2024. június 14., péntek

Orbán helyében kiírnám az előrehozott országgyűlési választásokat – mondta Magyar Péter a Klubrádiónak


Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában 2024. június 13-án. Fotó: Mátyus László

13/06/2024 17:55
| Szerző: Ivánkai Márk
| Szerkesztő: Ivánkai Márk

Jelenleg a Fidesz lejtőn van, ami csúszós tud lenni, s jobb időben leugrani róla – fogalmazott Magyar Péter annak kapcsán, hogy ő a miniszterelnök helyében előrehozott választást írna ki. A Tisza Párt alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy ők akkor is meg fogják nyerni a választást, ha idén lesz, de akkor is, ha 2026-ban.

"A főpróba jól sikerült, a közönség tapsol, elértünk 30 százalékot, de a valódi előadás az nem most lesz, hanem egy országgyűlési választáson, és addigra már egy teljesen más párt lesz a Tisza Párt, teljesen más eszközökkel és szervezettséggel fogunk rendelkezni" – fogalmazott Magyar Péter. Hozzátette, ezt tudja a Fidesz is, ezért ő Orbán Viktor helyében előrehozott országgyűlési választást írna ki azért, hogy a Fidesz lekerüljön a lejtőről.

Jelenleg ez egy olyan pillanat, amikor a Tisza Pártnak még nincs meg a szervezeti struktúrája, még nem léptettek be sok ezer tagot, még nincs megírva a társadalmi szerződésük pontosan – mondta Magyar. Ugyanakkor ők készen állnának egy 2026-os és egy esetleges 2024-es választásra is, ez utóbbi esetben hamarabb végeznék el a szervezetépítést, de ezt is meg fogják nyerni – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg:
https://www.klubradio.hu/adas?hanganyag_id=41719
Megbeszéljük/Interjú Magyar Péterrel
2024. június 13., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György


Magyar Péter üzent Pásztor Bálintnak
 
„A másik a levélszavazat. Eleve 12 vagy 11 ezer érvénytelen szavazat volt, ami extrém sok. És nem arra gondolok, hogy valaki ott beixelgette vagy eleve tönkretette, hanem eleve olyan bonyolulttá teszik direkt a kitöltési útmutatót, hogy csak kik tudják kitölteni szinte? A vajdasági magyarok. És miért? Nem azért mert a vajdasági magyarok jobbak ebben, hanem a VMSZ, ami a Fidesz testvérpártja és sok milliárd forintból él, különböző támogatásokat kap és Pásztor Bálint az új elnök, az örökös a párt élén - ők segítenek. És valószínűleg előre kitöltik, aláírják vagy alá nem írják, de megmutatják és szervezetten gyűjtik a szavazatokat és szedik össze. És ha látjuk, hogy ez az eredmény úgy jött össze, hogy a Vajdaságból 40 ezer szavazat jött, ami nem túl nagy eredmény, mondom is innen, üzenem Pásztor Bálintnak: sokkal több szokott lenni. Valószínűleg ott is árad a Tisza, csak még nem tudtuk úgy elérni ezeket az embereket. Rengetek visszajelzést kapunk Erdélyből, Székelyföldről, Dunaszerdahelyről, Felvidékről, Kárpátaljáról, hogy velünk vannak és támogatnak minket és mindenben számíthatunk rájuk… Nem az lesz a szavazati arányuk a külhoni magyaroknak, mint ami szokott lenni, egyáltalán nem ez lesz.”
Klubrádió, Megbeszéljük (39,40-től)

Az Orbán-kormány külpolitikája rontja az esélyét annak, hogy a megcélzott EP-frakció befogadja

 A Szabad Európa honlapja

2024. június 14.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nem hozta közelebb az új szélsőjobboldali frakcióalakítást az EP-választás
Három éve keres új EP-képviselőcsoportot a Fidesz; a most lezajlott választások sem segítették hozzá a megoldáshoz. Megtörtént a sokat emlegetett jobbra tolódás, de az új erőviszonyok nem a magyar kormánypártnak kedveznek. Közben Orbán érdeke az uniós intézmények mielőbbi felállítása.

„Példátlanul súlyos” magyar jogsértés példátlanul súlyos pénzbírsággal
Kétszázmillió euró átalányösszeget és a késedelem minden egyes napjára egymillió euró kényszerítő bírságot szabott ki csütörtökön az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló korábbi bírósági ítélet végre nem hajtása miatt. Orbán Viktor: A döntés felháborító és elfogadhatatlan.

Orosz Telegram-csoportban is toboroztak résztvevőket az idei Békemenetre
2022 óta először volt Békemenet Budapesten, amelyen a Fidesz vezetői mellett rengeteg kormányszimpatizáns vonult fel a NO WAR feliratú magyar zászlós molinó mögött. A piros-fehér-zöld lobogók alatt azonban vélhetően orosz állampolgárok is lehettek, akiket egy Венгрия, Будапешт и не только, vagyis Magyarország, Budapest és még sok minden más nevű Telegram-csatornán hívtak az eseményre, térképet is mellékelve, rajta a gyülekezés időpontjával.

A főpolgármester-választás megismétlését sürgeti Karácsony Gergely
Karácsony Gergely azt mondta: bármi lesz is az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye, meg fogja támadni, mert úgy véli, semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be; könnyű egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni az érvénytelenből.

Kisebb arányban voksoltak a levélszavazó határon túli magyarok, mint 2019-ben
A regisztráltaknak valamivel több mint fele szavazott, ami magasabb részvétel, mint az itthoni, de a kisebbségi magyaroknak csak kisebb része. Míg 2019-ben a regisztráltak 57, most csak 52 százaléka voksolt. A Fideszre a szokásos 93-94 százaléknál valamivel kevesebben, második itt is a Tisza Párt lett. A Nemzeti Választási Iroda összegezte a levélszavazatokat.

Euro 2024 – Románia, Ukrajna, Szerbia és Georgia a górcső alatt
Pénteken kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság, Európa legnagyobb futballünnepe. Egy hónapon keresztül 24 nemzeti válogatott küzd egymással összesen 51 mérkőzésen, tíz stadionban. A büszke házigazda Németország. Vajon a Real Madrid új sztárja, Kylian Mbappé vezette francia szupercsapat nyeri meg a tornát, vagy a címvédő Olaszország megtartja a trófeát?

Elutasította Karsai Dániel beadványát a strasbourgi bíróság; az alkotmányjogász nem adja fel
Csütörtökön hozta nyilvánosságra döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel alkotmányjogász keresete ügyében. Az indokolás szerint a bírák 6:1 arányban nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét, a benyújtott panaszok többségét egyhangúlag elfogadhatatlannak találták. Senki ne aggódjon, megyünk tovább – reagált a döntésre Karsai Dániel.

A NATO védelmi miniszterei új biztonsági és kiképzési támogatási tervet dolgoztak ki Ukrajnának
A NATO védelmi miniszterei csütörtökön abban a reményben gyűltek össze, hogy meg tudnak állapodni a tervről, amely hosszú távú biztonsági segítséget és katonai kiképzést biztosít Ukrajnának. A magyar kormány megígérte, hogy nem emel vétót, ha nem kényszerítik arra, hogy részt vállaljon a tervben.

A G7 többmilliárdos hitelről döntött Kijevnek a befagyasztott orosz eszközök révén – de hogyan valósítja meg?
A G7 országcsoport gazdag demokráciáinak vezetői megállapodtak abban, hogy ötvenmilliárd dolláros kölcsönt hoznak tető alá Ukrajna túlélésért vívott harcának segítésére. Ennek fedezete a befagyasztott orosz jegybanki eszközök profitja után járó kamat lenne.
 
Amit még tudni érdemes
Rogán Antal: Szinte mindent láthatok, ha akarok (444)
Csütörtökön hosszabb interjút adott a 444-nek a többek között a kormányzati kommunikációért és a nemzetbiztonságért is felelős Rogán Antal. Ez azután történhetett meg, hogy a lap munkatársai Londonban találkoztak a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel, méghozzá a június 1-jei budapesti Békemenet estéjén.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

2024. június 13., csütörtök

Magyar Péter: Elég volt az intézményesített csalásból!

Levélszavazás: az intézményesített csalás
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember
 
2024. június 13. 9:37
 
Még a 112-szer módosított gránitszilárdságú alaptörvény szellemének is ellentmond, hogy a választási jogszabályok különbséget tesznek a határon túl élő honfitársaink szavazási lehetősége között.
Semmivel sem magyarázható, hogy míg egy szabadkai magyar testvérünk szavazhatott levélben a mostani európai parlamenti választáson, addig egy Németországban dolgozó honfitársunknak akár 1000 kilométert is kellett utaznia, ha részt akart venni a választáson.
Rengeteg visszajelzést kaptunk, hogy a nyugat-európai magyarok közül sokan nem kapták meg időben a levélcsomagot, amivel vissza tudták volna küldeni a szavazatukat.
Az NVI csütörtök reggeli adatai szerint 66 922 levélszavazat érkezett be határidőben, melyből több, mint tízezer szavazat érvénytelen volt…
A legtöbb szavazat, közel 40 ezer Szerbiából érkezett az NVI adatai szerint…
Az NVI közölte a levélszavazás eredményét is, eszerint a
Fidesz-KDNP listája 50 621 szavazatot kapott (a leadott érvényes levélszavazatok 90,63 százalékát).
Nagyon sok visszajelzést kaptunk arról is, hogy sok olyan eset is történt, hogy az előzetesen névjegyzékbe vett honfitársunkat nem engedték szavazni a nyugat-európai nagykövetségeken. Volt, aki több, mint 500 kilométert utazott, hogy élhessen az alapvető jogával. Hiába.
Arról ne is beszéljünk, hogy a Fidesz vajdasági testvérpártja (VMSZ) milyen szervezett módon intézte a levélszavazatok délvidéki begyűjtését és a szavazás teljes koordinálását.

Orbánnak nem sikerült bevennie Brüsszelt, és udvarolnia kell az ECR-nek is

A Szabad Európa honlapja

2024. június 13.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nehéz partnerkeresés vár Orbán EP-delegációjára
A szuverenistáknak ugyan nem sikerült kiforgatniuk a sarkából Brüsszelt, de létszámbeli gyarapodásuk hatására az Európa-párti, progresszív centrum még jobban összezárhatja sorait, aminek első gyümölcse a váratlanul gyors és sima megállapodás lehet az uniós intézmények új vezetőiről.

Határon túl is a veszéllyel kampányoltak: az RMDSZ rekordot döntött, a szlovákiai Magyar Szövetség nem szerzett EP-mandátumot
Az egyik ellenség bevált, a másik nem. Szlovákiában etnikai béke van, a Fidesz-témákkal kampányolás pedig nem hozott sikert a magyar pártnak. A romániai RMDSZ-nek viszont bejött a szélsőséges román nacionalista párttal való riogatás – amelyik ugyanabba az EP-frakcióba tart, ahová a Fidesz.

A két kisebbségi magyar párt vezetőjével interjút is készítettünk. Berényi Józsefnek, a szlovákiai Magyar Szövetség listavezetőjének nem sikerült a mandátumszerzés. Az RMDSZ – amelynek az elnökével, Kelemen Hunorral beszélgettünk – az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el.

Kizárni nem fogják Magyarországot a B9-ből, de ami jöhet, annak sem fog a kormány örülni
Nem nagyon van intézményes lehetőség arra, hogy kizárják Magyarországot a NATO keleti szárnyán fekvő országokat tömörítő, bukaresti kilencek nevű csoportból – mondta több, egymástól független forrás a Szabad Európának annak kapcsán, hogy a Financial Times kedden erről cikkezett. A formáció viszont kibővülhet Svédországgal és Finnországgal.

Eközben arról is beszámoltunk a NATO-főtitkár budapesti látogatását követően, hogy a jelek szerint sikerült előre megtalálni a kompromisszumot az észak-atlanti katonai szövetség fokozottabb ukrajnai szerepvállalásával kapcsolatban a szervezet vezetése és a magyar kormány között.

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait
A Nemzeti Választási Bizottság indoklása szerint a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.

Erről nyilatkozott többször Vitézy Dávid is, aki szerint több mint kétszáz szavazókörben nyilvánítottak érvénytelennek érvényes szavazatokat.

Gulyás Gergellyel találkozott, Orbán Viktor „igazi arcáról” is posztolt Karsai Dániel
Új érvek egyik oldalról sem hangzottak el, Karsai Dániel szerint mégis érdemi beszélgetés zajlott közte és Gulyás Gergely között, Orbán Viktor e heti parlamenti megnyilvánulását viszont minősíthetetlennek tartja az életvégi döntésekhez való jog bevezetésért küzdő alkotmányjogász. Karsai Dániel arra számít, hogy június 13-án Strasbourgban kimondják: van életvégi döntésekhez való jog.

Az EU megemeli a kínai elektromos autók vámját, fokozódik a kereskedelmi viszály
Az Európai Unió szerdán a kínai elektromos járművekre kivetett vámok emeléséről döntött. Ez tovább szítja a pekingi exporttámogatások körüli kereskedelmi vitát, amely Brüsszel szerint hátrányba hozza az európai autógyártókat.

Oroszország egyre nagyobb erővel támadja Ukrajnát a diplomáciai erőfeszítések közepette
Az orosz hadsereg rakétákat és drónokat lőtt ki Kijev térségére és Ukrajna további öt területére éjjel – közölték tisztviselők, az immáron harmadik éve tartó háború lezárását célzó diplomáciai erőfeszítések startja előtt.
 
Amit még tudni érdemes
Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett (G7)
Az iskolázottság és a Fidesz választási eredménye közötti összefüggés járások és a települések szintjein kulcsfontosságúnak bizonyult a korábbi választások során. A kormánypárt EP-választási eredménye is jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

2024. június 12., szerda

A maffia ki akar kerülni a névtelenségből. Nem felel meg neki többé a feketemunka.
Mafija hoće da izađe iz anonimnosti. Ne odgovara joj više rad na crno.

Félnek lenyelni az igazságot – nem fogják tudni megemészteni.
Plaše se da progutaju istinu – neće moći da je svare.

Fontosabb sportszerűen elviselni a győzelmet, mint a vereséget.
Važnije je sportski podneti pobedu nego poraz.

Gyakran változásokba kezdtek. Azzal a feltétellel – hogy semmi se változzon.
Često su preuzeli promene. Pod uslovom – da se ništa ne promeni.

Dušan Rankov Lončar