2017. november 10., péntek

A bolgárok sem akarnak beolvadni a szerbségbe, követelik Dimitrovgrad nevének megváltoztatását; a VMSZ-nek továbbra is mindegy, mi történik a magyarsággal

Mint ismeretes, a Bosnyák Nemzeti Tanács már egy ideje határozottan követeli Szandzsák területi autonómiáját, mert szerinte gyalázatos a szerb intézmények viszonyulása. Újabban a bolgárok is leszögezték: nem akarnak beolvadni a szerbségbe.

 

  
Az Alo napilap forrása szerint a Nyugati Tartományok nevű szervezet a szerbiai Bosilegrad Művelődési-tájékoztatási Központtal karöltve új kezdeményezéssel hívta fel magára a figyelmet.
Egyébként a bolgárok nyugati tartományoknak (vagy nyugati határvidéknek) nevezik azokat a területeket, amelyeket az első világháború után elszakították Bulgáriától és Jugoszláviához, illetve Szerbiához csatolták.
A neuillyi béke Bulgária – mint az egyik központi hatalom – helyzetét “rendezte” az első világháború után; 1919. november 27-én írták alá Franciaországban Neuilly-sur-Seine-ben.
A Jugoszlávia részére átadott területeknek elsősorban stratégiai jelentőségük volt. A korábbi határvonal a magas hegyláncokat követte, az új határ azonban ezeket a területeket elszakította Bulgáriától, így a szerbek katonai és stratégiai szempontból jóval előnyösebb helyzetbe jutottak. Szófia – a főváros – elérhető közelségbe került a szerb csapatok számára, így hárítva el az esetleges újabb bolgár támadást.
A szerződés – csakúgy mint a hasonló Versailles környéki békediktátumok – nem vette figyelembe a nemzetiségek területét, így több nagyrészt bolgárok lakta terület került más államhoz. Mi több, Szerbia ölébe hullott három tiszta bolgár etnikumú határmenti terület.
Az egyik ilyen bolgárlakta terület Caribrod városa volt. Az említett kezdeményezés pont ehhez kötődik. A Caribrod elnevezést ugyanis – persze a bolgár lakosság megkérdezése nékül – az ötvenes években Dimitrovgradra változtatták. Ezt a nevet Georgi Dimitrov bolgár kommunista vezetőről (később államfőről) adták.
A bevezetőben említett szervezetek követelik a történelmi Caribrod név visszaállítását, mert szerintük a Dimitrovgrad név a bolgárság szebségbe való beolvasztását jelképezi.
Egyébként ez a kérdés még 2015-ben a dimitrovgradi községi képviselő-testület elé került. A 28 tanácsnok közül 25-en a Caribrod névre szavaztak.
Az ellenzékben levő bolgár baloldal és a szélsőséges kommunisták azonban hevesen tiltakoztak a kezdeményezés ellen.
A nemzeti érzelmű bolgárok most újra próbálkoznak. Külön kérdés, vajon a szerb hatalom hogyan viszonyul majd az egyre határozottabb követeléshez.
Ami mindenképpen megfigyelhető: amíg a Szerbiában élő szinte mindegyik nemzeti közösség vezetői arra törekszenek, hogy minél többet harcoljanak ki, csikarjanak ki a nemzettársaik számára, a VMSZ továbbra is idilli képet fest a délvidéki magyarság lesújtó helyzetéről. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése