Oldalak

2018. március 27., kedd

Szávay István facebook bejegyzése

Tisztelt délvidéki magyarok!

Egész Európának példaértékű Szerbia kisebbségvédelmi modellje! Legalábbis Orbán Viktor szerint, aki tegnap Szabadkán Alekszandar Vučić szerb elnökkel, és Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével közösen felavatta a felújított zsinagógát, és közben nem fukarkodott a szerb kormány dicséretével. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy Szerbia mindig számíthat Magyarországra, ha az uniós csatlakozásról van szó.
Ha Önök, délvidéki magyar választók is egyetértenek ezzel a kijelentéssel, ha Önök szerint is annyira irigyelni való nemzeti közösségük sorsa, ha Önök is úgy érzik, hogy egy kisebbségeit megbecsülő és támogató európai mintaállam egyenrangú polgáraiként élhetik mindennapjaikat, akkor szavazzanak csak nyugodtan a magyar választásokon Orbán Viktorra és a Fideszre!
Mi, jobbikosok azonban azt látjuk, annyira példaértékű ez a szerb kisebbségvédelmi modell, hogy a legutóbbi hírek szerint többé nem kapnak állami támogatást azok az általános iskolások, akik Magyarországra szeretnének látogatni (például megnézni a Feszty-körképet, vagy megtekinteni a magyar főváros nevezetességeit), mert a szerb oktatási minisztérium szerint a diákoknak először Szerbiát kell megismerniük. Nemrég az is kiderült, hogy a Vajdasági Tartományi Kormány arra terjesztett be javaslatot, hogy november 25-e legyen a „Vajdaság Napja”, egyfajta ünnepnap tehát. 1918-ban ugyanis ekkor mondta ki az újvidéki szerb nemzetgyűlés hazánk délvidéki területeinek Szerb Királysághoz csatolását. A Fidesz helyi fiókszervezeteként működő VMSZ pedig asszisztál mindehhez.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a délvidéki magyar autonómia letéteményesének tekintett Magyar Nemzeti Tanácsnak folyamatosan szűkülnek a jogkörei. Nem bővülnek, hanem szűkülnek! Nem mellesleg pedig kevesebb pénzt kapnak működésükhöz a szerb államtól, mint amennyi a Magyarországról érkező gazdaságfejlesztési támogatás adójaként bekerül a belgrádi költségvetésbe. És persze még hosszasan sorolhatnánk, milyen további tennivalói lennének e téren még Szerbiának.
Ami szerintünk viszont valóban példaértékű, az a koszovói szerbség számára Belgrád által kiharcolt, valóban elképesztően széleskörű autonómia. Csakhogy ezt Szerbia nem akarja biztosítani a délvidéki magyarságnak. Ez persze nem csoda, hiszen az Orbán Viktor szerint szárnyaló szerb-magyar kapcsolatok közepette erre nincs is szükség, a magyar kormány és helyi szövetségese, a VMSZ még csak fel sem vetik a valódi területi autonómia igényét. Orbán Viktor számára – fokozódó külpolitikai elszigetelődése okán is – sokkal fontosabb a szerb elnök és kormányának barátsága, így nem először áldozza fel nemzeti ügyeinket saját (párt)érdekei oltárán. Ugyanezt tette egyébként a felvidéki magyarság és Fico volt szlovák kormányfő esetében is.
Egy Jobbik-kormány viszont világos, a délvidéki magyar közösség érdekében megfogalmazott feltételeket szabna a szerb EU-s csatlakozás támogatásához, mindezt programunkban is világosan megfogalmaztuk: „Csak akkor támogatjuk Szerbia és Ukrajna euroatlanti integrációját, ha az ott élő magyar nemzeti közösségek számára biztosítják a lehető legszélesebb körű autonómiát. Szerbia esetében elvárjuk az 1944-től történt magyarellenes atrocitások (ideértve a délszláv háború időszakát is) teljes körű kivizsgálását. Követeljük a központi források diszkriminációmentes elosztásával a magyarlakta települések arányos támogatását, továbbá erőteljes hatósági fellépést várunk minden magyarellenes cselekménnyel szemben. Az uniós csatlakozás feltételének tekintjük a nemzeti tanácsok jogköreinek bővítését, valamint a koszovói szerbek számára biztosított önrendelkezési elemek alkotmányos szintű garantálását a délvidéki magyarság számára is.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése