2019. augusztus 8., csütörtök

Európai botrány:

kimondták, hogy a Fidesz csicska pártja csalással kerülhetett be a zágrábi parlamentbe


A Fidesz eddig sikeresen szerezte meg magának az erdélyi és a vajdasági magyar közéletet. Horvátországban ugyanezen célból szorították ki az ottani magyarságot hosszú éveken át a zágrábi parlamentben képviselő Magyar Egyesületek Szövetségét (MESZ). Helyüket a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) vette át, akikről most kimondták választásicsalás útján kerülhetek be a parlamentbe- számolt be róla az azonnali.hu
A Fidesz-liebling párt először 2016-ban Jankovics Róbert személyében tudott magyar nemzetiségű képviselőt bejuttatni a horvát parlamentbe. Már akkor feltűnt sokaknak, hogy a 2016-os választások előtt hirtelen megnövekedett a magyar nemzetiségű választók száma.
Olyan baranyai és szlavóniai településeken is jelentkeztek emberek a magyar választói névjegyzékbe, ahol a népszámlálás szerint nem is élnek magyarok. Amikor Jankovics győzött, a rivális MESZ, amely főleg a horvát baloldalhoz áll közel, rögtön jelezte: szerintük Jankovics szavazatokat vásárolt.
A horvát sajtó is már akkor felkapta az ügyet. Most júniusban pedig két vádlott esetében ítélet is született: az eszéki bíróság júniusi döntése értelmében két személyt (egy évnyi, ill. tízhónapnyi) letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, mert azok fejenként kétszáz kunáért (kb. nyolcezer forintért) vettek rá szerbeket, horvátokat és romákat, hogy jelentkezzenek át a magyar választói listára.
A vélhetően a Fidesz-közeli párthoz kötődő személyeket, tehát a bíróság a választás tisztasága elleni bűncselekményben találta bűnösnek. Az ítélet értelmében a két személy a 2016-os őszi horvátországi parlamenti választások előtt pénzért vagy akár csak élelmiszercsomagért cserébe duzzasztotta fel a magyar választói névjegyzéket.
A cél az volt, hogy az újonnan „megszerzett“ magyarok már a Fidesz-közeli Jankovicsra szavazzanak, aki így – amint történt is – sikeresen ütheti ki a magyarokat addig képviselő, baloldali Juhász Sándort, a MESZ politikusát.
Az egyik vádlott el is elismerte vallomásában, hogy a pénzeket csak akkor fizették ki, ha az illető nem csupán átjelentkezett magyarnak, de valamiképp (mondjuk mobilfelvétellel) igazolta is, hogy Jankovics Róbertre szavazott.
A 2016-os választáson a csaláson rajtakapott Fidesz embere végül csak 311 vokssal győzte le az addigi voksolásokat nyerő valódi magyar képviselőt, Juhász Sándort. 2015 és 2016 között több mint nyolcszáz személlyel lett hirtelen több a magyar választói névjegyzékben.
https://hirhugo.hu/2019/08/07/europai-botrany-kimondtak-hogy-a-fidesz-csicska-partja-csalassal-kerulhetett-be-a-zagrabi-parlamentbe/  


Kapcsolódó írás:

Először szavazatokat, most ingatlanokat vásárolnak a fideszes magyar szervezetnek Horvátországban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése