2022-11-10 18:22

A vasárnap megrendezendő nemzeti tanácsi választásokról, ezen belül is a magyar kisebbségi önkormányzat megválasztásának tét nélküliségéről beszélgetett az Autonómia portál Észverés című élőműsorának hetvenhatodik adásában Ördögh Tibor politológussal és Tőke János újságíróval az adás szerkesztő-műsorvezetője, Pressburger Csaba.

Vasárnap nemzeti tanácsi választások lesznek Szerbiában. Tizenkilenc nemzeti közösség közvetlen szavazással és négy elektorok útján választja meg a kisebbségi önkormányzatának a tagjait. A magyar közösség immár negyedik alkalommal választ közvetlen szavazáson nemzeti tanácsot. „Az idei voksolást azonban csak erős fenntartásokkal lehetne választásnak nevezni, hiszen egyetlen lista indul, a Vajdasági Magyar Szövetség által dominált Magyar Összefogás listája, a magyar közösség szempontjából tehát tét nélküli meccs lesz vasárnap” – mondta a műsor kezdetén Pressburger Csaba.

A Köztársasági Választási Bizottság 19 nemzeti közösség vonatkozásában összesen 50 választási listát hirdetett ki. A nagyobb közösségek, az albánok és a bosnyákok is 5-5 lista közül választhatnak, de még a ruszinoknak és az oroszoknak is sikerült 5-5 listát állítaniuk. „A magyarok ilyen tekintetben olyan közösségekkel kerültek egy platformra, mint a lengyelek, a németek, a szlovénok, a vlachok és a görögök, melyeknek a lélekszáma a statisztikai hibahatár környékén mozog. Ők azok, akik egyetlen lista közül »választhatnak«” – tette hozzá a műsorszerkesztő.

„Mégis, azt láthattuk az elmúlt másfél hétben, hogy a Magyar Összefogás apait-anyait beleadott a kampányba, képviselőjelöltjeik templomokat és iskolákat látogattak, lakossági fórumokat tartottak, művelődési házakban jártak, sőt még egy nyílászárócserét is megtekintettek!” – részletezte Pressburger, azt kérdezve a vendégeitől, hogy mi végre a kampány, ha nincs ellenfél, és hogyan jutottunk idáig, hogy immár egyetlen ellenzéki lista sem szerepel a választáson, pedig 12 évvel ezelőtt még öt lista indult a 35 mandátumért.

A VMSZ TELJES EGYEDURALMA, MEGFÉLEMLÍTÉSEK ÉS ÉRDEKTELENSÉG

„A választások tétjét a politikusok és a polgárok sem érzik. A magyarországi támogatások által a Vajdasági Magyar Szövetség próbálja a saját lehetőségeit is erősíteni, másrészt pedig megtörténtek a „leszámolások” a VMSZ belső ellenzékével és a vajdasági magyar ellenzéki csoportosulásokkal. Ezek most úgy gondolták, hogy nincs esélyük a megmérettetésen, mert káderbéli és pénzbeli fölénye is van a Magyar Összefogás listájának a VMSZ révén, ezért a versenyben sem egyenlő esélyekkel indulnának. Tizenkét év alatt lépésről lépésre sikerült egy egyeduralmat kialakítani” – mondta Ördögh Tibor.

Tőke János hozzátette, hogy a megfélemlítés és az érdektelenség is hozzájárult ahhoz, hogy jelenleg csak egy lista indul. Mint mondta, más csoportosulásoknak még a listaállításhoz szükséges aláírások összegyűjtése is nagyon nehezen ment volna. A vajdasági magyar ellenzék nagyon csalódott az áprilisi választások miatt is – tette hozzá.

Pressburger elmondta, hogy hasonló esetben az ellenzéki tömörülések legalább bojkottot szoktak hirdetni, ami szintén elmaradt.

Tőke párhuzamot vont a korábbi köztársasági választások és a jelenlegi nemzeti tanácsi választások között. Mint mondta, korábban még Aleksandar Vučićnak is kínos volt, hogy nincs ellenzék a parlamentben, és mindent megtett, hogy ez a helyzet változzon, ellentétben a kisebbségi önkormányzat megválasztása körüli jelenlegi helyzettel, amelyben a VMSZ-t, úgy tűnik, egyáltalán nem zavarja, hogy nem lesz ellenzék az MNT-ben. Miskolczi József mondataira is emlékeztetett, aki azt nyilatkozta nemrég: a Vajdasági Magyar Szövetség szégyene az, hogy csak egy lista indul jelenleg. Az elmúlt időszakban nem volt vita a vajdasági magyar politikai tömörülések között, így azonban nem fejlődhet a közösség, az lesz, amit pár ember eldönt – fogalmazott Tőke.

LEGITIMITÁSÁT VESZÍTETTE A “MAGYAR ÖSSZEFOGÁS” MEGJELÖLÉS

Ördögh Tibor emlékeztetett arra, hogy ezúttal nem történt meg, ami korábban, hogy a VMSZ más pártok képviselőit is bevonta a listaállításba, ami miatt szerinte legitimitását vesztette a „Magyar Összefogás” elnevezés.

Tőke János elmondta, hogy a lista intenzív kampányt folytatott, a többi között iskolákban is, amit az újságíró szégyenteljesnek nevezett.

Ördögh Tibor kiemelte, hogy nem találkozott egy kidolgozott programmal, amely felvázolná, hogy a Magyar Összefogás jelöltjei mit terveznek megvalósítani az előttük álló mandátumban, illetve hogy milyen eredményeket tud felmutatni a jelenleg aktuális MNT. A politológus ezt problémásnak tartja, mert a szavazónak valami alapján felhatalmazást kell adnia egy politikai opciónak, illetve el kell számoltatni azt a mandátum végén. Kiemelte, hogy nem átlátható a jelenlegi összetételű MNT munkája. Más kérdések kapcsán azt is hozzátette, hogy a Magyar Összefogás jelenlegi listáján szereplő egyének közül mindössze négy volt rajta az előző listán, és három volt tagja az előző MNT-nek. Mint mondta, óriási csere történt a névsorban, és a harmincöt név közül huszonöten a VMSZ tagjai.

OSZTÁLYTANÍTÓKBÓL, JOGÁSZOKBÓL ÉS ÚJSÁGÍRÓKBÓL NEM LESZ HIÁNY

Tőke János elmondta, hogy a listán sok az osztálytanító, és rajtuk kívül még a jogászok is szép számban szerepelnek, de egyetlen egyházi személy sincs ezúttal a nevek között – tette hozzá. Mint mondta, nem kell racionalitást keresni a lista összeállítása mögött, hanem minden annak lehetett a függvénye, hogy „Lovas Ildikónak egy adott pillanatban ki nyerte el a tetszését, ki lépett fel egy jó szónoklattal, vagy ki kereste meg őt telefonon, és így rákerülhetett a listára”. Hozzátette, hogy információi szerint a párt korábban javaslatokat kért a helyi szervezeteitől a végleges névsor kialakítása céljából, a javasolt személyek azonban végül nem kerültek rá a listára.

Pressburger emlékeztetett arra, hogy a névsorban öt újságíró is helyet kapott, miközben az újságírók szerbiai kódexe szerint ezzel a hivatással összeegyeztethetetlen a kampányokban, az állami szervekben, intézményekben, illetve a politikai pártokban történő szerepvállalás.

Tőke János szerint az összefogáson alapuló kisebbségi önkormányzatokban is fontos lenne, hogy minden területnek legyen szakembere, de itt nem egy összefogásról, inkább pártlistáról van szó, az újságírók részéről pedig semmi olyat nem lát, ami a közösség javát szolgálná az előttünk álló időszakban. Mint fogalmazott, a „párt meghosszabbított keze lett a Magyar Nemzeti Tanács, amiben az újságírók is tevékenyen részt vesznek, kampányolnak a párt mellett, nem a közösség, hanem a párt szekerét tolják”.

FREMOND ELNÖKKÉ VÁLASZTÁSA NINCS KŐBE VÉSVE

Ördögh Tibor szerint Fremond Árpád listavezetőről és Hajnal Jenőről, az MNT jelenlegi elnökéről is elmondható, hogy nem a saját elképzeléseik szerint vezetnék, illetve vezették a kisebbségi önkormányzatot. A politológus szerint Fremond esetében a politikai karrier szempontjából visszalépésként is lehet értelmezni azt, hogy köztársasági parlamenti képviselői tisztsége után az MNT elnöke lehet. Ezzel egyetértett Tőke János is, aki szerint még egyáltalán nem biztos, hogy végül valóban ő lesz az MNT elnöke.

Ördögh Tibor szerint várható, hogy csökkennek a pénzforrások az előttünk álló időszakban. Fontosnak tartja, hogy megalkossa a hiányzó stratégiákat az MNT, és azokat megfelelően meg is valósítsa a gyakorlatban. Kiemelte még a többi között a fiatalok helyben tartását, a megélhetési kérdésköröket, és a nyelvhasználati problémák kivizsgálását is a következő kisebbségi önkormányzat feladatairól beszélve.

Tőke János információi szerint jelentősen megcsappanhatnak a jövőben a magyarországi pénzforrások, ami miatt a következő MNT komoly problémákkal nézhet majd szembe.

https://szmsz.press/2022/11/10/egy-a-lista-egy-a-tabor-nulla-a-tet/