Oldalak

2024. augusztus 29., csütörtök

A Citadella átépítésével a kormány emlékezetpolitikai innovációja is szintet lépett

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 29.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A Citadella átépítése: az orbáni külpolitika mély megalapozása
A keresztállítás évtizedek óta alkalmazott identitárius politikai gesztusa mellett a Citadella átépítésével a kormány emlékezetpolitikai innovációja is szintet lépett. Az ország legnagyobb zászlójának felállítása geológiailag is megalapozná a Kelet és Nyugat közötti komp-Magyarország orbáni külpolitikai vízióját.

Nem kért a NER pénzéből a spanyol állam, meghiúsult a nagy vonatgyártó-felvásárlás
Spanyolország megvétózta, hogy a magyar állam és kormányközeli körök konzorciuma felvásárolhassa a Talgo vonatgyártó vállalatot. Fő okként a nemzetbiztonsági kockázatokat jelölték meg, miután másfél évig figyelte a spanyol hírszerzés a Ganz-MaVag körüli mozgásokat. A magyar fél jogi csatározást ígért Spanyolországban és Európában.

A kormányhivatal bezáratta Iványi Gáborék fővárosi óvodáit és iskoláit
A tartozásokra hivatkozva törölte a nyilvántartásból az Iványi Gábor lekész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség két oktatási intézményét a fővárosi kormányhivatal. A lépés csaknem 250 családot érint. Iványi Gábor szerint Orbán Viktor személyes bosszúja miatt tartotta vissza a kormány a nekik járó pénzeket, ezért halmozódott fel a tartozás.

Kirúgták a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, mert nem akarta elvenni a mobilokat a diákoktól
Azonnali hatállyal felmentette a belügyminisztérium a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, amiért ellenszegült annak a jogszabálynak, amely korlátozná az iskolákban a mobiltelefonok használatát. A gimnázium tantestülete elfogadhatatlannak tartja a döntést.

Az alkotók meg sem próbáltak állami pénzt szerezni a Fanni kertje című filmre
Fanni kertje egy hajléktalan férfi és egy fiatal, otthonából kitagadott transz lány furcsa barátságának története. Két teljesen különböző élet és különböző karakter, mégis összeköti őket a kilátástalanság és a nyomor. A négy éven át forgatott dokumentumfilmben sok minden megjelenik, ami a jelen magyar társadalmat jellemzi. A rendező-operatőr azt mondja, hogy a filmjében minden benne van, amire nem adnak pénzt Magyarországon, így nem is próbáltak ilyen forrást szerezni. A Szelfi vendége Somogyvári Gergő volt.

Mi is a Telegram, és miért tartóztatták le Párizsban a vezérigazgatóját?
Az előző hétvégén Párizsban letartóztatták Pavel Durovot, a Telegram üzenetküldő alkalmazás alapító-vezérigazgatóját. Azzal vádolják, hogy platformja tiltott tevékenységeknek ad teret, például kábítószer-kereskedelemnek vagy gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek terjesztésének.

Ferenc pápa szerint súlyos bűn a migránsok elriasztása, magára hagyása
A katolikus egyházfő súlyos bűnnek nevezte a bevándorlók elriasztását, s útjuk ellehetetlenítését célzó erőfeszítéseket, és megemlékezett azokról, akik életüket vesztették egy jobb jövő felé tartva.

Még tart a gyász, de máris újabb orosz rakétatalálat érte az ukrán elnök szülővárosát
A polgári infrastruktúrát érte az újabb csapás is Krivij Rihben, ahol még az előző napi orosz légitámadás négy civil halottját gyászolták.
 
Amit még tudni érdemes
Megtorlás, másnak előkészített terep – sok iskolaigazgatót küldött el most a belügyminisztérium (444)
Több olyan igazgató pályázatát utasították el indoklás nélkül, ahol korábban tiltakoztak a tanárok.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése