2016. június 23., csütörtök

Harc a magyar nyelvű felvételiért

Az Újvidéki Jogtudományi Kar jelentkezési lapján nincs feltüntetve a magyar nyelven való felvételizés lehetősége



Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára felvételizni tervezők tegnap a jelentkezési lap kitöltésekor azzal szembesültek, hogy sehol sincs feltüntetve a magyar nyelven való felvételizés lehetősége, mindannak ellenére, hogy a nyelvi diszkrimináció miatt a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) feljelentést tett a kar ellen, és született is egy bírósági ideiglenes, de kötelező érvényű határozat.


Fotó: Ótos András

A kar dékánját többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk, előbb vizsgáztatásra, majd gyűlésen való részvételre hivatkozott. A kar egyik illetékesétől azonban nem hivatalosan megtudtuk – tekintettel arra, hogy a bírósági eljárás még folyamatban van, és a kar fellebbezett a határozat ellen –, a magyarul felvételizés lehetősége nem szerepel semmilyen dokumentumban, így a kar tolóablakánál kitöltendő jelentkezési űrlapon sem.
A VaMaDiSz értesítette az esetről az illetékes tartományi titkárságot és a Magyar Nemzeti Tanácsot is, most a további lépésekről konzultálnak.
– A mi álláspontunk, hogy a bíróság ideiglenes, de kötelező érvényű határozatot hozott, és a karnak ez alapján kötelessége lenne megadni a magyarul való felvételizés lehetőségét is – tudtuk meg Sóti Attilától, a VaMaDiSz elnökétől. – Nem első alkalom, hogy fellebbeztek a döntés ellen. Mi ügyvédi irodán keresztül a bírósági döntés után eljuttattuk a kérdésünket a karhoz, hajlandóak megszervezni a felvételit magyarul is, de nem kaptunk választ. Most szintén az ügyvédi irodán keresztül megbíztunk egy végrehajtót azért, hogy betartassa a jogi karral a bírósági döntést. Amennyiben ez nem sikerül, elindul az eljárás, aminek a kimenetele 100 ezertől 2 millió dinárig terjedő pénzbírság kiszabása lehet. A határozat után a végzősök valószínűleg arra számítottak, hogy lesz lehetőségük magyarul felvételizni. Egyelőre nem tudunk mit mondani nekik, most mérjük fel a helyzetet.
Tápai Renáta
Magyar Szó, 2016. június 23. 1. és 8., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése