Oldalak

2013. szeptember 28., szombat

Ötpárti egyeztetést tartottak Zentán


Ötpárti egyeztetést tartottak Zentán
Miklós Éva, Szmieskó Zoltán, Csorba Béla, Rácz Szabó László, Szabó Attila, Csonka Áron
Ötpárti egyeztetést tartottak ma Zentán, ahol a jelenlévő vajdasági magyar érdek-képviseleti szervek képviselői a közösséget érintő legfőbb kérdésekkel kapcsolatos álláspontjukat ismertették egymással. A vajdasági magyar pártok zentai egyeztető tanácskozásán a Magyar Egység Párt, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Remény Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviselői vettek részt, akik megvitatták az elmúlt időszak legfőbb tapasztalatait, valamint meghatározták legfontosabb aktuális kérdésekkel kapcsolatos álláspontjukat is. A találkozó fontos témáját képezték a küszöbön álló nemzeti tanácsi és a soron következő magyarországi választások is. Ám arról egyelőre nem született megállapodás, vajon a pártok közösen indulnak-e majd a nemzeti tanácsi választásokon. A találkozó résztvevői sajnálatuknak adtak hangot amiatt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem jelentek meg az egyeztető tárgyaláson.
A zárt ajtók mögötti megbeszélést követő sajtótájékoztatón Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke elmondta, azért jöttek össze, hogy bizonyos kérdésekben megosszák egymással gondolataikat, és meghatározzák azokat a dolgokat, amelyekben közösen tudják képviselni a vajdasági magyarság érdekeit. Kifejtette, a fő témák közé az elmúlt időszak tapasztalatainak összegzése, az önrendelkezés jog kérdése, a nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatos közös álláspont megfogalmazása, illetve a küszöbön álló magyarországi választásokkal kapcsolatos véleményalkotás szerepelt. Mint mondta, kiemelten foglalkoztak Vajdaság autonómiájának kérdésével, amivel kapcsolatban megállapodtak abban, hogy közös platformot kell létrehozni, és rávilágítottak arra is, hogy a kisebbségi érdekképviselet akkor lehet hatékony, ha az arra vonatkozó elképzeléseket az anyaország is támogatja. Rácz Szabó László kifejtette, sajnálják, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői nem vettek részt az ülésen, mert – ahogyan fogalmazott – ez arra enged következtetni, hogy a párt nem tartja fontosnak az autonómia kérdését.
Kifejtette, az önrendelkezési jog követelésével kapcsolatban, amelyet az MPSZ vetett fel, nem tudtak konszenzusra jutni, ám a Magyar Polgári Szövetség továbbra is kitart az elképzelése mellett. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban leszögezte, a jelenlévő pártok többsége úgy gondolta, jó lenne létrehozni egy közös listát, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nem született megállapodás a pártok között. A magyarországi választásokkal kapcsolatban elmondta, örömteli, hogy a vajdasági magyarok is beleszólhatnak a magyarországi politikai élet kérdéseibe, ugyanakkor – ahogyan fogalmazott – nem jó az, ahogyan a VMSZ viszonyul ehhez a kérdéshez, ugyanis a regisztrációval kapcsolatos ténykedése megkérdőjelezi a választások tisztaságát. Vajon honnan tudja a VMSZ, hogy hova kell bekopogni? – tette fel a kérdést Rácz Szabó László.
Csonka Áron, a VMDK elnöke elmondta, pártja fontosnak tartja a pártok közötti közös gondolkodást. Mint mondta, számunkra ebben a pillanatban a legfontosabb az, hogy az autonómia kérdését újra a közvélemény elé tárják, elősegítve mindazon lehetősége megvalósulását, amelyek a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulását segítik elő. Leszögezte, nem szabad kettős mércét alkalmazni az autonómia kérdésében, majd hozzátette, úgy gondolják, a környező országokban alkalmazott autonómia-megoldások által szavatolt jogok a vajdasági magyarságot is megilletik.
Hangsúlyozta, számukra is fontos mind a közeledő nemzeti tanácsi, mind a magyarországi választás, hiszen fontos, hogy olyan kormány alakuljon, amely a továbbiakban is segíteni fogja a határon túli magyarság törekvéseinek megvalósulását, köztük az autonómiatörekvésekét is. A veszélyforrást abban látják, hogy a magyarországi baloldal máris megkérdőjelezi a választások tisztaságát, ugyanakkor attól tartanak, hogy a VMSZ által előkészített házalásos regisztráció éppen az ilyen vélekedéseknek ad táptalajt. A nemzeti tanácsi választások kérdésével kapcsolatban elmondta, a VMDK szervei még nem döntötték el, a párt részt vesz-e a választásokon, hiszen ez annak függvénye, milyen módon fog változni a nemzeti tanácsokról szóló törvény. Furcsának nevezte azt, hogy a törvénymódosítást előkészítő bizottságban az MNT jelenlegi elnöke is részt vesz, majd felhívást intézett ifj. dr. Korhecz Tamáshoz, hogy hívjon össze közösségi konzultációt a vajdasági magyar pártok képviselői között, ugyanis szerinte, ha ezt nem teszi meg, akkor az azt bizonyítja, hogy – ahogyan fogalmazott – a lapok előre le vannak osztva.
Az MRM képviseletében Szabó Attila elmondta, támogatják a nyílt politikai platform létrejöttét, amelynek célja az autonómiatörekvések támogatása. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban emlékeztetett az elhíresült zentagunarasi kiszivárgott felvételekre, amelyeken a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselője egy adatbázis felállításáról beszélt. Mint mondta, úgy gondolják, a mostani házalás az akkor adatbázis frissítésére irányul, amit törvényellenes cselekedetnek nevezett.
Csorba Béla, a VMDP elnöke hangsúlyozta, a VMDP kitart a személyelvű, vagyis perszonális magyar autonómia mellett, de szolidaritást vállal azokkal a pártokkal, amelyek az autonómia más formájáért szállnak síkra. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az előző választásokon pártja nem vett részt, majd hozzátette, kérdéses, hogy a következőn részt vesznek-e. A párton belül ezzel kapcsolatban még született testületi döntés, ugyanis fontosnak tartják, hogy megvárják a törvény módosulásából fakadó változásokat. Ahogyan fogalmazott, az előző választások idején a távolmaradásuk legfőbb oka az volt, hogy a nemzeti tanácsok létrejöttét nem tartották legitimnek, ugyanis az számtalan olyan kritériumnak nem felelt meg, amelyek a választások titkosságának, illetve az összmagyar választótestületre való kiterjesztésének lehetőségét biztosították volna. A választói névjegyzékkel kapcsolatban elmondta, azt nem a teljes névjegyzék részeként kezelik, ami szerinte alkalmat nyújtott, és ha így marad, a jövőben is alkalmat nyújt arra, hogy visszaélések történjenek. Mindenképpen változásokra lenne szükség, ám azt egyelőre nem tudják, hogy ezek milyen irányúak lesznek – hangsúlyozta Csorba Béla, majd hozzátette, pártja érdekelt abban, hogy Magyarországon a Fidesz sikeresen szerepeljen a választásokon. Hozzátette, azt az aláírásgyűjtést azonban, amelyet jelenleg a VMSZ folytat, politikailag veszélyesnek, etikailag pedig mélységesen elítélendőnek tartják, ugyanis félő, hogy ezzel táptalajt fognak nyújtani azoknak a későbbi bírálatoknak, amelyeknek előszele a magyarországi baloldal részéről már korábban megfogalmazódott.
Szmieskó Zoltán, a MEP elnöke kifejtette, pártja nagyon fontosak tartja az ilyen jellegű összejövetelek, ugyanis a MEP érdekelt az autonómiatörekvések megvalósulásában, éppen ezért aktívan rész kívánnak venni az ezzel kapcsolatos dokumentumok előkészítésében. Mint mondta, azt remélik, hogy a mostani tanácskozáson is jelen lévő vajdasági magyar pártok olyan időszerű és megvalósítható dokumentummal fognak előállni, amely mögé a vajdasági magyar választók is felsorakoznak, és a szerbiai, valamint a magyarországi hatalmi szervek számára is elfogadható lesz.
Hangsúlyozta, a magyarországi választásokkal kapcsolatban a MEP arra szólítja fel a vajdasági polgárokat, hogy azokra a pártokra adják majd le a voksaikat, amelyek lehetővé tették, hogy a vajdasági magyarok is megkapják a kettős állampolgárságot. A nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatban elmondta, fontosnak tartják, hogy a találkozón jelenlévő pártok közösen induljanak a nemzeti tanácsi választásokon, hiszen ezáltal elkerülhetőnek látják azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsot ezentúl is kizárólag egyetlen párt irányítsa.
A pártok képviselői elmondták, a közeljövőben újabb megbeszélést is terveznek, ugyanis valamennyien nagyon fontosnak tartják, hogy közösen szálljanak síkra a vajdasági magyar közösség érdekképviseletéért.
Huszák Gábor
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/16073/Otparti-egyeztetest-tartottak-Zentan.html, 2013. szeptember 27. [21:26]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése