2017. február 23., csütörtök

Az Amnesty International Szerbiáról



Az Amnesty International emberjogi szervezet 159 országban vizsgálja az emberi jogok helyzetét. A 2016/17 évi jelentésének Szerbiára vonatkozó részében ez is olvasható:

„A szerbiai kormánypárti média továbbra is támadja a független újságírókat, a polgárjogi aktivistákat és az ombudsman hivatalát. Az 1990-es években történt háborús bűnök bírósági eljárásai továbbra is állnak, mert nem nevezték ki a háborús bűnökkel foglalkozó új ügyészt. Belgrádban történt néhány erőszakos kilakoltatás. Az országban rekedt, az Európai Unióba utazó menekültek pedig az alapvető védelmet sem kapják meg.

A Radomir Marković, az állambiztonsági szolgálat volt főnöke és három tisztje elleni, Slavko Ćuruvija 1999. áprilisi meggyilkolása miatti eljárás is elhúzódik, mert nem jelennek meg a bíróságon a koronatanúk.”



SERBIA
Pro-government media continued to smear independent journalists and human rights defenders, as well as the Ombudsperson’s Office. Prosecutions of crimes under international law committed during the armed conflict in the 1990s remained stalled. Several forced evictions took place in Belgrade. Refugees and migrants stranded in Serbia on their way to the EU lacked access to protection and essential services.

Proceedings against Radomir Marković, former head of state security, and three former security service officers for the murder in April 1999 of journalist Slavko Ćuruvija were stalled as a key witness failed to appear at court


Az Amnesty International elmarasztaló éves jelentése a világról – és Magyarországról
http://infovilag.hu/hir-36413-az_amnesty_international_elmarasztalo_ev.html [Amnesty International Report 2016/17. The State of the World’s Human Rights 317-318, https://www.amnesty.org/en/documents/pol10/4800/2017/en/], valamint Szerbia és Magyarország az Amnesty International tükrében.  http://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=9438, 2017. február 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése