2015. december 22., kedd

Elnémult a Nagybecskereki Rádió

  
Leállította a műsorszórást a Nagybecskereki Rádió. Mondhatnánk váratlanul – annak ellenére is, hogy a sikertelen privatizálás miatt már hónapok óta a megszűnés határán vannak.

(Fotó: Kecskés István)
Szombaton, amikor szinte senki sem volt a szerkesztőségben, akkor némult el a Nagybecskereki Rádió (Radio Zrenjanin). A kollégák ezt elkeseredéssel és nagy meglepetéssel vették tudomásul. Nehezményezik, hogy még elköszönni sem volt idejük a hallgatóktól. Mintha valakinek nagyon sietős volna a dolga. A konkrét megindokolás pedig az volt, hogy december 17-én lejárt a műsorszórási engedélyük, és ezért kellett ilyen gyorsan dönteni a műsor leállításáról.
– A végső döntést a rádió sorsáról az alapító, a városi képviselő-testület hozza meg. Előbb azonban meg kel várni a Privatizációs Ügynökség jelentését arról, hogy volt-e érdeklődő a vállalat részvényeire. Ez az eljárás 18-án járt le. Utána két határozat lehetséges: a felszámolás – ami valószínűbb – vagy a vállalat tevékenységének a megváltoztatása – mondja Ivan Francuski, a rádió ügyvezető igazgatója, akit jó héttel ezelőtt neveztek ki ügyvezetőnek, mert Goran Starčević korábbi igazgatót másik tisztségre neveztek ki.
Mint ahogy Molnár Aranka, a Nagybecskereki Rádió magyar műsorának a szerkesztője mondja, a szerb mellett magyar, szlovák és román nyelvű műsoraik is voltak. Ezért sokáig abban bíztak, hogy mint többnyelvű médiumot őket nem veszélyezteti a megszűnés. De kiderült, hogy ez nem volt kellő garancia a megmaradásukra.
A muzslyai Zeppelin Rádió 2009-es megszüntetése után most még egy fejezet lezárult a közép-bánáti magyar tájékoztatásban. Mint ahogy Tabacski Edit könyvtáros mondja, ez a rádió sokat jelentett a város és a környékbeli magyarság számára. Nem hiszi azt, hogy a pénztelenség lenne a kizárólagos oka annak, hogy megszüntették a helyi rádiót.
A helyi tájékoztatás megszűnésével megnehezül a város különböző részein élő magyarság kapcsolattartása is. Balázs Ilona, a nagybecskereki Petőfi MME elnöke szerint a napi egyórás magyar műsor is sokat jelentett. Most viszont, a sokszor napi szintű értesítéseket nem lesz majd hogyan hírül adni.
A szerkesztőségben maradt 15 dolgozó egyelőre mindennap bejár a szerkesztőségbe. Mindaddig, amíg a helyi parlament nem hoz végső döntést a sorsukról. Korábban már végkielégítéssel tízen önként távoztak a vállalatból.
K. I.
Magyar Szó, 2015. december 22. 1. és 5., vagy
http://www.magyarszo.com/hu/2927/vajdasag_nagybecskerek/137974/Eln%C3%A9mult-a-Nagybecskereki-R%C3%A1di%C3%B3.htm, 2015. december 22., 07:58

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése