Oldalak

2024. október 1., kedd

Hivatalba lépnek október elsejével az új önkormányzatok

A Szabad Európa honlapja

2024. október 1.

Az íróasztalát is vitte a bukott polgármester – hivatalba lépnek az új önkormányzatok. Együtt kell majd élni az árvíz veszélyével. Tabu volt a Tisza Orbán Viktor és az ellenzék részéről is az Országgyűlés nyitónapján.

Az íróasztalát is vitte a bukott polgármester – hivatalba lépnek az új önkormányzatok
Magyarországon összesen ötvennyolc településen és fővárosi kerületben váltották le a polgármestert a június 9-i önkormányzati választáson. Hivatalosan október 1-jével, a gyakorlatban a következő napokban mindenütt megkezdik a munkát az új képviselő-testületek. Van, ahol kérdéses volt a zökkenőmentes átmenet a politikai riválisok között. Megkérdeztünk néhány új polgármestert, hogyan zajlott a váltás, milyen segítséget kaptak vagy milyen akadályokat gördítettek eléjük az elmúlt hetekben, hónapokban.

Együtt kell majd élnünk az árvíz veszélyével
Árvíz szempontjából nincs ideális helyen Magyarország, és az éghajlatváltozás várhatóan súlyosbítani fogja a helyzetet. A jó hír az, hogy ha tudjuk ezt, elfogadható kockázat mellett fel lehet rá készülni.

Tabu volt a Tisza Orbán Viktor és az ellenzék részéről is az Országgyűlés nyitónapján
Minden kényesebb aktuális témát került napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés őszi nyitóülésén Orbán Viktor. Az ellenzéki pártok vezetői reagálásukban – egyébként a saját szemszögükből érthető módon – szintén kerülték a Tisza Párt megjelenését a politikai palettán. Gyurcsány Ferenc leárulózta Orbán Viktort, mire Kövér László megvonta tőle a szót.

Ukrán külügyminiszter Budapesten: A magyarok fegyverrel védik Ukrajnát
Ukrajna vállalta a magyar kisebbség jogainak biztosítását, növelni kell az egyeztetések dinamikáját – jelentette ki Andrij Szibiha új ukrán külügyminiszter, miután Budapesten tárgyalt magyar kollégájával. Szijjártó Péter szerint Magyarország mindent megtesz a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésében, és ezt várja Kijevtől is.

Eközben Oroszország újabb légicsapásokat mért Ukrajnára, Vlagyimir Putyin pedig megerősítette, hogy továbbra is elkötelezett az eredeti háborús céljai elérése mellett.

Történelmi győzelmet ünnepelnek az osztrák szélsőjobboldal támogatói
Miközben támogatói a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hétvégi történelmi választási győzelmét ünneplik, tisztában vannak vele, hogy nem lesz könnyű a kormányalakítás.

EU-s pénzek elsíbolása miatt áll bíróság elé a francia szélsőjobboldal több vezetője
Nagy a tét Marine Le Pen számára, hiszen hétfőn megkezdődött az általa vezetett Nemzeti Tömörülés (RN) ellen az európai uniós pénzek elsikkasztásának vádja miatt indított büntetőper tárgyalása.
 
Amit még tudni érdemes
Magyarországon is aktivizálta magát a Kínai Kommunista Párt régi csodafegyvere, a nagyhatalmú Egyesült Front (Direkt36)
A Kínai Kommunista Pártnak ez az egysége Magyarországon is kiterjedt munkát végez. Azt nem tudni, hogy a magyar hatóságok bármikor is felléptek volna az Egyesült Front tevékenysége ellen.

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése