2022. november 10., csütörtök

Szavazni lehet, választani nem

Szavazni lehet, választani nem

2022-11-10 9:12

Vasárnap, november 13-án nemzeti tanácsi választásokat tartanak Szerbiában. A választások kiírása óta eltelt több mint két hónap alatt a magyar nemzeti közösség túl sokat nem hallhatott a választásokról. Ha hallott is, csak a Vajdasági Magyar Szövetség által összeállított és támogatott Magyar Összefogás-lista kapcsán tehette ezt, nincs ugyanis másik. Míg voltak olyan évek, hogy a többségi nemzet pártjai is fontosnak tartották a kisebbségi önkormányzatban való jelenlétet, mára oda jutottunk, hogy már a magát ellenzéknek tartó vajdasági magyar pártok, szervezetek sem állítottak listát (nem is akartak, nem voltak képesek rá?), hogy megmérettessenek.

Eltelt úgy bő egy hónapnyi kampányidőszak, hogy a vajdasági magyar ellenzéki pártok közül a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége kiadott egy-két közleményt, arról azonban nyíltan nem nyilatkozott meg, miért döntöttek úgy, nem indulnak a nemzeti tanácsi választásokon. Szóltak arról, hogy talán így veszít inkább legitimitásából majd az MNT, ha az teljesen homogén lesz, de részletesen nem fejtették ki az álláspontjukat.

A Magyar Mozgalom teljes csöndbe burkolózott. Míg a legutóbbi összetételben öt képviselővel voltak jelen a Magyar Nemzeti Tanácsban, és csaknem végig aktívan részt is vettek a munkájában, bíráltak és felhívták a figyelmet a fontos kérdésekre, mostanra teljesen eltűntek, és még csak közleményben sem közölték, hogy nem állítanak listát.

A szavazópolgár vasárnap tehát csak szavazhat, választási lehetősége már nem lesz.

Tómó Margaréta
https://szmsz.press/2022/11/10/szavazni-lehet-valasztani-nem/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése