2015. február 15., vasárnap

Vajdasági Párt: Vajdaság polgárainak semmi okuk megünnepelni Szerbia alkotmányosságának napját


Vajdasági Párt: Vajdaság polgárainak semmi okuk megünnepelni Szerbia alkotmányosságának napját
Aleksandar Odžić
Február 15-e Szerbia államiságának napja, de emellett fontos kiemelni, hogy ez Szerbia alkotmányosságának napja is. 1835. február 15-én, Sretenje (Gyertyaszentelő) napján a kragujevaci nemzetgyűlés hozta meg az első alkotmány, amivel megszűnt a feudalizmus és az akkori Szerb Fejedelemség társadalmi berendezése is. Vajdaság akkor nem tartozott a Szerb Fejedelemséghez – áll Aleksandar Odžićnak, a Vajdasági Párt (VP) elnökének ma kiadott közleményében.
Mint kifejti, a jelenlegi, sorrendben tizenharmadik alkotmányt a 2006-ban megtartott alkotmányos népszavazáson a vajdasági polgárok fele nem fogadta el. „Vajdasági polgárai már akkor Vajdaságellenesnek ítélték meg az alkotmányt, amely tartalmával értelmetlenné teszi Vajdaság bárminemű autonómiáját.”
Odžić szavai szerint a jelenlegi alkotmány valójában folytatása az előző, 1990-ben meghozott miloševići alkotmánynak, amely megfosztotta hatalmától és megsemmisítette a vajdasági adminisztrációt a gazdasági és politikai hatalom centralizálásának céljából, így megfosztva Vajdaság polgárait az 1974-es alkotmányból származó minden alkotmányos jogától.
Mint fogalmaz, az 1974-es alkotmány szerint Vajdaság Autonóm Tartomány az államiság minden előjogával és hatáskörével rendelkezett, egyenlő rangban volt az összes többi Jugoszláv tagköztársasággal. Mivel a miloševići rezsim erőszakos módon megfosztotta a vajdasági polgárokat alkotmányos és polgári jogaiktól, a nemzetközi közösség 1992-ben a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos, Londonban megtartott békekonferencián többek között a következő határozatokat hozta meg: Koszovó és Vajdaság tartományok, valamint az egykori Jugoszlávia hat köztársasága a jugoszláv föderáció alkotóelemei; Jugoszlávia köteles visszaadni Vajdaság AT és Koszovó AT polgárainak minden olyan alkotmányos és polgári jogát, amelyeket az előző alkotmány szerint birtokoltak, de amelyektől megfosztották őket az 1990-es alkotmány meghozatalakor.
„Vajdaságnak mind a mai napig nem adták vissza azt, amitől megfosztották, éppen ellenkezőleg, a 2006-os alkotmánnyal tovább csorbították Vajdaság polgárainak jogait és szabadságát, Szerbia megerősítette a centralizmust, Vajdaság autonómiája pedig holt betű a jelenlegi alkotmányban, amely Vajdaság minden problémájának generátora” – szögezi le közleményében Aleksandar Odžić. „Mindezek miatt úgy gondolom, Vajdaság polgárainak semmi oka megünnepelni Szerbia alkotmányosságának napját, és felszólítom mindazokat, akik nem szavaztak a jelenlegi alkotmányra, illetve azokat a vajdaságiakat, akik szerint Vajdaságnak vissza kell kapnia az eltörölt szubjektivitását, hogy csatlakozzanak hozzánk, és együttes erővel álljunk ellen Vajdaság további hanyatlásának és végleges megsemmisítésének, amit azok hajtanak végre, akik a mai nap is a szerb és más nacionalizmus politikáját valósítják meg Vajdaság területén.”
Mi, a Vajdasági Párt, Vajdaság köztársasági státuszának követelői úgy gondoljuk, hogy Vajdaságnak teljes jogú köztársaságnak kell lennie egy szövetségi Szerbiában, s nem csak kötelezettségekkel kell rendelkeznie a központi adminisztrációval szemben. Egy új és hivatalos vajdasági politika létrejöttére a soron következő, 2016-os vajdasági választásokon adódik majd lehetőség. Vajdaság annyi lesz, amennyit harcolnak majd érte! – áll a Vajdasági Párt elnökének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése