Oldalak

2024. augusztus 7., szerda

A magyar kormányon keresztül üzente meg Irán a közelgő támadását Izraelnek

A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 7.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Irán Szijjártó Péterrel üzente meg Izraelnek a közelgő támadást
Teherán úgy döntött, hogy támadást indít Izrael ellen, és ezt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel üzenték meg – mondta Jiszrael Kac, az izraeli diplomácia vezetője. Szijjártó Péter megerősítette, hogy egyeztetett mindkét ország külügyminiszterével, és ismét egy szélesebb regionális háború kitörésének veszélyére figyelmeztetett. Az Egyesült Államok szerint 48 órán belül támadhat Irán.
Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Washington éjt nappallá téve dolgozik a közel-keleti eszkaláció elhárításán.

Hőségrekord idején is kilométereket tesznek meg naponta vízért
Nekünk csak egy mozdulat a fürdőszobában vagy a konyhában, sokaknak viszont napi több kilométeres cipekedés – a mai napig rengeteg embert érint a vízszegénység, legfőképpen a hátrányos helyzetű kistelepüléseken. Akiknél van vezetékes víz, ott a hálózat állapota miatt folyik el óriási mennyiség a csőtörések és meghibásodások folytán, pedig hatalmas szükség lenne vízkincsünk megőrzésére a klímaváltozással jelentkező egyre aszályosabb nyarak miatt. A víz az úr, főleg, ha nincs. A vízszegénység és az apadó élővizek helyzetét jártuk körbe.

Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltjének Kamala Harris
Kamala Harris Minnesota állam kormányzóját, Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének. A hírt az X-en jelentette be alig két héttel azután, hogy hirtelen ő lett a demokraták valószínű elnökjelöltje. A 60 éves fehér férfi személyében olyan középnyugati politikusra, veterán katonára és szakszervezeti támogatóra esett a választása, aki sokat tett az ambiciózus demokrata program megvalósításáért a saját államában.

Bár van javulás, 2019 óta folyamatosan szennyezett a levegő Kecskeméten
Kecskeméten az ipar a második legnagyobb levegőterheléssel járó tevékenység a lakossági fűtés után és az elmúlt tíz évben rohamosan növekvő közúti közlekedés mellett. A legnagyobb ipari kibocsátók fémszerkezet, gépjármű és gépjárműalkatrész, parketta, bútor és élelmiszer gyártásával foglalkoznak – derült ki az önkormányzat helyzetelemzéséből, egy nemzetközi oknyomozó projekt és az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adataiból.

Zajlik a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése, már át is tették a székhelyüket
A Közlekedési Múzeum székhelye hivatalosan is átkerült Budapestről Debrecenbe. A kormány ott a város szélére szánja, a még épülő BMW gyár mellett egy mezőre. Nagyjából 150 milliárd forintba kerül a múzeum átköltöztetése.

Hosszú zuhanyzás, tiszta ivóvíz, ölelések, avokádó: Alszu Kurmaseva újra felfedezi a szabadságot az orosz börtön után
Az orosz börtönrendszerben eltöltött csaknem tíz hónap megpróbáltatásai után Alszu Kurmaseva újra felfedezi, hogy milyen az élet szabad nőként. Ez többek között tiszta ivóvizet, kényelmes ágyat jelent, hosszú sétákat a texasi vidéken börtönőr felügyelete nélkül. És avokádót.

Megugrott az orosz LNG franciaországi importja, Ukrajna támogatói megpróbálnak közbelépni
A kereskedelmi adatok elemzése szerint az év első felében több mint duplájára nőtt a Franciaországba szállított orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyisége, miközben Európa nagy erővel próbál elállni az olyan energiabeszerzésektől, amelyek segítik finanszírozni a Kreml ukrajnai invázióját.
 
Amit még tudni érdemes
Honfoglalózik még kicsit Debrecenben a CATL, az eddig ismertnél nagyobb területen akar akkumulátort gyártani (Népszava)
Noha korábban csak logisztikáról volt szó, mégis összeszerelő üzemet létesít a kínai akkumulátorgyártó egy debreceni állami telephelyen. Közben újraindult a bátonyterenyei bontó, a kormányhivatal szerint minden hiányosságot kijavítottak.

Ötletel a kormány: felfüggeszthetik a médiumot, amit háborús propagandán érnek, de nem Lánczié a döntés (HVG)
Ötven évvel a „béke elleni bűncselekmények” jogi kategória megszüntetése után a kormány parancsot adott a parlamentnek a háborús propaganda elleni törvény megalkotására. Ezen új paragrafusokkal megvághatnák egyes sajtótermékek bevételeit, vagy felfüggeszthetnék a működésüket.

Villámsebességgel hagyta le a román minimálbér a magyart (444)
A román minimálbér villámgyors emelkedésének eredményeként a magyar fizetés már nemcsak az EU-s tagállami rangsorban, hanem a régió más országaihoz képest is teljesen leszakadt, miközben a 2010-es években még teljesen egy szinten volt a V4-es országok minimálbéreivel.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése