Oldalak

2015. október 22., csütörtök

Németh Ernő: Van mód a Szabadkai Rádió Magyar adásának átmentésére és az önállóság megtartására


Németh Ernő: Van mód a Szabadkai Rádió Magyar adásának átmentésére és az önállóság megtartására
Németh Ernő, az MNT Tájékoztatási Bizottságának az elnöke nyílt levélben fordult Hajnal Jenőhöz, a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez a Szabadkai Rádió magyar műsorainak a megmentéséért kezdeményezett petíció ügyében. Az alábbiakban ezt a levelet ismertetjük.

Tisztelt Elnök Úr!

A Szabadkai Rádió magyar műsorainak a megmentéséért kezdeményezett petíciót mintegy 6500 ember írta alá annak ellenére, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége ellenezte az akciót. Azt csak üdvözölni lehet, hogy vannak magyarok, akik a saját fejükkel gondolkodnak, s az is fontos, hogy Ön válaszolt a megkeresésre. Viszont azt nem tudom elfogadni, hogy a petíció kezdeményezőit az aláírt ívekkel Szabadka polgármesteréhez irányítja.
2014. eleje óta világos, hogy a Szabadkai Önkormányzat a törvényes rendelkezés miatt nem maradhat tovább a médiaház alapítója. Ezt tudtuk akkor is, amikor a tavalyi, nemzeti tanácsi választásokra készülve megfogalmaztuk a Magyar Összefogás lista választási programját. Ebben a médiáról szóló fejezetben szó szerint ez áll: „a Szabadkai Rádió mint a leghallgatottabb és legkedveltebb vajdasági magyar rádió státusának rendezése a vajdasági magyar elektronikus sajtó részeként”. Most a Szabadkai Rádió Magyar Nyelvű Műsorok Szerkesztőségének munkatársai és a 6465 aláíró, és a további 178 személy, aki online támogatta a petíciót, választási ígéreteinket kéri számon rajtunk. Mert mi a Szabadkai Rádió státusának a rendezését ígértük és nem a Pannon Rádió 2. műsorának a beindítását! Az emberek a Szabadkai Rádió magyar adásának a fennmaradására szavaztak, ehhez kaptuk a mandátumot, ezt kell megvalósítanunk. A petíciót tehát helyesen a Magyar Nemzeti Tanácsnak adták át a Rádió munkatársai.
Ön azt írja, hogy a petíció nem vesz tudomást arról, hogy a Szabadkai Rádió multikulturális és multietnikus. Ez sem igaz. Ha Ön tárgyalást kezdeményezett volna a Szabadkai Rádió munkatársaival, ha hajlana a párbeszédre, akkor az Ön számára is világos lenne: a Szabadkai Magyar Rádió ALAPÍTVÁNY létrehozása lenne a cél. Ez működtethetne azután akár egy új intézményt, a Szabadkai Magyar Rádiót, de akár a most még meglévő többnyelvű Szabadkai Rádiót is úgy, ahogy a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke kezdeményezte: azaz, hogy az érintett kisebbségi önkormányzatok által létrehozott alapítványok egy konzorciumot hoznának létre, s mindenki finanszírozná a saját műsorát. Tehát többféle lehetőség is lenne, hogy a Szabadkai Rádió magyar adása és az önálló szerkesztéspolitika a Pannon RTV-be való beolvasztás nélkül is fennmaradjon.
Ön azt írja, hogy a magyar rádiózás ügyét kívánja szolgálni, mégpedig: „a 2015. szeptember 28-án a Magyar Nemzeti Tanács ülésén többórás vitát követően meghozott – előzetesen a Tájékoztatási Bizottság által is támogatott – döntés szellemében.” Ezt a mondatát nem értem. A szóban forgó ülésen a Magyar Nemzeti Tanács elvetette a javaslatomat a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány megalapításáról. Ugyanezt előtte pár órával megtette az MNT Tájékoztatási Bizottsága is, illetve véleményezte a Kozma Zoltán alelnöknek, a Pannon Televízió főszerkesztőjének a javaslatát, hogy bízzák meg a Pannon RTV-t, hogy vigye tovább a Szabadkai Rádió magyar műsorát. A Tájékoztatási Bizottságnak nincs jogában döntéseket hozni, a Magyar Nemzeti Tanács szeptember 28-ai ülésén pedig nem szerepelt a Kozma-féle javaslat. Azt nem ismertették, sem vita, sem szavazás nem volt róla. Nem létezik tehát semmiféle döntés, amelyre hivatkozva Hajnal Jenő elnök egyengethetné az útját egy új rádió beindításának a Pannon RTV keretében! Remélem, hogy az MNT-t megkerülve Hajnal Jenő nem sajátította ki törvénytelenül a döntéshozatal jogát, vagy az MNT Végrehajtó Bizottsága nem hozott meg egy ilyen döntést, amit a tanács ülésén kellene utólagosan véleményezni és jóváhagyni.
Összegezve tehát: a petíció aláírói a választási ígéretünk betartását követelik. Van mód a Szabadkai Rádió Magyar adásának átmentésére és az önállóság megtartására. Javaslom: fogadja a petíció kezdeményezőit, ne zárkózzon el a párbeszéd elől, úgy orvosoljuk a problémákat, s hívja össze a Magyar Nemzeti Tanács rendkívüli ülését, hogy a Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány létrejöhessen!
Én a magam részéről 2015. október 28-án, 13 órára összehívtam az MNT Tájékoztatási Bizottságának az ülését, amelynek napirendjére tűzöm a petíció ügyét, illetve megvitatjuk a Magyar Szóban előállt helyzetet is.

Tisztelettel:
Németh Ernő, az MNT Tájékoztatási Bizottságának az elnöke

Szabadka, 2015. október 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése