Oldalak

2024. augusztus 1., csütörtök

Nem világos a célja az oroszok könnyített beengedését célzó, sokak szerint fenyegetést jelentő szabálynak

 A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 1.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Miért akar a kormány sok oroszt beengedni a Nemzeti Kártyával?
Korlátlan számban és minimális vagy még annál is gyengébb átvilágítás után jöhetnek be oroszok a schengeni övezetbe Magyarországon keresztül a Nemzeti Kártya révén. Az új magyar szabályozás célja nem világos, különösen érthetetlen, hogy miért vonatkozik a belarusz állampolgárokra is. Az Európai Néppárt komoly fenyegetésnek tartja az új helyzetet, mielőbbi lépéseket sürget.

Bennfentes: „Mindegy, hogy öt- vagy tízezer az ára, egy grammal sem lesz több anyatej”
Hiába emelte meg bő fél éve az anyatej állami támogatását a kormányzat, mégsem lett több donor. A belügyminisztérium ismét pénzügyileg próbálja motiválni az anyákat, pedig szakértők szerint nem ez a megoldás. Anyatejre 43,3 millió, tápszerre 12,5 milliárd forintnyi állami támogatás jutott tavaly.

Iránnak nem állna érdekében a háború az általa támogatott Hezbollah és Izrael között
A háború szélére sodorta Izraelt és az iráni támogatású Hezbollahot a sok halálos áldozatot követelő rakétacsapás a Golán-fennsíkon. Elemzők szerint azonban Teheránnak nem érdeke egy újabb háború, a gázai konfliktus ugyanis már így is túlságosan költséges számára.

Krumpli, pénz, közmunka – mit ígértek a helyi politikusok a kis falvakban a voksokért?
1990 óta szabad választások vannak Magyarországon, legalábbis papíron. Báthory Róbert több cikkben is bemutatta az önkormányzati választások alatt, mennyire más az optikája ezen szabad választásoknak az elszigetelt kistelepüléseken, ahol húszezer forintért, de akár egy zsák krumpliért is lehet szavazatot venni, ahol a közmunka jelenti az egyetlen kitörési pontot, és ahol mindenki tudja, hova kell szavazni. Friss podcastunkban a Szabad Európa munkatársával beszélgettünk.

Vizsgálja a hatóság a rosszul sikerült egészségügyiszoftver-fejlesztéseket
Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdését a 13,4 milliárdért fejlesztett egészségügyi szoftverekről, amelyekkel a területért felelős államtitkár szerint is komoly problémák vannak.

A külügy szerint álhír, hogy Magyarország megvétózta az EU nyilatkozatát a venezuelai választásról
A Politico írt arról, hogy az Európai Uniónak nem sikerült egységesen fellépnie a vitatott végeredményű venezuelai választásokkal kapcsolatban, miután Magyarország megvétózta azt a közös nyilatkozatot, amelyben az EU aggodalmát fejezte volna ki a szabálytalanságok miatt. A magyar külügyminisztérium közleménye szerint azonban nem vétóztak, csak a Venezuelából beérkező jelentések tanulmányozása után csatlakoztak a közös állásfoglaláshoz.

Kamala Harris Donald Trumpnak: Mondja a szemembe, és álljon ki vitára!
Kamala Harris jelenlegi amerikai alelnök telt házas, lármás atlantai kampánygyűlésén hangsúlyozta, hogy győzelemre készül a novemberi választáson, illetve riválisán, Donald Trumpon gúnyolódott, aki még hezitál, hogy részt vegyen-e a közelgő elnökjelölti vitán.

Sikerült elhárítani az idei év legsúlyosabb légicsapás-sorozatát Kijevben
Az orosz haderő két hullámban, egyszerre több irányból támadta drónokkal az ukrán fővárost, azonban a légvédelemnek minden eszközt sikerült megsemmisítenie. Eközben az ország több másik régióját is ágyúzták az orosz csapatok.
 
Amit még tudni érdemes
Óriási biznisz lesz, de még be se indult, egy Rogán-közeli cég máris lefölözte (Telex)
A szakma általános egyetértéssel fogadta, hogy nagyobb hangsúly kerül a kiberbiztonságra, és sokan azt is pozitívumnak tartják, hogy az auditálást nem végezheti majd akárki. Azt azonban már sokan rossz szemmel nézik, hogy a legmagasabb kategóriába tartozó vállalatokat egyetlen cég auditálhatja majd: a Rogán Antal kabinetminiszterhez ezer szálon kötődő Hunguard.

Miért eleve kudarc Demeter Szilárd gigamúzeumi koncepciója? (HVG)
Összevonásokkal akarja megoldani a kormány a közgyűjtemények alulfinanszírozottságából eredő problémákat. Ám ez valószínűleg csak további kiadásokkal jár, miközben az egész ágazat szakmai működése lefagy.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése