2017. szeptember 23., szombat

EU podseća Srbiju na slobodu medija

Evropska unija (EU) podsetila je Beograd da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, objavljeno je na sajtu Balkan insajt. 

 

EU podseća Srbiju na slobodu medija
Foto: Bojan Cvejić

Pres služba EU podseća Srbiju, koja namerava da postane članica Unije, da je sloboda izražavanja važna vrednost evropske zajednice i da će tokom procesa pristupanja pažljivo razmatrati da li Srbija to poštuje, prenosi Baklanska istraživačka mreža (BIRN).
U saopštenju EU je reagovala na optužbe partije Pokreta socijalista, čiji je lider ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, da je novinar Stevan Dojčinović "narkoman", kao i povodom slučaja vlasnika i urednika Vranjskih Vukašina Obradovića koji je stupio u štrajk glađu zbog gašenja svojih novina i gušenja slobode medija.
Sloboda izražavanja je jedna od fundamentalnih vrednosti i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije, navodi se u saopštenju EU dostavljenom BIRN.
Napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija, dodaje se u saopštenju.
Unija će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora...Dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima, ukazuje EU.
Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva, predočeno je u saopštenju.
Uloga slobodnih medija je učine da vlasti imaju odgovornost, promovišu dobru upravu i transparentnost i obezbede slobodan protok i informacija baziranih na činjenicama o pitanjima od javnog interesa, navodi se u saopštenju. (FoNet)
Brisel 21. septembar 2017. [16:10] 
http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=357148 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése