2015. december 31., csütörtök

Délvidéki magyarok 2015-ben - dióhéjban: fogyatkozás, nyomor, korrupció, szakadás... és a remény

aa hope











A délvidéki magyarság drámai méretű fogyatkozása az idei évben is folytatódott. Rengeteg értékes magyar ember távozott pl. Bécsbe vagy Londonba mosogatni - a puszta túlélésért.
A szerb kormány összetevő részét képező (eddig) leggazdagabb magyar közéleti erő a legalapvetőbb egzisztenciális feltételeket sem tudta biztosítani sok nemzettársunk számára, akik immár a nagyvilágban próbálnak boldogulni.
Belegondolni sem merünk, hány délvidéki magyar hagyta el szülőföldjét a legutóbbi (eleve lesújtó) népszámlálás óta.
Vajon Szabadkán a magyarok ma is legalább relatív többséget képeznek?
Ami biztos: a (még egyelőre) itt élő magyarjaink a szerb kormányt erősítő "érdekvédők" által (is) támogatott legembertelenebb gazdasági rendszer, a neoliberális kapitalizmus satujában "karcsúsodnak".
Az észak-bácskai hírekből ítélve idén is számos délvidéki magyar követett el vagy kísérelt meg öngyilkosságot.
Más. Az év korrupciós botrányát az Alfahír portál robbantotta ki. Mint ismeretes, a Fidesz-VMSZ-es mutyilistáról van szó, amelyen zömében hírhedt délvidéki oligarchák vagy minimum jól szituált VMSZ-közeli egyének és gazdag cégek kaptak helyet. Köztük (illetve egymás között?) osztották volna szét a kvázi kis- és középvállalkozások számára előirányzott 11 milliárd forintot.
(A DélHír Portál is büszke lehet arra, hogy hozzájárult a világraszóló botrány részleteinek leleplezéséhez.)
Pénzosztásra persze így is sor kerül, viszont a médiavisszhangnak és a Jobbik törődésének köszönhetően fokozottabb ellenőrzés mellett történik. Még az a csoda is megtörténhet, hogy egy-egy becsületes délvidéki magyar is hasznát látja az úgynevezett terület- és gazdaságfejlesztési stratégiának (bár erre azért nem vennék mérget).
Ebben az évben néhány észak-bácskai magyar település komoly elszenvedője volt a migrációs válságnak. Míg a fideszes kormány (a Jobbik nyomásának köszönhetően) kielégítően kezelte a migránskérdést, és végül kifüstölte a betolakodókat, a szerb kormány sajnos a jelek szerint a délvidékiek nyakába szándékozza varrni a jövevények jelentős részét. Nem kizárt, hogy tartósan.
Ez ellen még egyes VMSZ-es tisztségviselők is felszólaltak.
Ha már a VMSZ-nél tartunk, az idei év vége felé azt is megértük, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség gyakorlatilag kettészakadt. A párt "krémjéhez" tartozó jó néhány káder és számos mezei tag egyaránt egyik napról a másikra "rájött, hogy nem jó dolog az önkényuralom, meg hogy kell a szólás- és a sajtószabadság". Rossz nyelvek szerint viszont arról van szó, hogy a program és ideológia nélküli Magyar Mozgalmat valamilyen titokzatos oknál fogva Soros Gyuri "doppingolja". Mégpedig rendesen.
Akárhogyis, a következő években az említett két tábor viaskodását követhetjük nyomon.
Mivel azonban morális ikrekről van szó, a délvidéki magyar átlagpolgárnak édesmindegy, melyik brancs kerekedik felül.
Mindent egybevetve megállapíthatjuk, hogy az itteni becsületes magyarság történetének egyik legborúsabb hangulatú évét búcsúztatjuk.
A remény azonban nem halt meg. A mai forrongó világban bármilyen, akár kedvező fordulat sem zárható ki teljesen.
Amíg egy magyar lélek is él Délvidéken, semmi sincs veszve, ez a mi földünk marad.
K. P.   
Közzétette: Szerkesztő 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése