2021. december 6., hétfő

Egy parasztember válasza Vučićnak:

„Ha valaki megpróbálja kisajátítani a földem, megölöm”



Fotó: nova.rs

 

Aleksandar Vučić a loznicai községhez tartozó Gornje Nedeljice településre látogatott, amelynek lakosságát közvetlenül veszélyezteti a szerb elnök által favorizált Rio Tinto ausztrál-angol környezetmérgező gazdasági társaság tervezett működtetése.

Az ott élő polgárok kizárólag mezőgazdasági termelésből élnek. A délvidéki gazdák után ott találhatók a legsikeresebb szerbiai szarvasmarha-tenyésztők, tejtermelők, de a növénytermesztés is fontos szerepet játszik a falu és az egész község életében.

Vučić és körei jóvoltából azon a területen (is) foglalkozna lítiumbányászattal a rendkívül rossz hírű, számos országból elzavart, legpiszkosabb technológiát alkalmazó Rio Tinto.

A rendszerellenes és az alternatív média jó része többször rámutatott, hogy Vučićék – bár még (állítólag) nem írták alá a szerződéseket, de – kiegyeztek (nyilván zsíros jutalék fejében) az említett céggel a földek átadásáról.

A kisajatítási törvény módosításai, amelyek szerint az állam gyakorlatilag bárkitől elveheti a földjét, házát, ha pont ott akar „valami fontosat” építeni, egyebek között

a Rio Tinto-féle mocskos biznisz nyélbe ütését is szolgálja.

A Szerbia- és Délvidék-szerte zajló tiltakozások az említett piszkos üzlet kapcsán indultak.

Vučić, aki szemmel láthatóan megijedt a tüntetéssorozat esetleges következményeitől, amelyek megingathatják a hatalmát, Gornje Nedeljicebe látogatott abban reményben, hogy megpuhítja a „keményfejű” parasztembereket. Nem járt sikerrel.

Az ottani gazdák először nem akartak vele szóba állni, mert nem jelentette be magát időben, végül mégis meghallgatták.

A jelek szerint azonban az önkényuralkodónak

nem sikerült lenyomnia az emberek torkán a kisajátítási törvényt.

Például Branimir Kokanović (74) mezőgazdasági termelő közölte Vučićtyal: a lakosok semiképpen sem engedik meg, hogy rájuk erőszakolják a lítiumbányát, amely megmérgezné, tönkretenné a termőföldeket.

A nova.rs portálnak nyilatkozva ez a gazda elmesélte, hogy a Rio Tinto emberei állandó nyomást gyakorolnak rá, mi több, nyíltan zsarolják. Azt mondták neki, jobban jár, ha eladja a földjét áranként (1 ár mint mértékegység = 100 m²) 160 euróért, mert máskülönben Vučić kisajátítási törvénye révén rákényszeríti őket, hogy 50 euróért adják át.

A termelő azt mondta:

„megöli azt, aki megpróbálja kisajátítani a földjét”.

Egyébként legutóbbi információk szerint Vučić fontolóra vette a kisajátítási törvény módosításainak esetleges visszavonását.

Lehet, hogy belátta, ennek már a fele sem tréfa?

https://delhir.info/2021/12/06/egy-parasztember-valasza-vucicnak-ha-valaki-megprobalja-kisajatitani-a-foldem-megolom/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése