Oldalak

2024. szeptember 18., szerda

Ursula von der Leyen az eddiginél jóval súlytalanabb területre jelölte a magyar EU-biztost

 A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 18.

Meglepetések az új Európai Bizottság összetételében, Várhelyi Olivér az egészségért felelhet majd. Lezárták a rakpartokat és a Margitszigetet, mentik a vadállományt Gemencen. Kiszivárgott iratokból derült fény az EU-t és Ukrajnát érintő, masszív orosz befolyásolási kampányra.

Meglepetések az új Európai Bizottság összetételében, Várhelyi Olivér az egészségért felelhet majd
Az egészségügyi unióért és az állatjólétért felelős posztra szánja Ursula von der Leyen megválasztott európai bizottsági elnök Várhelyi Olivért, a magyar jelöltet. Az új testület tagjait és a hozzájuk rendelt portfóliókat kedden mutatták be Brüsszelben. Ezzel elindul a folyamat, amelynek csúcspontja a jelöltek európai parlamenti meghallgatása lesz.

Lezárták a rakpartokat és a Margitszigetet, mentik a vadállományt Gemencen
Karácsony Gergely a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik. A rakpartokat már hétfő este lezárták, Szentendrén áll a mobilgát, Kisoroszit napokra elzárhatja a víz a külvilágtól.

Kiszivárgott iratokból derült fény az EU-t és Ukrajnát érintő, masszív orosz befolyásolási kampányra
Egy orosz dezinformációs kampány kiszivárgott feljegyzései jól demonstrálják, miként próbálja a Kreml lejáratni Ukrajnát és a szövetséges nyugati országokat, valamint erősíteni a szélsőjobboldali pártok támogatottságát az Európai Unióban.

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy kitiltanak a Facebookról és az Instagramról több orosz állami médiumot az érintett társaságok külföldi befolyásolási műveleteire hivatkozva.

A nagy testvér növekvő árnyéka: a kisebbségi magyar pártok befolyása a magyar kormányokra
Saját és anyaországuk kormányai között lavírozva politizáltak az elmúlt harminc évben a határon túli magyar pártok. Mennyire volt beleszólásuk a magyar kormányok nemzetpolitikájába azoknak, akiknek képviseltjei mára a Fidesz hűséges szavazói is lettek?

Megalakult a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet, egy volt III/III-as vezeti
Az újonnan létrehozott intézet feladata „a Magyarország önazonosságát veszélyeztető befolyásolási kísérletek” beazonosításának támogatása lesz, a vezetője Horváth József lesz, aki 1985-ben került be a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnökségéhez, azaz a belső elhárításhoz.

Transparency: Az ügyészség vizsgálhatná a hulladékkoncessziós szerződést
Nem sikerült időben beszereznie a Mol cégének a szükséges hatósági engedélyeket, emiatt semmisnek kellene tekinteni az állammal kötött, 35 éves hulladékkoncessziós szerződést – állítja a Transparency International. Mivel az Energiaügyi Minisztérium nem szüntette meg a szerződést, a szervezet szerint az ügyészség a törvényesség őreként közérdekből keresetet nyújthatna be a bíróságra.

Öt és fél éve nyomoznak a triatlon szövetséghez köthető költségvetési csalás ügyében
Még nincsen gyanúsítottja az öt és fél éve indult nyomozásnak, amelyben a Magyar Triatlon Szövetség vezetői, köztük Orbán Viktor fogorvosa, a gyanú szerint túlárazott szerződésekkel, fiktív teljesítésekkel szerveztek ki „horribilis” összegeket maguknak – közölte Hadházy Ákos, miután megkapta Polt Péter legfőbb ügyész válaszát az ügyben feltett kérdésére.

Az amerikai ENSZ-nagykövet Izraelt bírálta a polgári célpontok támadása miatt
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta az izraeli hadsereget, hogy megelőzhető lett volna több segélymunkás és civil halála is a Gázai övezetben. A szokatlanul nyílt kritika a fokozódó amerikai frusztráció jele a háború első évfordulójához közeledve. 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése