Oldalak

2024. augusztus 8., csütörtök

Szakértő: Nem látszik, hogy milyen előnye származik a gazdaságnak az akkumulátorgyárakból

 A Szabad Európa honlapja

2024. augusztus 8.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Bucsky Péter: „A kormány nem érti a modern gazdaság működését”
Az akkumulátorgyárak a hazai gazdaságpolitika állatorvosi lovai. Rengeteg közpénzt emészt fel állami támogatásuk, sok vendégmunkás fog dolgozni bennük, a kormány pedig tíz évre kifizeti a bérüket. Az akkumulátorgyárak kedvéért három gázüzemű erőmű épül, illetve a környezetvédelmi szabályokon is lazítottak – mondja friss podcastunkban Bucsky Péter, a G7 újságírója.

Brüsszeli blog: Visszavág-e Európa Magyarország provokatív lépéseiért?
Sokan gondolhatták úgy, hogy az Európai Unió Tanácsának hat hónapos soros elnöki tisztét az év végéig betöltő Magyarország visszafogja provokációit augusztusban, amikor a brüsszeli gépezet hivatalosan is szabadságon van, ám Budapest még július végén bejelentette, hogy a belaruszokra és az oroszokra is kiterjeszti nemzeti kártyás bevándorlási programját.

Lengyel szakértő: Az oroszoknak meg kellene változniuk, hogy ne legyen újabb háború Ukrajnában
Csak olyan béke lehet tartós Ukrajnában, amely nem pusztán az ukrán nép támogatását bírja, de hosszú távon is garantálja, hogy Oroszország nem támad rá újra a szomszédjára, ez pedig csak egy nagyon erős feltartóztatási politikával érhető el a Nyugat részéről – mondta a Szabad Európának még Tusnádfürdőn Marek Matraszek, a Közép-Európával foglalkozó CEC Group vezetője.

Paks II.: még nem lehet beépíteni a mérföldkőként bejelentett berendezést
Mérföldkőként hivatkozott az Oroszországból Paksra érkezett zónaolvadék-csapdára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de azt nem tette hozzá, hogy teljes értékű létesítési engedély híján nem lehet beszerelni. Az engedély megszerzése négy éve húzódik. Paks II.-nek az eredeti tervek szerint 2020-ban kellett volna elindulnia; most a 2030-as évek eleje a cél.

Súlyos bérfeszültség a közigazgatásban
Miközben az elmúlt öt évben a kormányzati vezetők többször is jelentős béremelést kaptak a milliós fizetésükre, addig a ranglétra alján dolgozó kormány- és köztisztviselőknek csupán egyszer emeltek. A többség nettó 217 ezer forint körül keres akár több diplomával. A csekély illetményhez a megbecsülés hiánya is társul egy szakszervezeti vezető szerint.

Két ember meghalt az ukrán dróncsapásokban Oroszországban
Ukrajna ismét pilóta nélküli repülőgépekkel támadta az orosz határ menti Kurszki területet, miközben az inváziós erők is csapásokat mértek az ország több pontjára.

A letartóztatás veszélye ellenére visszatér Spanyolországba a szeparatista katalán volt elnök
A spanyol hatóságok által törvénytelennek minősített, 2017-es függetlenségi népszavazás szervezése miatt körözött Carles Puigdemont közel hét év önkéntes emigráció után vissza kíván térni Katalóniába.

Halálos fenyegetéseket kapott több izraeli olimpikon
Az izraeli olimpiai csapat arról számolt be, hogy több sportoló is súlyos fenyegetéseket kapott a közel-keleti feszültség fokozódása közepette.
 
Amit még tudni érdemes
Száz nevelőszülő távozhat, miután megtagadja életvitele ellenőrzését, van intézmény, ahova katonákat vezényelnek gyerekfelügyelőnek (Népszava)
Az intézményekből is sokan távoznak.

4 416 210 000 000 forintot költött a kormány sportra 2010 óta (444)
A 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány rövid időn belül stratégiai ágazattá minősítette a sportot, ami főleg abban nyilvánult és nyilvánul meg a mai napig is, hogy számolatlanul és minden körülmények között jut közpénz a területre.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése