségű és multikulturális hagyományainkat megpróbálják arra a szűk látókörű radikális eszmékre cserélni, amelyekkel a Vajdasági RTV műsorain keresztül naponta bombáznak bennünket, mert ezt a televíziót is elrabolták és Nagy Szerbia radikális szócsövévé változtatták. Vajdaságunk is olyanná lesz, mint Zimony a kilencvenes években volt – írta Sebők.

A politikus figyelmeztetett, hogy a hatalom most még bármit megtehet, de ez nem fog örökké így maradni.

https://szmsz.press/2024/05/08/sebok-gojkovic-megvalasztasaval-vajdasagban-a-haladok-visszatertek-a-radikalis-gyokerekhez/

Megérkezett a kínai elnök Magyarországra, csaknem húsz megállapodás aláírása várható

 A Szabad Európa honlapja

2024. május 9.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Budapestre érkezett a kínai elnök
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta fogadta szerda este a Kínai Népköztársaság elnökét és feleségét. Hszi Csin-ping járt ugyan már Budapesten, de elnökként ez az első vizitje, amelyet a két ország hivatalos kapcsolatfelvételének 75. évfordulójára időzítettek. Vitályos Eszter kormányszóvivő a látogatás előtt egy nappal arról beszélt, hogy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni a magyar és a kínai miniszterek, további megállapodásokról pedig még egyeztetnek.

Ehhez kapcsolódó cikkünkben pedig számba vettük az Orbán-kormányok és a kínai vezetők jelentősebb találkozóit az elmúlt másfél évtizedből.

A csaták évtizede, avagy amit Orbán Viktortól tanult az Európai Unió
Példa nélküli döntések és intézkedések kísérték az Orbán-kormány és az Európai Parlament elmúlt tizennégy évét. Miközben az európai közösség képviselő-testülete a választásra készül, összegyűjtjük, milyen csatákat vívott egymással és miért harcolt a két fél. Központban a jogállamiság és a pénz.

Mégsem támogatja a Fidesz-frakció a gyónási titkot érintő módosítást
A Fidesz-frakció közleménye szerint csak olyan módosítást támogatnak a gyermekvédelmi törvényhez, amely szigorítást tartalmaz. A Szabad Európa is írt Dunai Mónika fideszes képviselő  javaslatáról a gyermekek védelméről szóló törvényhez, amelynek értelmében nem lett volna jelzési kötelességük azi egyházak „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amelyre titoktartási kötelezettség vonatkozik.

Egy megafonos ügyvéd irodájával veszített Orbán sajtópert Mészáros Lőrinc lapja ellen
Biczi Tamás ügyvédi irodája képviselte a kormányfőt a SPAR-ral kapcsolatban indított sajtóperben. Biczi Tamást a Megafon Kötter Tamás néven futtatja.

Olcsóbb lett az üzemanyag a kutakon, nem avatkozik be a kormány
A kormány szerint az üzemanyag-kereskedők önkéntesen teljesítették az árcsökkentésre vonatkozó kérést, ezért nincsen szükség további beavatkozásra – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton azt is közölte: kéthetente ellenőrizni fogják, hogy a kereskedők nem lépik-e túl a szomszédos államok átlagárát.

A biztonsági aggályok ellenére terjednek a kínai megfigyelőkamerák Kelet-Európában
A közép- és kelet-európai országok az elmúlt öt évben több millió kínai megfigyelőkamerát szereztek be annak ellenére, hogy biztonsági kockázataik vannak, a gyártóknak bizonytalan az adatkezelési gyakorlatuk, és kapcsolatban állnak a kínai állammal – derül ki a Szabad Európa kilenc országra kiterjedő felméréséből.

Az Egyesült Államok felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítmányt
Az amerikai kormány az előző héten leállította több ezer bomba leszállítását a zsidó államnak a Gázai övezetben lévő Rafah ellen készülő offenzívára tekintettel – közölte egy magas rangú tisztségviselő.

Oroszország újabb légicsapás-sorozatot mért a kritikus infrastruktúrára Ukrajnában
Az orosz hadsereg több mint ötven rakétával és húsz drónnal vette célba az ország különböző pontjait. A megszállók legalább hat régiót vettek tűz alá, így Ukrajna-szerte számos helyszínen órákon át szólt a légoltalmi riadó, a fővárosban is.
 
Amit még tudni érdemes
Több mint 47 ezren várnak valamilyen műtétre Magyarországon (Economx)
Magyarországon az államilag finanszírozott egészségügyben 47 071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra. Tavaly április végén a NEAK tájékoztatása szerint ez a szám 40 ezer körül volt.

Két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon nevelője, fideszes javaslatra az igazgatót mégis kitüntették (Népszava)
Bár a nevelőről már 2011-ben jelentést írtak, fegyelmi eljárás sem indult ellene, most is bárhol dolgozhat. Az igazgató, Herczeg Krisztián ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg Budapesttől, amelyet a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatója, Vásárhelyi János.

Mészáros Lőrinc luxusszállodái bilikre és WC-kefékre is állami támogatást kértek (Átlátszó)
A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. Ebből a pénzből Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott a szállodái fejlesztésére.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

2024. május 8., szerda

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

A haladók Juhász Bálintot „nevezték ki” képviselőházi elnöknek

Ha próbára akarod tenni egy ember
jellemét, akkor adj neki hatalmat.
Abraham Lincoln


A 2023. december 17-i, nem tisztességes és ellopott szerbiai, valamint szabálytalan vajdasági[1] választások után csak február 9-ére hívták össze a Tartományi Képviselőház alakuló ülését.
A 120 képviselő mandátumának hitelesítése után az elnöklő szünetet rendelt el, ami február 25-éig, vagyis 75 napig, illetve 1.800 órát tartott. Ez bizonyára példátlan eset a parlamentarizmus világtörténetében.
Sebők Róbert, a Szabadság és Igazságosság Pártjának (SSP) frakcióvezetője az ügyrend megsértését reklamálta, hogy „az egyórás engedélyezett szünet helyett 1.800 órát szünetelt a képviselőházi ülés”.
Az ülés folytatásában is elnöklő, Miroslav Španović a válaszában megállapította, hogy „ezzel nem sérültek a szabályok”[2]. Ez is jól mutatja a szerbiai politikai állapotokat – a Szerb Haladó Párt (SNS) azt csinál, amit csak akar
.

Juhász Bálintot, a VMSZ Intéző Bizottságának az elnökét és a Prostepritati Alapítvány ügyvezetőjét választották a Tartományi Képviselőház 33. elnökének (81 igennel és 28 nemmel, hatan nem szavaztak, öten pedig nem voltak jelen az ülésen) – ahogyan az a VMSZ és a SNS egyezsége alapján várható is volt.
Mivel a haladóknak kellő többsége van a Képviselőházban (62 képviselő a 120-ból), az időhúzás teljesen szükségtelen volt!
A Képviselőház folyosóin mesélték, hogy „a szünetet a haladók (SNS – B.A.) húzták, akik nem könnyen találtak örököst a távozó Igor Mirović kormányfőnek”[3]. (Maja Gojkovićot, az ugyancsak radikálisból lett haladópárti minisztert választották május 8-án helyette[4].)

Juhász Bálintot az elnöki posztra Damir Zobenica szociológus, az Aleksandar Vučić – Vajdaság nem állhat meg képviselőcsoport és a SNS „alapító tagja” javasolta – aki beszédében önmagát „szerb nacionalistának”, Vajdaságot pedig „északi szerb tartománynak” nevezte – mondván, hogy (állítólag 2004-től) létezik egy „íratlan szabály”, amely szerint a Tartományi Képviselőház elnökét „a legnagyobb nemzeti közösség képviselőcsoportja adja”, ez pedig a VMSZ. Zobenica azt is mondta, ez azért is fontos, hogy a külföldiek lássák, milyen itt a nemzeti kisebbségi politika. Azt nem emlegette, hogy hajdanán nemcsak íratlan, de írott szabály volt az is, hogy Vajdaságnak autonómiája van, önálló költségvetése, törvényhozó, valamint végrehajtó illetékessége, és nem Szerbia északi részének nevezték.
A SNS 62, a VMSZ 9, a Szerbiai Szocialista Párnak (SPS) 6 képviselője mellett Juhász Bálintra szavazott még a haladók valamelyik szatellit pártjának 4 képviselője is, az ellenzéki pártok képviselői pedig ellene. Ez is jól mutatja, hogy milyen támogatottságot élvez.

A négy ellenzéki képviselői csoport „elutasította, hogy alelnököket javasoljanak, nem kívánva – ahogy mondták –, hogy ezáltal „törvényesítsék a Képviselőház munkáját”[5]. (Egyébként is vitás, hogy a Tisztelt Háznak minek a négy megválasztott alelnök – három haladó és egy szocialista párti –, mikor egy is elég lenne?)
– Határozottan elutasítjuk, hogy ilyen módon támogassuk és a demokratikusság látszatát keltsük a parlament munkájában – mondta Radivoje Jović az Együtt [Zajedno] párt képviselője az ülés kezdete előtt[6].
Az „ambiciózus” Juhász Bálint, aki „ért a pénzhez” – ahogy a belgrádi Danas napilap kommentátora írja[7] – a megválasztása után ezt mondta: „szeretném kifejezni örömöket, hogy Vajdaság Autonóm Tartomány elnökévé neveztek ma ki” (lásd a feliratot a fotón). Vajdaságnak – a tartomány statútuma[8] szerint – nincsen elnöke, csak a képviselőháznak van (az új elnöknek pedig hiányosak az alapvető ismeretei). Abban viszont igaza van, hogy nem választották elnöknek, hanem a haladók nevezték ki.

Prof. Dr. Miroslav Ilić az ellenzéki Demokrata Párt, az Együtt és a Szabad Polgárok Mozgalma (DS-Zajedno-PSG) koalíciójának képviselője az elnökválasztással kapcsolatos éles felszólalásában elmondta, „minden vajdasági magyar lehetetett volna ma a Tartományi Képviselőház elnöke, Juhász Bálintot kivéve”[9].
Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője „gyakorlatilag a magyar kormány, a hírhedt Properitati Alapítvány tisztségviselője, amely 2016-től a mai napig 300 millió eurót ömlesztett Vajdaságba, aminek az eredménye, hogy Vajdaság Autonóm Tartományban 70 ezer magyarral van kevesebb. Az eredménye abszolút sikertelen, kontraproduktív” –értékelte Miroslav Ilić.
– Juhász Bálint, mint a legfontosabb ember, közvetlenül vett részt abban, hogy egyenlőtlenség alakuljon ki a más etnikai közösségekhez tartozó polgárok és a magyar közösség tagjai között. És nem csak ez, neki a magyarokat is sikerült megosztani, olyanokra, akik tagjai a VMSZ-nek és hozzájuk közeliek, valamint azokra a magyarokra, akik nem tagjai a VMSZ-nek. [...] Juhász Bálint Orbán Viktor magyar kormányfő „pénzügyi nacionalizmusát” testesíti meg, melyet Európa-szerte elemeznek már – hangoztatta.
– Amennyiben ma elfogadjuk Juhász Bálintot, mi lényegében egy politikát támogatunk, amely Vajdaság szétverését jelenti. Képzeljék el, hogyha a Prosperitatihoz hasonló alapítványa lenne a románoknak, a szlovákoknak, a horvátoknak és Belgrádnak is – Vajdaságból nem maradna semmi. Ezért rámutatok arra, hogy Juhász Bálint megválasztása nem ennek az embernek a megválasztása, hanem egy politikáé, amely Vajdaság AT és a polgárai egyenrangúságának szempontjából lényegében bomlasztó. Akármelyik alapítvány is vásárolja fel itt a földet, Vajdaság nem eladó, soha nem is lesz – mondta Miroslav Ilić. – Ezért Juhász Bálint megválasztására egy magyar frázissal élek: nem, nem, soha – tette hozzá.

Az ellenzéki felszólalásra reagálva, Damir Zobenica elmondta, „ha számára nem zavaró Juhász Bálint személye, akkor igazán nem lát okot arra, hogy mást aggasszon”[10].
Bagi Boján, a VMSZ frakcióvezetője (a néhai Pásztor István ideje alatt is) a Prosperitatival kapcsolatban elhangzott ellenzéki megjegyzésekre reagálva közölte, „annak köszönhetően mintegy 500 millió eurós beruházás valósult meg Vajdaságban, s ennek mindenki a hasznát látta, az adót és illetékeket pedig egyenesen a szerb költségvetésbe fizették be, szóval szó sem lehet kizárólagos magyar érdekekről és megosztásról”[11]. (Juhász Bálint a VRTV-nek nyilatkozva „250 millió eurót”[12] mondott. Az 500 millió eurós „beruházás” úgy valósulhatott meg, hogy a pályázók a 250 millió euróhoz hozzátették az 50%-os részvételt, vagyis a saját 250 millió eurójukat – B.A.)

Az előre megírt forgatókönyv szerint Juhász Bálint (a megválasztása után) az említett Zobenicát (viszont)javasolta a T. Ház egyik alelnökének.
A javaslattal kapcsolatban keletkezett, „a nem is olyan hosszú vita során” Zobenica a két felszólaló ellenzéki képviselő egyikétől (Juhász szavaival) „elvette a szót, másodszor igyekezett megengedőbb lenni, mert fontos a ház integritásának, tekintélyének a megőrzése”[13]. Azzal az indoklással tette ezt, hogy szerinte „eltértek a napirendi ponttól”. Ennyit a „tekintélyőrző, toleráns légkörről”[14], amit Juhász a megválasztása után hangoztatott. De mi van a képviselők azon jogával, hogy a képviselőházban szabadon beszéljenek, kifejtsék a véleményüket?

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja egész idő alatt (amíg csak a mandátuma tart) Juhász Bálintot irányítani, „helyes irányba terelni”. Megmondani neki, hogy mit tűzzön és mit ne a Képviselőház napirendjére, hogy milyen döntéseket javasoljon és fogadtasson el, akár a magyar közösség kárára is. Ahogy a néhai Pásztor István idejében, akit a haladók azért tűrtek meg három mandátumon keresztül ( 2012-től a haláláig, 2023-ig), mivel a politikájukat szófogadóan végrehajtó lakájfigura volt.
Az igazi hatalom tehát nem Juhász Bálint, hanem az „alelnök, Zobenica kezében lesz, aki a koalíciós partnereivel, valamivel több, mint 80 kezet irányít”[15] a tartományi parlamentben.

– Tovább kell vinni azokat az ügyeket, amelyekért Pásztor István kiállt, nyilatkozta egyebek között a megválasztása után a Magyar Szónak a Tartományi Képviselőház új elnöke. Gondolok itt elsősorban a magyar–szerb történelmi megbékélés eredményeinek a megóvására, továbbfejlesztésére, a kormányok és parlamentek közötti együttműködésre, melyhez magam is hozzá kívánok járulni – mondta Juhász Bálint[16].
Nyilatkozatában Juhász a magyar és a többi nemzeti közösség helyzetének javítását még csak sem említette! Többször hivatkozott viszont, feleslegesen, szükségtelenül és érdemtelenül Pásztor Istvánra, akit a mentorának nevezett, aki szerinte „kitörölhetetlen nyomot hagyott a politikai tevékenységben”[17]. Ez pedig arra utal, hogy nincs önálló elképzelése, mit is kell tennie. Folytatni fogja az elődje közösségre káros, megalkuvó politikáját.

Az új tartományi házelnök időközben lemondott a Prosperitati Alapítvány ügyvezetői posztjáról és a kishegyesi községi elnökségről: nem mondott le viszont a VMSZ Intéző Bizottságának elnökségéről. Ez pedig ellentétben van a képviselőházi esküjének szövegével, miszerint a tisztségét „pártatlanul” fogja végezni. A VMSZ-ben is minél előbb le kell mondania!
Hogy Juhász Bálint mennyire nincs tisztában a képviselőházi elnök feladatkörével, mutatja az is, hogy május 4-én a közösségi oldalán hirdette a „Semmelweis c. nagysikerű mozifilmet”! – Megyünk tovább! Ahogyan ígértük a Most vagy soha! magyar történelmi kalandfilm is több helyszínen megtekinthető lesz, ahogyan a Semmelweis filmet is több helyre elvisszük! A filmvetítések INGYENESEK, de a részvétel regisztrációhoz kötött, a helyek száma korlátozott – írja a Facebookon[18] a Tartományi Képviselőház elnöke! Jobb lenne talán, ha reklámügynöknek menne!
Juhász Bálint az egypárti rendszer neveltje. A politikai karrierje jól mutatja, hogy a szófogadó, minél kevesebbet gondolkodó, inkompetens pártkatona számára minden tisztség elérhető!

BOZÓKI Antal
__________
[1] Savo Đurđić: Sporna regularnost izbora u Vojvodini [Szabálytalan vajdasági választások]. Danas, 2024. január 29. 12.
[2] Juhász Bálint a vajdasági képviselőház elnöke. Magyar Szó, 2024. április 26. 4., és/vagy
https://www.magyarszo.rs/vajdasag/a.307629/Juhasz-Balint-a-vajdasagi-kepviselohaz-uj-elnoke, 2024. április 25. 10:53
[3] Zaboravljena draga [Elfelejtett kedves]. Danas, 2024. április 27. 2.
[4] Maja Gojković pokrajinska premijerka - sastavljaće Vladu Vojvodine [Maja Gojković tartományi kormányfő – állítja össze a tartományi kormányt]. https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/374194/Maja-Gojkovic-pokrajinska-premijerka-sastavljace-Vladu-Vojvodine.html, 2024. április 30. 10:32 > 14:03, és Juhász Bálint: Civilizációs előrelépés Maja Gojković tartományi kormányfővé választása. https://szmsz.press/2024/05/08/juhasz-balint-civilizacios-elorelepes-maja-gojkovic-tartomanyi-kormanyfove-valasztasa/, | 2024. máj. 8. 10:54
[5] A. Latas: Pokrajinska vlada posle praznika [Tartományi kormány az ünnepek után]. Danas, 2024. április 26. 3. Lásd még a 2-es alatti írást.
[6] Uo.
[7] Lásd a 3-as alatti írást.
[8] Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma. (Vajdaság AT Hivatalos Lapja, 20/2014 szám. https://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=statut
[9] Dr Miroslav Ilić (PSG) o Balintu Juhasu! [Dr Miroslav Ilić (SZPM) Juhász Bálintról] https://www.youtube.com/watch?v=DJkFsCFVhpE
[10] Lásd az 2-es alatti írást.
[11] Uo.
[12] Balint Juhas. Pravi ugao [Derékszög) https://www.youtube.com/watch?v=sy2nR_fj3-w, 20:30
[13] Virág Árpád: Tekintélyőrző, toleráns légkör. Magyar Szó, 2024. április 27. 5.
[14] Uo.
[15] Lásd a 3-as alatti írást.
[16] Juhász Bálint: Tovább kell erősíteni a történelmi megbékélés eredményeit
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29544/Juhasz-Balint-Tovabb-kell-erositeni-a-tortenelmi-megbekeles-eredmenyeit.html, 2024. április 27. 9:33
[17] Az 5-ös alatti írásban.
[18] Juhász Bálint. https://www.facebook.com/juhaszbalint82, 2024. május 4. 9:19

A folyamatosan Izrael elpusztításával fenyegető volt iráni elnök tart előadásokat Budapesten

A Szabad Európa honlapja

2024. május 8.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő a világ leghíresebb holokauszttagadója
A világ leghíresebb holokauszttagadója, Irán Izrael elpusztításával folyamatosan fenyegetőző exelnöke adott elő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Információink szerint Mahmúd Ahmadinezsád kedden délelőtt tartotta az első előadását, s jelenleg is Budapesten tartózkodik. A következő előadásra szerdán kerülhet sor.

Navracsics Tibor: A Fidesznek bent kellett volna maradnia az Európai Néppártban
Nem jelent bírálatot a magyar kormánytól, hogy nem volt központi megemlékezés az európai uniós csatlakozásról, „egész egyszerűen úgy gondoljuk, hogy nincs itt semmi látnivaló” – mondja Navracsics Tibor. Sokakkal, köztük Orbán Viktorral ellentétben úgy látja, hogy az EP-választások nem fognak gyökeres politikai fordulatot hozni. EU-csatlakozásunk huszadik évfordulója kapcsán beszélgettünk a volt uniós biztossal, ma közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel.

Salát Gergely: Ízlés kérdése, hogy ki milyen kapcsolatokat ápol Kínával
Hétfőn megkezdte európai tárgyalásait Hszi Csin-ping kínai elnök, aki öt éve nem járt a kontinensen. Franciaországban Emmanuel Macron elnökkel és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel találkozott, majd Szerbiába és Magyarországra látogat. Salát Gergely Kína-szakértővel tekintettük át a több mint két évtizede új alapokra helyezett kétoldalú kapcsolatokat.

Támogatja a Fidesz képviselője javaslatát a gyónási titokról
A fideszes Dunai Mónika által május 3-án egyéni képviselői indítványként benyújtott módosító kivenné a gyónás során megismert információkat a jelzési és együttműködési kötelezettség alól a gyermekek szexuális, fizikai bántalmazására, elhanyagolása esetében is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia leszögezte: a gyónási titok sérthetetlen, védelme a vallás egyik legszigorúbb előírása.

Lezárult a jelöltállítás: kik közül választhatunk polgármestert 49 nagyobb településen?
A polgármester- és az egyéni képviselőjelölteknek hétfőn délután 4-ig le kellett adniuk a településükön élők ajánlásait tartalmazó íveket. Miután a választási irodák ellenőrizték ezen aláírások hitelességét és számát, hivatalossá váltak a jelöltek. Táblázatokba gyűjtöttük Magyarország a megyei jogú városok és a budapesti kerületek polgármesterjelöltjeit, jelölőszervezeteiket, és a fővárosban felmértük az egyéni képviselőjelölteket is.

A legszükségesebb kiadásokra sincs forrás, tarthatatlan állapotok a Műegyetemen
Forráshiány miatt költségvetési támogatást kért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az intézmény számára a 2024. évi működés finanszírozására előirányzott összeg reálértéken mintegy negyven százaléka annak, amit a fenntartó húsz évvel ezelőtt biztosított – derül ki az egyetem vezetőinek leveléből.

Az izraeli erők ellenőrzik az Egyiptommal közös rafahi határátkelő gázai oldalát
Egy izraeli harckocsidandár kedden átvette az irányítást az Egyiptommal közös rafahi határátkelő Gázai övezet felőli oldalán – közölték a hatóságok. Izrael támadást indított a dél-gázai városban, miközben pengeélen táncolnak a Hamásszal folytatott fegyverszüneti tárgyalások.

Megkezdte ötödik ciklusát az orosz elnök; az ország még sosem volt ennyire a markában
Vlagyimir Putyin megkezdte ötödik elnöki ciklusát. A Kremlben rendezett csillogó beiktatási ceremónia újabb hat év hivatali idő kezdetét jelenti számára, miután megsemmisítette főbb politikai ellenfeleit, minden hatalmat a saját kezében összpontosított, és pusztító háborút indított Ukrajnában.
 
Amit még tudni érdemes
Túlzásnak tűnik a kínai nyomulás Magyarországon? Még csak most jöhet a java! (Telex)
Több hatalmas kínai gyárberuházást jelentettek be az elmúlt években Magyarországon, ma már Kína hazánk egyik legfontosabb gazdasági partnere. Úgy tűnik, a kormány még jobban ráerősítene erre: előzetes információk szerint Hszi Csin-ping budapesti látogatásán még több gyár építéséről állapodhat meg a magyar és a kínai fél, de jön más is.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org