2013. augusztus 23., péntek

Kecskék a szobornál

A csúrogi emlékmű talapzatán dinnyemaradványok éktelenkednek, a tövében kecskék legelnek


  
Halottaknak állított emlékhelyhez, művészi szoborhoz méltatlan körülmények fogadták azt, aki tegnap kilátogatott az 1944-ben és 1945-ben ártatlanul elhunyt csúrogi magyar áldozatok emlékhelyére: a szobor talpazatát egy ott elfogyasztott dinnye maradványai csúfították, a szobor mellett közvetlenül kecskék legeltek, az apafigura kezébe egy díszes szalaggal átkötött gallycsomót helyeztek, az egyik koszorú szalagját cigarettával kiégették, a korábban letört, majd visszahegesztett glóriát pedig ismét lefeszítették, és a tartórúdra akasztották. A szobor előtti területen, a padok mellett üres flakonok, sörösüvegek és cigarettásdobozok hevernek. Minden jel szerint az emlékhely nappal csintalan gyerekek játszótere, éjszaka szórakozó fiatalok gyülekezőhelye lett.
Teleki Júlia évtizedeken át harcolt azért, hogy az áldozatok emlékét méltó módon ápolhassák nemcsak a rokonok, hanem az utókor is.

Ismeretlenek méltatlanul bánnak a szoborral, a koszorúkkal (Fotó: Fehér Rózsa)

– Korábban is volt példa arra, hogy tehenek legeltek a szobor mellett: ez egy emlékhelynél nincs rendjén. Kamerára, kerítésre lenne szükség, hogy itt senki ne randalírozhasson kedvére, és az állatok ne piszkíthassanak ide. Azt mondták nekem, nem lehet elkeríteni a területet, de kamerát, szemeteseket, parkolót és parkot is ígértek ide. Ebből semmi nem valósult meg. Én ide virágokat, fákat szeretnék ültetni, mert ez nem legelő. Senkit nem vádolok vandalizmussal, de azt kérem, hozzák nyilvánosságra, ki tett kárt a szoborban – nyilatkozta érdeklődésünkre Júlia.
A múlt héten számoltunk be arról, hogy ismeretlen tettesek megrongálták Szarapka Tibor művét, az alkotó napokon belül helyreállítja a szobrot. Őt a rendőrség úgy tájékoztatta: művét az időjárás viszontagságai tépázták meg.


Kecskék legelésznek a szobornál

Mint ismeretes, június 26-án Áder János és Tomislav Nikolić előbb a kivégzett ártatlan magyarok új emlékművét koszorúzta meg Csúrogon, majd az 1942-ben kivégzett csúrogi szerbek emlékére múzeummá alakított Topalov raktárban hajtottak közösen fejet az ártatlan szerb áldozatok emléke előtt. Előbbi emlékhely létrehozását a szerb, utóbbiét a magyar állam finanszírozta.

fero
Magyar Szó, 2013. augusztus 22., 1. és 5. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése