2024. április 30., kedd

Süllyedő „zászlóshajó”

Az MNT mint a Titanic zenekara

A NER olyan rendszer, aminek a harc az alapja és alaptézise,
hogy csak egyfajta igazság létezik, az övé. Aki nem ezt választja,
azt igaz útra kell téríteni, aki nem áll be a sorba, az pedig bűnös, hazaáruló.
Geszti Péter

Dr. Zachar Péter Krisztián, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) társelnöke, dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (Molnár Edvárd felvétele)

– Az erdélyi magyarok és székelyek számára létkérdés az autonómia, nem csupán politikai preferencia, túlélésük egyetlen alternatívája és garanciája lehetne az autonómia – jelentette ki Tőkés László március 11-én, a székely szabadság napja alkalmából rendezett marosvásárhelyi felvonulást követően Kolozsváron megtartott sajtótájékoztatóján[1].
Tőkés László aláhúzta: Erdélyben hagyománya van az autonómiának, a középkorban a magyarok, a szászok és a székelyek is rendelkeztek vele, továbbá a románok is törekedtek rá az Osztrák-Magyar Monarchián belül. […] Rámutatott: Trianon óta felére csökkent az erdélyi magyarság száma, és ilyen drasztikus fogyás mellett az erdélyi magyarok és székelyek számára a túlélés egyetlen alternatívája és garanciája az autonómia[2].
Tőkés László arra is kitért, hogy az autonómia ügye a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) programjában is szerepel, és az erdélyi magyar politikai alakulatok hárompárti egyezményt kötöttek a témában.

Együttműködő nemzet (NER – B.A.) – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak panelbeszélgetést április 20-án Szabadkán, a Városháza dísztermében a KÉSZ-fórumsorozat keretében. A szabadkai rendezvény társszervezője a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) volt.
– Szili Katalin rámutatott, bárhová megy a Kárpát-medencében, mindenhol elmondja, hogy a vajdasági magyar közösség az egész térség zászlóshajója, kiterjedt, teljes körű kulturális autonómiával rendelkezik. Mint kiemelte, a legkönnyebb annak segíteni, aki tudja, mit akar – írja a beszélgetésről készült tudósításban[3].

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés egykori (MSZP-s) elnöke, 2015. március 1-jétől az Orbán-kormány miniszterelnöki megbízottjaként tevékenykedik[4], „a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban”[5]. Hogy az „egyeztetési eljárás” fogalom pontosan mit takar, azt csak találgatni lehet. Máshol ezt úgy fogalmazták meg, hogy feladatköre „a határon túli közösségek autonómiájának a koordinálása, a folyamat elősegítése és elemzése”[6]. Bizonyára nem kevés pénzért és privilégiumokért.
 
Mit tud a csaknem egy évtizedes tevékenysége eredményeként felmutatni Szili, az „autonómiabiztos” – akit „a megélhetési magyarság-politikus egyik top ikonjának”[7] is neveznek – a vajdasági magyar közösség autonómiájának fejlesztése területén? A visszafejlődésen/leépítésen kívül éppenséggel semmit! Azonkívül, hogy a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) vendégeként időnként a tartományba látogat és szivárványos „előadásokat” tart, aminek nulla valóságfedezete van, de a meghívott VMSZ-es és a párthoz közeli hallgatók készségesen megtapsolják!

Szili Katalin 2016-ban a VMSZ meghívására, a Magyar Szó székházának dísztermében tartott előadást „a határon túli magyar közösségek önrendelkezéséről”[8].
– Mindent összefoglalva elmondható, hogy a vajdasági magyarság zászlóshajónak számított (mondta már akkor – B.A.) e két és fél évtizedben az autonómia megvalósítása terén. Sikerült itt elérni azt, hogy a magyarok funkcionális autonómiát vívjanak ki a maguk számára. Az egyik legutóbbi sikerként éppen a részarányos foglalkoztatás céljának elérését lehet kiemelni (nem tudni, ezt miért állítja, hiszen ebből a mai napig nem lett semmi – B.A.) – hangsúlyozta előadásában Szili[9].

– Az autonómiatörekvések szempontjából zászlóshajónak tekinthető a Vajdaság –hangsúlyozta (ismét – B.A.) Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Bácsfeketehegyen, ahol 2019. április 6-án egy közéleti kérdésekkel foglalkozó konferencián vett részt[10]. Ekkorra már a „funkcionális autonómiából” „adminisztratív autonómia lett”[11], ennek nevezte ugyanis a Magyar Nemzeti Tanácsot (MNT).

Szili Katalin 2021. június 3-án a magyar kormány támogatásaiból 2017 végén alapított (2024. február 23-án az MNT által egy tollvonással megszüntetett) VM4K Csütörtök esték – másképp című rendezvényének, pontosabban Lovas Ildikónak a vendége volt[12], aki akkor még javában végezte ámokfutását a VMSZ Elnökségének tagjaként, az időközben elhunyt Pásztor István érinthetetlen élettársaként, és akit a vajdasági „kultúrairányítás szürke eminenciásaként” utóbb Pásztor Bálint VMSZ-vonatja „elütött”[13].
A véemeszes vezetőkkel tartott megbeszéléseket követő sajtótájékoztató keretében a médiának nyilatkozva Szili Katalin – egyebek mellett – újból elszajkózta: „Itt (Vajdaságban – B.A.) megvalósult egy olyan kulturális vagy adminisztratív autonómia, amelyben a Magyar Nemzeti Tanács a maga stratégiái vonatkozásában kulturális, oktatási, médiaügyi és finanszírozási önállósággal rendelkezik[14].”
Kár, hogy nem említette, ennek egyik csúcsbizonyítéka a Tanyaszínház-botrány volt, amelyet ugyan a „kedves Jenő” (Hajnal Jenő akkori MNT-elnök) nevében robbantottak ki, de valójában Pásztor István és Lovas forgatták a kardot. Az autonómiabiztos Szili részéről ekkor már az hangzott el, hogy a Délvidéken/Vajdaságban nemzeti kisebbségi „kulturális vagy adminisztratív autonómia” van. Elismerést nyert, tehát, hogy ez a jelenlegi nem nemzeti közösségi/kisebbségi autonómia!

2021. december 3-án a nagybecskereki Petőfi MME-ben újraindított Találkozások az Úri utcában című est vendége szintén Szili Katalin volt, aki „az uniós kisebbségvédelemről, autonómiáról és a magyar nemzetpolitikáról beszélt” – szórta szét a szélben felelőtlen, dicsérő szavait.
Az MNT által gyakorolt autonómiát Szili Katalin – az MTI-nek nyilatkozva – „mind Kárpát-medencei, mind európai uniós szinten példaértékűnek nevezte” és kiemelte, „azért is lenne fontos, hogy Szerbia mihamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon, hogy példát mutasson a többi tagország számára”[15] (??). Ugyan milyen példát? Miben példát?

A vajdasági magyar közösség nemzeti önkormányzata/autonómiája nemhogy fejlődött/kiterjedt volna, hanem egyenesen annak a karikatúrája lett.
Az MNT már Hajnal Jenő meghunyászkodó elnöksége alatt (2014-2022) sem foglalkozott a magyar közösség időszerű kérdéseivel és problémáival, a jogsérelmei esetén pedig még közlemény szintjén sem állt ki.
A 2022. évi nemzeti tanácsi választásokon aztán egy teljesen egypárti (véemeszes) MNT jött létre. Összetartás, tökély, siker – szerintük.
Fremond Árpád, a testület elnöke – az időközben elhunyt Pásztor István választottja –, teljes egészében igazolta azokat a véleményeket, miszerint nem több egyszerű pártkatonától, akinek se önálló elképezése, se álláspontja nincs, hogyan is kellene, hogy működjön a magyar közösségnek a törvény szerint is a legfelsőbb önkormányzati testülete, mit kellene tenni a közösség helyzete romlásának a megállítása érdekében.
Az MNT – az eredeti elképzelésekkel ellentétben – a magyarországi adófizetők pénzéből költekező, káderkinevező, elbürokratizálódott, közigazgatási hivatalnoki testület lett, amelyik a magyar közösség helyzetével kapcsolatos lényegi problémák megvitatását nagy ívben kerüli. Nem lett a közösség alapvető kérdéseiről gondot viselő és a kollektív jogaiért küzdő legfőbb önkormányzati szervezet[16].
Szili nem akarja látni, hogy süllyed a „zászlóshajó”! A VMSZ-es pártkatonák fújják az utolsó számokat, mint a Titanic zenekara!

Ahogy „az erdélyi magyarok és székelyek számára létkérdés az autonómia”, ugyanúgy – az utóbbi 11 évben 70 ezer fővel kevesebb – vajdasági magyar közösség megmaradásának is előfeltétele az autonómia.
A VMSZ választási programja (2023–2027) az autonómiát megtestesítő MNT-vel kapcsolatban (a 6. A nemzeti kisebbségek jogainak védelme pont alatt) azt írja, a párt „a következő alkotmánymódosítás folyamatában (?? – B.A.) azért száll síkra, […] hogy még pontosabban meghatározzák a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak helyét a jogi és a politikai rendszeren belül”[17].
„Nesze semmi, fogd meg jól”! Pásztor Bálint, a VMSZ dinasztiás elnöke a magyar közösség önkormányzatát már nem is említi. Apukája se tette. Teljesen lemondtak a vajdasági magyar autonómiáról és a tartomány autonómiájáról is, fő, hogy szorgalmasan küzdenek a koszovói szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáért!
Változás a nemzeti közösségi jogvédelemben csak akkor várható, ha megbukik a vajdasági magyar közösség érdekeit a Szerb Haladó Pártnak (SNS) eláruló Orbán Viktor, vele együtt az ilyen szürke uszályhordozók, mint Szili Katalin, Pásztor Bálint és Fremond Árpád.

BOZÓKI Antal

__________
[1] (MTI) Az erdélyi magyarok számára létkérdés az autonómia. https://www.origo.hu/itthon/2024/03/az-erdelyi-magyarok-szamara-letkerdes-az-autonomia, 2024. március 11. 14:54, vagy Tőkés: Az erdélyi magyaroknak létkérdés az autonómia. Magyar Szó, 202. március 12. 3.
[2] Uo.

[3] P.E.: A Kárpát-medence zászlóshajója: Magyar Szó, 2024. április 22. 5., vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/szabadka/a.307375/A-Karpat-medence-zaszloshajoja, 2024. április 20. 12:07

[4] Szili Katalin. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szili_Katalin

[5] Bővebben lásd a Szili és az autonómia c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14099, 2021. december 6.

[6] Bővebben lásd a SZILI KATALIN ÉS AZ AUTONÓMIA c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/2016/03/szili-katalin-es-az-autonomia_26.html, 2016. március 26. 19:16

[7] Röhögjünk együtt: Szili Katalin, autonómiabiztos. http://dotoho.blog.hu/2015/03/20/rohogjunk_egyutt_szili_katalin_autonomiabiztos, 2015. március 20., 15:06)

[8] v-ár: Kényszer helyett lehetőség legyen a mozgásszabadság. Magyar Szó, március 22., 1. és 5. o., vagy http://www.magyarszo.com/hu/3004/kozelet_politika/143333/K%C3%A9nyszer-helyett-lehet%C5%91s%C3%A9g-legyen-a-mozg%C3%A1sszabads%C3%A1g.htm, 2016. március 22. 08:27 >> 2016. március 22. [12:54]

[9] Lásd az 5-ös alatt.

[10] Bővebben lásd az „ADMINISZTRATÍV AUTONÓMIA” c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/2019/04/adminisztrativ-autonomia.html, 2019. április 15. 19:53

[11] Uo.

[12] Bővebben lásd a Vigyázz, jön a vonat! c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2024. március 11. 14:22

[13] Pesevszki Evelyn: Kitaposott út, új elnök, saját arcél. Magyar Szó, 2024. március 9. 1., 4., és/vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305246/Kitaposott-ut-uj-elnok-sajat-arcel, 2024. március 9. 08:30

[14] Bővebben lásd a Milyen is a vajdasági magyar valóság? https://delhir.info/2021/06/29/milyen-is-a-vajdasagi-magyar-valosag/, 2021.jún.29/21:36

[15] (MTI ) Szili Katalin: a vajdasági magyarok Szerbia uniós csatlakozásának a motorjai lehetnek https://www.magyarszo.rs/hu/4792/vajdasag_nagybecskerek/255414/Szili-Katalin-a-vajdas%C3%A1gi-magyarok-Szerbia-uni%C3%B3s-csatlakoz%C3%A1s%C3%A1nak-a-motorjai-lehetnek-Szili-Katalin.htm, 2021. december 3. 20:06, és https://szmsz.press/2021/12/03/szili-katalin-a-vajdasagi-magyarok-szerbia-unios-csatlakozasanak-a-motorjai-lehetnek/, 2021. december 3. 19:13

[16] Bővebben lásd a Ne képviseljenek bennünket! https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14332, 2022. március 13., és a
Meneszteni kell a Magyar Nemzeti Tanácsot! c. írásom. https://delhir.info/2023/09/10/meneszteni-kell-a-magyar-nemzeti-tanacsot-uj-mnt-valasztasokat-kell-tartani/

[17] A Vajdasági Magyar Szövetség választási programja (2023–2027).
https://www.vmsz.org.rs/vajdasagi-magyar-szovetseg-valasztasi-programja-2023-2027

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése