Oldalak

2024. augusztus 26., hétfő

Kaiser Ferenc: Oroszországnak nem a béke, hanem a feszültség fenntartása az érdeke

A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Oroszország megtámadásába bukhat bele Ukrajna?
Augusztus 6-án nem várt fordulatot vett az ukrajnai háború: átterjedt Oroszországra. Nagyjából 10-15 ezer ukrán katona támadta meg a Kurszki területet. Nagy körzeteket foglaltak el, de kérdés, jól járnak-e ezzel hosszú távon. Az Atlasz vendége Kaiser Ferenc volt.

Pletser Tamás: Komoly konfliktus lesz az orosz gáz miatt az EU és Magyarország között
Miért volt történelmileg fontos dátum augusztus 10-e? Hogy állunk a gáztárolók feltöltésével, és lehet-e továbbra is olyan enyhe telünk, mint az elmúlt két évben? Továbbra is finanszírozható-e az európai gazdaság számára, hogy hét százalékra esett a korábbi, negyvenszázalékos oroszgáz-arány ? Mi lehet a magyar–orosz hosszú távú gázszerződés sorsa? Megszűnhet-e az orosz vezetékes földgáz szállítása Európa felé? Ezekről is kérdeztük Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét.

Hirtelen lezárt nyomozás a problémás, 13,4 milliárdba kerülő informatikai fejlesztések ügyében
Feltűnően gyorsan lezárta a cikkünk nyomán indult nyomozást a rendőrség a problémás egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban. A bizonyíték egy államtitkári és egy OKFŐ-nyilatkozat, amelyek szerint minden rendben van. Ez utóbbi ráadásul egy rövid Magyar Nemzet-írásra utal, amely egy nappal a feljelentést elutasító határozat előtt jelent meg.

A lakók mentik a pusztulástól a különleges szecessziós épületet – Szelfi Szinger Margittal
Az 1950-es években kalapáccsal verték ki egy szecessziós épület hatalmas, Róth Miksa által tervezett színes üvegablakát. Az épülettel utána nem sokan törődtek, míg a pár éve Belgiumból Magyarországra hazatérő Szinger Margit a férje, Hámori Géza és a lakók segítségével próbálta megóvni a pusztulástól. A Sonnenberg Házért Alapítvány elnökével beszélgettünk.

Lukács Miklós: Egy verseny után édesapám azt mondta, ez a gyerek megérdemel egy komolyabb cimbalmot
Beleszületett a zenébe, anyja hegedűn, apja cimbalmon játszott. Cigányzenét játszottak, a fiukat mégis a klasszikus zene felé terelték. Az Erkel- és Liszt-díjas Lukács Miklós mára a világ egyik legismertebb, legtöbbet koncertező cimbalomművészévé vált, legyen szó kortárszenéről, dzsesszről vagy színházi performanszról. Nem csak játszik és komponál, de tanít is világszerte.

A vasúti beruházások körüli szabálytalanságokról kérdezték cikkeink nyomán a legfőbb ügyészt
A Szabad Európa cikke alapján kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője a vasúti beruházások körüli szabálytalanságokkal kapcsolatban. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, kívánja-e vizsgálni a legfőbb ügyész azt, hogy ezek a szabálytalanságok felvetik-e bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A kurszki betörésre tekintettel már ukrajnai terrorellenes műveletet emleget az orosz propaganda
Az ukrán hadsereg kurszki behatolása a legnagyobb léptékű katonai invázió Oroszország területén a második világháború óta. A Kreml igyekszik kordában tartani a narratívát.
 
Amit még tudni érdemes
Magyar Péter kórháztúrája nagyot üthet, a Fidesz hívei is látják a lehetetlen állapotokat az egészségügyben (HVG)
Bő tíz nap alatt nyolc kórházat látogatott meg az országban Magyar Péter. A Tisza elnöke egyelőre csupán az egészségügy problémáit azonosította, megoldást rájuk nem kínált, a témát viszont nem ereszti. Ha ez a jövőben is így marad, akkor a Fidesznek akár lehet mitől tartania.

Keresi a Fidesz a biztosítékot – létrehozhatják a határon túli egyéni körzeteket (Válasz Online)
Úgy értesültünk, hogy valóban vizsgálja a Fidesz a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét. A francia minta átültetése merült fel, ott 2012 óta vannak saját képviselői a külföldön élő állampolgároknak. Az intézkedéssel biztosítani lehetne a fideszes fölényt akkor is, ha Magyarországon belül gyengülne a kormánypárt.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése