2022. szeptember 6., kedd

A megugró energiaárak miatt aggódik mindenki

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Októbertől akár tízszeres rezsiköltséget fizethet a hazai szállodák többsége, amit nem lehet kigazdálkodni a szállodaszövetség elnöke szerint, ezért egyeztetéseket kezdtek a kormánnyal, hogy elkerüljék a drámát.
„Ha ez így marad, dráma lesz, nincs rá jobb szó” – mondta a Szabad Európának Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A szállodások többségénél október 1. lesz a fordulópont a gázszerződéseknél, ez sok helyen egybeesik az áramszerződéssel.
Kevesen vannak, akik tavaly kötöttek kétéves szerződést, ők most örülhetnek, ha nem farolt ki a szolgáltató valamilyen indokkal. „A többség azonban október elsejétől akár tízszeres árakkal szembesülhet, ami sok kérdést felvet a jövőbeni működtetés, üzemeltetés terén, hogy nyitva kell-e maradni, be kell-e zárni, mielőbb bezárni, részlegesen nyitva tartani” – közölte Baldauf Csaba.

Uniós rezsicsökkentés
Soha nem látott magasságba szöktek az energiaárak Európában, ami rendkívüli intézkedésekre sarkallja a nyári szabadságról visszatérő uniós vezetőket.
Az EU-ban augusztus végén a villamos energia ára tízszer, a földgázé pedig tizennégyszer haladta meg a tízéves átlagot. Az uniós tagállamok kormányai becslések szerint eddig 280 milliárd eurónyi közpénzt költöttek a példátlan mértékű árdrágulás ellensúlyozására, minimális eredménnyel.
Az uniós energiaügyi miniszterek szeptember 9-én válságtanácskozást tartanak, hogy kerül, amibe kerül, gátat szabjanak a további áremelkedésnek. A találkozó valószínű kimenetele, hogy rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak a helyzet rövid távú stabilizálására, és felkérik az Európai Bizottságot, hogy minél előbb terjessze elő a villamosenergia-piac radikális reformjára vonatkozó javaslatokat.

Orosz vízumtilalom, lapbezárás
Jan Lipavský cseh külügyminiszter szerint további korlátozó intézkedésekre van szükség azért, hogy korlátozni lehessen az orosz állampolgárok Európai Unióba irányuló beáramlását.
A Szabad Európának adott interjújában a cseh külügyminiszter elmondta, hogy az EU határait jobban meg kell védeni. A vízumkérdés, amely a nyár folyamán megosztotta az EU-t, valószínűleg továbbra is a felszínen marad, mivel számos kulcsfontosságú kérdés továbbra is fennáll.
Múlt héten Prágában az orosz állampolgárok Európai Unióba való beengedéséről folytatott tárgyalások rugalmas megoldással zárultak: csökkentik a kiadott vízumok számát, és megnehezíti a megfelelő úti okmányokkal rendelkezők beutazását, viszont ezzel csak későbbre halasztották a kényelmetlen döntéseket.
Eközben egy moszkvai bíróság hétfői döntése értelmében mostantól nem adható ki az egyik utolsó független lapnak számító Novaja Gazeta printváltozata. A törvényszék ezzel jóváhagyta az orosz médiafelügyelet (Roszkomnadzor) kérését, amelyben ezt azzal indokolták, hogy elmaradt bizonyos iratok benyújtása az igazságügyi minisztériumnak a 2006-os tulajdonosváltást követően.
A lap jogászai szerint a váltás ezt nem tette szükségessé. „Ez tisztán politikai döntés, nincs jogi alapja” – írta Twitteren Dmitrij Muratov, a független Novaja Gazeta Nobel-békedíjas volt főszerkesztője.
 
Amit még érdemes tudni
Olyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárban (G7.hu)
Egy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel – írta a lap a Bloomberg nyomán.
Rapport-ügy: két elnökségi tag lemondott, Polgár Judit férje is (Telex.hu)
Vasárnap jelentette be a Román Sakkszövetség, hogy a legjobb magyar játékos, a világranglista 13. helyén álló Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását.
Metróper: az oroszok levegőnek nézik a BKV-t, az Orbán-kormány mélyen hallgat (Népszava.hu)
Több mint három éve nem veszi át a periratokat az orosz metrókocsigyártó Metrowagonmash, így az amúgy forráshiánnyal küzdő BKV nem juthat pénzhez a kötbérből.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás 

szabadeuropa@rferl.or   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése