2020. július 14., kedd

Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában



Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában - A cikkhez tartozó kép 
Szerdán Aleksandar Vučić a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz
Fotó: Tanjug

Megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat Aleksandar Vučić szerb elnök kedden azokkal a pártokkal, amelyek a június 21-i választáson bejutottak a belgrádi törvényhozásba.
Az államfő először a nemzeti kisebbségek pártjaival ül tárgyalóasztalhoz, hogy a lehetséges koalíciókról, illetve a tervekről egyeztessen.
Kedden az Albán Demokratikus Alternatíva nevű párt jelöltjeivel tárgyalt - a lista 3 mandátumot szerzett a 250 fős törvényhozásban -, és a tervek szerint a bosnyák SDA Szandzsák nevű párt (3 mandátum) vezetőjével is konzultált volna, ám a pártelnök nem kívánt Aleksandar Vučićtyal beszélni.
Szerdán az államfő a Vajdasági Magyar Szövetség (9 mandátum), valamint a bosnyák Igazság és Megbékélés Pártjának (4 mandátum) vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz, péntektől pedig a szerb pártokkal folytat megbeszélést. Pénteken Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó Győzelem Szerbiának elnevezésű listájának (11 mandátum) vezetőivel tárgyal, hétfőn az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista Párttal (32 mandátum), végül a saját maga irányította Szerb Haladó Párttal (188 mandátum) konzultál.
A választás éjszakáján a győzelmet ünneplő Aleksandar Vučić még arról beszélt, hogy minden bejutó párttal partnerségre kíván lépni, de úgy tűnik, az egyik bosnyák kisebbségi párt már biztosan az ellenzékhez fog tartozni.
A szerbiai jogszabályok szerint a parlament alakuló ülését a választások hivatalos és végleges eredményeinek kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani. A végleges eredményeket július 5-én hozták nyilvánosságra, így legkésőbb augusztus 4-ig meg kell alakulnia a törvényhozásnak. Ezt követően 90 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra, ám Aleksandar Vučić szerint az új kormány már augusztus végén feláll. (MTI)
https://www.vajma.info/cikk/szerbia/28641/Megkezdodtek-a-kormanyalakitasi-targyalasok-Szerbiaban.html

Megkezdte a kormányalakításról szóló konzultációkat Aleksandar Vučić szerb elnök

2020-07-14 11:36 és 2020-07-14 14:19
Forrás: Tanjug
Először a kisebbségi pártokkal egyeztet, majd a SPAS nevű koalícióval, utána a Szerbiai Szocialista Párttal, végül pedig a Szerb Haladó Párttal.
Ma délelőtt az Albán Demokrata Alternatíva képviselőivel egyeztetett.
Holnapra tűzték ki a megbeszélés időpontját Muamer Zukorlićtyal, az Igazság és Megbékélés Pártja elnökével, valamint az államfő ugyancsak szerdán találkozik a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, Pásztor Istvánnal is.
Július 17-én, pénteken kilenc órakor konzultál Vučić a Szerb Patrióta Szövetség vezetőjével, Aleksandar Šapićtyal, július 20-án, hétfőn pedig Ivica Dačićtyal, a Szerbiai Szocialist Párt elnökével. A Szerb Haladó Párttal várhatóan július 21-én, kedden egyeztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése