Oldalak

2024. szeptember 13., péntek

Egyes források szerint a magyar-amerikai kapcsolatok most jobbak, mint ahogyan tűnik

A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 13.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Washingtonba megy Szijjártó Péter – hoppon maradhat az EP, mert pont aznap akarja meghallgatni
Szeptember 30-án Washingtonba látogat Szijjártó Péter, ahol részt vesz az Iszlám Állam elleni koalíció ülésén – tudta meg a Szabad Európa. Információink szerint az Európai Parlament külügyi bizottsága is éppen ezen a napon tartaná a külügyminiszter meghallgatását, ami így értelemszerűen elmaradna.

Soproni Tamás: „Külföldön én is Airbnb-ben szállok meg”
Régóta a közbeszéd nagy kérdése, Terézváros pedig szavaz róla: Budapest VI. kerületében szeptember 2. és 16. között kvázi népszavazást rendeznek az Airbnb ügyéről. A rövid távú lakáskiadásról Terézváros polgármesterével, Soproni Tamással beszéltünk a Szabadon Pluszban.

Az új portfolió megkönnyítheti a magyar uniós biztos duplázását
Úgy tudni, új felelősségi területet ajánl fel a magyar biztosnak Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök. Bár ez presztízsben visszalépést jelentene, segítheti a második ciklusra is jelölt Várhelyi Olivért, aki nem ápol jó viszonyt a majd róla is szavazó Európai Parlamenttel.

Az állam minden évben százmilliárdos ajándékot adhat a Molnak
A fel nem dolgozott műanyag csomagolási hulladék magas aránya miatt évente akár százmilliárd forintot is befizethet az állam az Európai Unió közös kasszájába. Éppen az újrahasznosítás felfuttatása miatt kapta meg a Mol a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét egy 35 éves koncessziós szerződés keretében, mégsem találni arra utaló jelet, hogy a Molnak meg kellene térítenie ezt az összeget az államnak, ha nem hozza az elvárt újrahasznosítási célszámokat. A koncesszió eredeti definíciója szerint a magáncég kapja a díjakat és viseli a kockázatokat.

Egészségügyre és oktatásra költenék a magyarok a legtöbb EU-s forrást
A magyarok nyolcvan százaléka szerint az európai uniós tagság eddig összességében előnyös volt az országnak – a két legfontosabb a támogatások és a szabad mozgás –, ugyanakkor a túlszabályozottság és a migráció a legnagyobb hátrány – derült ki a Policy Solutions legfrissebb felméréséből, amely EU-s tagságunk huszadik évfordulója és az ország soros elnöksége alkalmából készült.

Kormányinfó: nem várható kormányátalakítás és nem lesznek határon túli választókerületek
A kormány jelentős minimálbér- és garantáltbérminimum-emelést tervez jövőre. Németország szétveri Schengent a belső határellenőrzés bevezetésével. Nem lesznek határon túli egyéni választókerületek – ez Gulyás Gergely szerint pusztán baloldali álhír. A Tisza Párt egyre magasabb támogatottságáról szóló felmérésekről a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni; sokkal jobbnak látja a helyzetet, mint 2018 óta bármikor.

A gödi Samsung akkugyár ellen fellépő civil szervezetre is rászállt a Szuverenitásvédelmi Hivatal
A Szuverenitásvédelmi Hivatal egyedi vizsgálat indításáról értesítette a Göd-ÉRT Egyesületet, miközben volt pályázati partnere, az Átlátszónet Alapítvány is ilyen levelet kapott. Ezzel a hivatal kiterjesztette az Átlátszó ellen korábban indult vizsgálatot.

Nyert a SPAR a magyar kormánnyal szemben Luxemburgban
Az Európai Bíróság szerint az uniós joggal ellentétes volt a magyar kormány árstopos rendelete, amely később dupla árukészletet is előírt egyes termékekből a kereskedőknek. A pert egy bírságot követően a SPAR indította hazai bíróságon, amely állásfoglalást kért a luxembourgi bírói fórumtól. Gulyás Gergely szerint jó, hogy utólag mondták jogellenesnek az árstopot, ami már nincs, viszont korábban olcsóbban vásárolhattak a magyarok.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése