2021. július 28., szerda

A Pásztor-világ második nagy kultúrbotránya

A Pásztor-világ második nagy kultúrbotránya

Az első kétségkívül a szabadkai Népszínház magyar társulata "betörésének" kísérlete volt egy szélsőjobbos káder kinevezésével. Ekkor forrt fel az egyébként lagymatag vajdmagyar közélet és születtek új szereplők (Második Nyilvánosság, Magyar Mozgalom). És nem utolsósorban, a Népszínház társulata folytathatta ott, ahol a főcenzor kinevezésekor abba kellett hagynia. Most viszont Hajnal Jenő, a szolgalelkűség vajdmagyar díszhuszára iszonyatos haragot színlelve, tüzet okádott a Tanyaszínházra. Bódis Gábor:

"A nagy múltú és nagy hírű Tanyaszínház, amely a vajdasági magyarság egyik legnagyobb  kulturális értéke, több mint négy évtizede járja tájainkat, hogy anyanyelven hirdesse  minden  korosztálynak  a  színházművészet  szépségét,  gondolatiságát  és  a  megszülető pillanat igazságát. Sajnos az elmúlt években többször is tapasztaltuk, hogy repertoárjára olyan darabok is kerültek, amelyek a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget,  a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg. A legutóbbi előadás Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja épp ezt a gondtalan, minden  korosztálynak  szóló  színházi  élményt  nem  tudja  elvinni közösségeinkbe, városainkba  és falvainkba,  hiszen  a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra. A Magyar Nemzeti Tanács, amely nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, és ennek az előadásnak a tájolását a szórványban külön is támogatta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést. Annak reményében, hogy közös erővel újragondolhatjuk az egyik legegyénibb és legsajátosabb, minden korosztálynak üzenni akaró  színházunk  működését  és  repertoárját,  ebben  a  pillanatban  legszerencsésebb megoldásnak a Tanyaszínház idei körútjának lemondását tartjuk."

Mi baja lehet Lovas Ildikónak a Tanyaszínházzal? Hiszen egy percig sem hiszi senki sem, hogy az MNT szervilis elnöke csak úgy önmagától gerjedt be ennyire.

Ödön von Horváth már klasszikusnak számító darabjának lényege. „A Kasimir és Karoline nyilvánvalóvá teszi az oly sokat emlegetett párhuzamot a húszas évek és a mai kor között: mindkettőt a gazdasági válsággal és tömeges munkanélküliséggel együtt jelentkező szórakozási düh jellemzi.”

Emiatt letiltani egy színházat? Ez még Orbán Viktor világában sem szokványos esemény.

Bódis Gábor

2021. július 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése