2017. január 4., szerda

Amit a magyar nyelvű média elhallgat(ott)



Saša Janković, köztársasági ombudsman az Aleksandar Vučić szerb kormányfőhöz intézett 2016. december 14-i nyílt levelében bírálta, hogy a miniszterelnök, róla és néhány más személyről, a nyilvánosság előtt azt mondta, hogy a saját államuk és népük ellen vannak, és megállapította, hogy az ilyen szóhasználat, ilyen helyről, a totalitarizmus jele.  
Időközben Janković bejelentette, hogy jelöltetni magát a rövidesen esedékes elnökválasztásokon

Tisztelt  Vučić úr!
A december 13-án, Szerbia polgáraihoz intézett, minden nemzeti TV csatornán egyenesben közvetített beszédében, egyebek között, azt mondta rólam és több más személyről, hogy „a’priori a saját államunk és nemzetünk ellen” vagyunk – ők azért, mivel valamikor hatalmon voltak, én pedig, mint polgári jogvédő, akkor „nagyon elégedett voltam a nemzeti kisebbségek jogaival”.
Nem először nem mond igazat a munkámmal kapcsolatban. A 2012 előtti jelentésekbe való felületes bepillantással is több kifogás található ezen a területen, mint amennyit a 2015. évi jelentés tartalmaz. Sajnos, sem a 2015., sem a 2014. évi jelentést a Népképviselőház nem tárgyalta meg, annak ellenére, hogy a parlamentnek ez a kötelessége jogszabályokkal van meghatározva, de ez nem akadályozhatta volna meg Önt, hogy elolvassa ezeket, mivel Önnek személyesen is el lettek küldve, a tájékoztatása végett, és nyilvánosan meg lettek jelentetve. Mégis, a jelentések tartalma az Ön számára nem fontos, hanem arra szolgál, hogy valami rosszat mondjon a polgári jogvédőről, illetve személyesen rólam.
Itt, azonban, sokkal nagyobb és veszélyesebb probléma keletkezik – nem csak azon személyek számára, akiket megemlített és a számomra – a demokrácia számára Szerbiában. A teljes szerb nyilvánosság előtt Szerbia több polgárát, ideértve a polgári jogvédőt is, a saját államuk és népük ellenségének jelölte meg. Ennek a szörnyű minősítésnek az igazságával nem kívánok vitázni, a szemmel látható értelmetlensége miatt.   
Ön viszont köteles figyelembe venni, hogy nincsen joga Szerbiai egyetlen polgáráról sem ilyesmit mondani. Senkinek se nincsen ilyen joga, Önnek pedig végképp.   
Még akkor sem, ha én, vagy valaki a felsoroltak közül, a múltban 180 fokos szögben változtatta is a politikai nézeteit, etnikai alapon megszámolta a polgárokat, 1 a 100 arányában, lakást kapott az államtól, amikor azt bombázták, tájékoztatási miniszter volt, amikor sajtó-tulajdonosokat öltek meg, vagy ha lábbal tiprom és átveszem az összes állami szerv és intézmény illetékességét, mint az Ön esetében, még akkor sem lenne szabad nekünk azt mondani, hogy az állam és a nép ellenségei vagyunk.  
Ilyen szótár, ilyen helyről a totalitarizmus jele, nem pedig a demokratikus berendezésé, amely felé, biztos vagyok benne, mindketten igyekezünk. A gyűlölet és a türelmetlenség ilyen szítása nem először történik meg az Ön részéről, de arra kérem, hogy ez utoljára legyen. Nem az miatt, hogy engem megsértett, ezt nem teheti, sem az miatt, hogy félek attól, valaki még hihet is Önnek – a polgároknak több józan eszük van, mint ahogy Ön gondolja – hanem Szerbia és a jövője miatt, amelynek nem szabad olyan sötétnek lennie, mint amilyenek az Ön szavai másokról.          
Nyílt levéllel fordulok Önhöz, azért, mivel az egyik legmagasabb állami intézményt képviselem, az én hivatalos leveleimet nem olvassa, és azokra nem válaszol, ideje nincsen, hogy velem beszéljen, a nemzeti TV frekvenciák, amelyekről gyűlöltet terjeszt rólam és a többiekről, már két éve nem hozzáférhetők számomra, sem azok számára, akik merészelnek valamit Önnel közölni. Szerbia többet és jobbat érdemel a hatalom ilyen módon való gyakorlásától, Szerbia méltóságot és tisztességet érdemel. Hallgasson meg, még ha nem is hisz nekem. 

2016. december 14.
Saša Janković, polgári jogvédő
http://www.zastitnik.rs/index.php/2011-12-25-10-17-15/2011-12-26-10-05-05/5055-v-r-n-br-c-nj-pr-ds-dni-u-vl-d-l-s-ndru-vucicu
Fordította: Bozóki Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése