2022. november 15., kedd

Csonka: Ez nem fényes győzelem, hanem kristálytiszta kudarc!

  Csonka: Ez nem fényes győzelem, hanem kristálytiszta kudarc!

2022-11-15 10:36

Kedden sajtótájékoztatón értékelte a hétvégi nemzeti tanácsi választásokat Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke. Többek között kiemelte: VMDK nem tartja sem legálisnak, sem legitimnek az egypárti nemzeti tanácsot, pártja pedig meg fogja találni a módját, hogy megvédje a vajdasági magyarság érdekeit, mert az MNT a pártot szolgálja ki, nem a polgárokat, mondta Csonka.  A VMDK elnöke arra kérte Pásztor Istvánt, korrigáljon az állításain, hiszen nyilvánvaló, hogy az eredmények megcáfolják őt.

– Fel is kérjük, hogy a továbbiakban ne viselkedjen úgy, mint Aleksandar Vučić, aki minden hivatalos intézmény helyett megmondja, hogy mi fog történni – mondta Csonka.

A VMDK ugyan nem vett részt a választásokon, de végigkísérte a folyamatokat.

– Számunkra sem nem legálisak, sem nem legitimek a választások, mert annak az alapköve, a külön választói névjegyzék nincs nyilvántartva rendesen. Úgy gondoljuk, hogy a névjegyzék megkérdőjelezhető minőségű, hiszen a fogyás arra utal, hogy nagy eltérés van a névjegyzék és azok között, akik valóban itt vannak. Az is kifogásolható, hogy a kisebbségi választások lefolytatása nem ugyanazon mérce alapján történt. A Köztársasági Választási Bizottság szabályzatában úgy rendelkezett, hogy a szavazatszámláló bizottságba olyan embereket lehet delegálni, akik önkormányzatokban, közvállalatokban dolgoznak, s tudjuk, hogy azok legnagyobb részt párttagokból állnak. Ugyanakkor, minden lista, amit kihirdettek volna, csak a saját költségén állíthatott volna megfigyelőket. Ez súlyos diszkrimináció, hiszen más választások alkalmával a költségeket az állam állja. Mivel ezt nem tették lehetővé, úgy döntöttünk, hogy nem veszünk részt a választásokon, de nem akartunk külön bojkottot hirdetni sem, magyarázta Csonka.

A VMDK elnöke szerint a választási folyamatban a szokásos forgatókönyv történt: megfélemlítés, munkahelyi zsarolások, SMS-ek, a választások napján súlyos kampánycsendsértés.

– A szabadkai kertvárosi plébánián Paskó atya mint vendégprédikátor nyíltan kampányolt és arra buzdította a polgárokat, hogy menjenek és szavazzanak a Magyar Összefogásra. Annál is súlyosabb ez, hiszen  Paskó atya eddig a tagja volt az MNT-nek. Láthattuk a kampány idején hogyan működött a hazugsággyár: a kispiaci vásárban elsőkézből láthattuk, hogy nyilatkozott a listavezető a médiának, közben senkivel nem beszélt a vásárban, de az újságban, tv-ben ezt nagy kampánynak állították be. Moholon harmadszor is sikerül ugyanannak az egyesületnek a székházát átadni, Magyarkanizsán iskolában kampányoltak, az eseményen még a tartományi kormány alelnöke is részt vett – tért ki a választások előzményeire Csonka.

A pártelnök szerint komoly visszaéléseket feltételez az is, hogy egészen délután kettőig 5-6 százalék volt a részvételi arány, majd három körül megduplázódott, és ezt este nyolcra sikerült feltornázni 35-38 százalékra. Közben a szavazóhelyeken nem lehetett látni mozgást és tömeget sem.

– Aki jártas ebben, tudja, hogy mennyi idő leadni a szavazatot. Az ilyen drasztikus növekedés sorokat eredményezett volna. Sikerült betekintenünk a jegyzőkönyvekbe és észrevehető, hogy volt sok borítékban történő szavazás, amit kicsit magas aránynak találunk, ugyanis szavazóhelyenként 10-14 ilyen is volt. Mivel nem volt második lista, csak a VMSZ és a haladók emberei voltak, azt írtak a jegyzőkönyvbe, amit csak akartak – emelte ki Csonka, aki kifogásolta a köztársasági választási bizottság munkáját is, kiemelve, hogy részeredményeket sem tett közzé még a részvételi arányról sem. Szerinte ebből is látszik, hogy az államnak milyen a hozzáállása a kisebbségi választásokhoz.

– Így történhetett meg, hogy 15 perccel az urnák zárása után a VMSZ elnöke a kamerák elé állt és elmondta az általa vélt eredményeket. Csak annyit, hogy megszerezték a 35 mandátumot és ezzel történelmi eredményt értek el. Tudjuk, hogy itt nincs küszöb, ha csak egy ember szavazott volna, akkor is minden mandátumot megszereztek volna. Pásztor azt mondta, soha ennyi szavazatot nem kaptak és a rájuk leadott szavazatok száma meghaladja az előző években az össz leadott szavazatok számát. Ez természetesen nem igaz: 2010-ben 76.900-an szavaztak, ami 55,46 százalékos részvétel , 2014-ben 55.671 polgár szavazott, ez 40,6 százalék, 2018-ban 47.309-en, ami 36,54 százalékos részvétel, most 2022-ben pedig 40.382 polgár, vagyis kevesebb mint négy éve, és 36,69 százalékos a részvételi arány. Az adatok, amiket Pásztor mondott, nem  állják meg a helyüket! Egy olyan narratívát tálalt, ami fényes győzelemről beszélt. A Kárpát-medencei magyarságnak meg kell tudnia az igazat: ez nem fényes győzelem, hanem kristálytiszta kudarc! – fogalmazott Csonka.


https://szmsz.press/2022/11/15/csonka-ez-nem-fenyes-gyozelem-hanem-kristalytiszta-kudarc/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése